kozik Zgłoś Napisano 22 Maja 2012 Niebawem planuję przeprowadzkę z kostki 30x30x30 na zbiornik 40x33x50cm (długość-szerokość-wysokość). Wprawdzie to niewiele, ale zawsze te 36 litrów więcej. Wymiary są niestandardowe, ale nie jestem w stanie wygospodarować nawet dodatkowego centymetra (no może w górę, ale taka studnia chyba nie będzie miała sensu ze względu na problem z doświetleniem dna). No właśnie - oświetlenie. Chodzi mi po głowie jakaś lampka LED, ale ceny rzędu kilku tys. nie zachęcają. Nie chciałbym jednak wracać do świetlówek aquaela, tym bardziej że nad akwarium wisi szafka do której mógłbym elegancko podwiesić taką lampę led. Potrzebuję Waszej porady odnośnie wyboru konkretnej lampy. Zależy mi na niewygórowanej cenie, więc niekoniecznie musi być sterowana komputerem itd. Macie jakieś propozycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarex66 Zgłoś Napisano 22 Maja 2012 na allegro znajdziesz takie lampy a nawiasem to holendra w kibel i zrób sobie porządne morskie Cytuj Ehhh... żeby wyglądało tak jak kosztuje. zawsze chciałem mieć takie coś, tylko po to, żeby dłubać wciąż.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kozik Zgłoś Napisano 22 Maja 2012 na allegro znajdziesz takie lampy a nawiasem to holendra w kibel i zrób sobie porządne morskie Mówimy o czymś takim? - Aukcja Osiem stówek to dobra cena czy można jeszcze zejść do dołu? I jeszcze info w opisie aukcji: "Przeznaczona do akwarium słodkowodnych" ??? Co do roślinniaka, to nie mam sumienia się z nim rozstawać, nie przeszedłem jeszcze pełnej metamorfozy i stoję rozkrakiem między słonym i słodkim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarex66 Zgłoś Napisano 22 Maja 2012 Doskonale Cie rozumiem. Sam miałem holendra na produktach ADA, morskie mnie średnio interesowało. A tu nagle ni z ....pietruszki pokochałem morskie. Za pół darmo sprzedałem wszystko i zaczął sie nowy rozdział. A co do lampy to raczej taka http://allegro.pl/lampa-led-pacific-sun-90w-i2353687962.html Cytuj Ehhh... żeby wyglądało tak jak kosztuje. zawsze chciałem mieć takie coś, tylko po to, żeby dłubać wciąż.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kozik Zgłoś Napisano 22 Maja 2012 (edytowane) A co do lampy to raczej taka http://allegro.pl/lampa-led-pacific-sun-90w-i2353687962.html Tej brakuje bardzo ważnej cechy - estetyki. Jak na ten stan, chyba drogo. Szukamy dalej. Czy w tej chwili ktoś na forum robi takie cudeńka? Wiem że parał się tym Lubusikk, ale na razie nie złapałem z nim kontaktu. Edytowane 22 Maja 2012 przez kozik (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 22 Maja 2012 Mówimy o czymś takim? - Aukcja to już chyba lepsza ta: Mój odnośnik też noname i cholera wie co to jest warte, ale przynajmniej tańsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hernio Zgłoś Napisano 22 Maja 2012 Bridgelux wychodzi z opisu więc chyba nie taki noname Nie za mocna ta lampa do takiego baniaka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kozik Zgłoś Napisano 22 Maja 2012 A może są jakieś sklepy z lampami led do morszczyzny w optymalnych cenach? PS za 3200zł po przecenie z Reefshop to półka do której nie dosięgam nawet jak staję na stołku, ba - na drabinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 22 Maja 2012 (edytowane) Właśnie patrzyłem w Reefshopie na lampy. Naprawdę niezłe te promocje u Przemka. Edytowane 22 Maja 2012 przez pio7 (wyświetl historię edycji) Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cYg Zgłoś Napisano 22 Maja 2012 to już chyba lepsza ta: Mój odnośnik też noname i cholera wie co to jest warte, ale przynajmniej tańsza Ta wygląda całkiem fajnie, a mocą się nie przejmuj bo ma regulację - za jakiś czas może się przydać więcej Cena wg mnie bdb Cytuj Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013 Jelenia Bay vol.2 90x50x45 OW Sump 65x32x37 80L Odpieniacz Reef Octopus 1000int Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W Obieg: Tunze Silence 1073.020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek1oo Zgłoś Napisano 23 Maja 2012 A może coś od Chińczyka http://www.ebay.pl/itm/60W-LED-Aquarium-Light-Coral-Reef-Tank-White-Blue-LED-Grow-Light-/280879189363?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4165b44d73 http://www.ebay.pl/itm/New-Dimmable-120w-LED-Aquarium-Light-Marine-Fish-Coral-Reef-Grow-Tank-Light-/270979052709?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item3f179c34a5 Cytuj 500 litrów, Deltec, Lampa - 150W LED, http://nano-reef.pl/...25l-z-mikolowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kozik Zgłoś Napisano 23 Maja 2012 Zastanawiam się jednak na tą: LINK Co Wy na to? Nie jestem kompetentny w tej materii i nie wiem na co zwracać uwagę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
popers Zgłoś Napisano 26 Maja 2012 Cześć, Ja również myślałem o podobnej lampie na ledach. @kozik, ta lampa z twojego linka z tych wszystkich wygląda najlepiej no i faktycznie jak cYg wspomniał ma tą przewagę, że ma pokrętła do regulacji przyciemniania dla każdego koloru diod i dwa włączniki, chłodzenie też wygląda porządnie z tymi trzema coolerami i widać, że to jest model podobny do tych z innych aukcji więc też ma dużo otworów po bokach obudowy więc się raczej nie przegrzeje. W porównaniu do innych cenowo też nieźle to wygląda mimo, że nie ma programatora za x setek złotych ektra - ja myślałem o zakupie takich mechanicznych po 10 zł - rozwiązanie budżetowe ale nie najgorsze ;-) Gdy kupisz już sobie ledy napisz w wolnej chwili co kupiłeś i za ile, i czy się opłaca, a raczej czy dobrze ci świeci. pozdr Cytuj Get a 5ish! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 26 Maja 2012 Zastanawiam się jednak na tą: LINK Co Wy na to? Nie jestem kompetentny w tej materii i nie wiem na co zwracać uwagę. Kozik, oświetlisz nią baniak i cały pokój. Jeśli dasz nisko nad wode- poparzysz zwierzaki. Musisz szukać czegoś kilak razy słabszego niż 120W. Może: http://erybka.pl/product-pol-1600-LED-AquaSpot-3-W.html http://erybka.pl/product-pol-3363-AquaEl-Decolight-Duo-Marine-2x11W.html Możesz wymieszać dwa powyższe "światła". Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubus10 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2012 . Czy w tej chwili ktoś na forum robi takie cudeńka? Wiem że parał się tym Lubusikk, ale na razie nie złapałem z nim kontaktu. U mnie to samo z Lubisikkiem, wiec jest ktoś inny ? Cytuj W akwarium co dobre nie dzieje się szybko Oprócz zakupu sprzętu i zwierzaków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość dieter25 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2012 Jaką tą lampe chcesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusikk Zgłoś Napisano 13 Lipca 2012 (edytowane) panowie spokojnie , tak jak pisałem niektórym na pv w przygotowaniu mam naprawdę super lampke na cree w cenach niższych niż chińscie lampki i to specjalnie do małych baniaków o mocach od 40 do 100 W narazie czekam na składowe elementy Edytowane 13 Lipca 2012 przez lubusikk (wyświetl historię edycji) Cytuj jest: 30x30x30 opti ,lampka diy cree 20W ,koralia nano ,refugium na aquaclear ,dolewka diy bedzie dodatkowo: skimmer hob na maxi jet , dozownik diy , komputerek diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach