Skocz do zawartości
dale

[k} Lampę diodową - zamówię

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem zainteresowany zamówieniem lampy opartej na diodach, według poniższej specyfikacji. Wiem że na Forum jest sporo osób robiących takie rzeczy. Może ktoś będzie zainteresowany, może komuś się będzie opłacało podjąć się tego.

Spcyfikacja:

- kostka 60x60x60

- obsada głównie miękkie i lps - nie przewiduję wymagających korali

- moc dobrana wg. uznania projektanta "żebym był zadowolony" :)

- diody, raczej coś co poświeci przynajmniej 12 miesięcy i da się zastąpić.

- zasilanie 220 V i możliwośc sterowania jasnością poprzez zmianę napięcia w przedziale 1-10 V (mój sterownik ma możliwość ściemniania i rozjaśniania poprzez okresową zmianę napięcia w w/w zakresie)

- chłodzenie - wentylator na radiator z czujnikiem temperatury - włączał by się w razie potrzeby...

Produkt może być dostarczony w postaci: radiator wstępnie obrobiony (bez otworów i gwintów - to sobie dorobię), diody do przykręcenia, śrubki i pasta termoprzewodząca, przewody sobie dokupię :) i mogę samodzielnie polutować, wg schematu, moduł zasilający.

I najważniejsze, cena za całość w granicach 600 zł.

Ewentualne propozycje proszę przysyłać na PW (rodzaj diód, wymiary, cena, termin wykonania). Decyzję podejmę w ciągu tygodnia, chyba że któraś oferta będzie mocno konkurencyjna.

Dziękuję z góry za poświęcony czas.

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

No za same diody licz z 600zł lekko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, gotowiec nie ma sterowania ściemnianiem, tylko potencjometr, z tego co widzę. A przeróbka - to koszty.

Dieter, jeszcze byś się zdziwił, po ile takie diody można kupic. Ale jak pisałem, może komuś się opłaca. Nic na siłę.

Mimo wszystko, za uwagę dziękuję.

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

nie no spoko ja cen hurtowych nie widziałem za cree więc wiesz u mnie o.k 1200zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" diody, raczej coś co poświeci przynajmniej 12 miesięcy i da się zastąpić" ---tylko 12m-cy ???toż ledy mają być na lata !!!

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I są. Tylko nie te po 2 zł.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu masz "gotowca"

http://allegro.pl/sciemnialna-lampa-led-120w-led-grow-nowy-model-i2420398617.html

i prawie zmieścisz się w budżecie :welcome:

w opisie tej lampy jest napisane--- "80% oszczędności energii, poprzez większą moc oświetlenia w porównaniu do innych żródeł światła" jak to mam rozumieć ??? jeśli ta lampa ma 120 W to świeci 8 razy silniej niż tradycyjna 120 W ? ??? Czyli świeci jak tradycyjna 960 W???

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DarekB30

w opisie tej lampy jest napisane--- "80% oszczędności energii, poprzez większą moc oświetlenia w porównaniu do innych żródeł światła" jak to mam rozumieć ??? jeśli ta lampa ma 120 W to świeci 8 razy silniej niż tradycyjna 120 W ? ??? Czyli świeci jak tradycyjna 960 W???

a skąd ja mam to wiedzieć?

zapytaj sprzedającego tę lampę niech Ci wytłumaczy :welcome:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie robi. Ta lampa świeci tak jak tradycyjne t5 90-100W. Reszta to ściema.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dale 600 zł to kosztują części (mówimy o helixeonach, czyli lipa) to po co ten casting? Skoro same części wchodzą w gre to nie mozesz ich sam kupić? Wystarczyło poprosić o pomoc to byś dostał kontakty na tacy a Ty szopkę odstawiasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
- moc dobrana wg. uznania projektanta "żebym był zadowolony" :)

gdyby nie to to jeszcze bym się podjął :)

600zl za komplet ...hmmm ...

radiator + zasilacz + diody , ale bez sterowania , to max na co cię stać to jakieś 80w na cree

a.jpg

jest: 30x30x30 opti ,lampka diy cree 20W ,koralia nano ,refugium na aquaclear ,dolewka diy

bedzie dodatkowo: skimmer hob na maxi jet , dozownik diy , komputerek diy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość DarekB30

Dale 600 zł to kosztują części (mówimy o helixeonach, czyli lipa) to po co ten casting? Skoro same części wchodzą w gre to nie mozesz ich sam kupić? Wystarczyło poprosić o pomoc to byś dostał kontakty na tacy a Ty szopkę odstawiasz.

Pewnie będzie drugi casting na poskładanie tego do kupy za kolejne 600 zł :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomku, wiem że dostał bym serię adresów i porad, ale po pierwsze, nie znam się na doborze takich składników, a są osoby które robiąc takie lampy kupują to hurtowo - znaczy taniej. Wiedzą też co i jak, z czym połączyć.

Natomiast, polutować, powiercić i pogwintowac mogę samemu - bo to umiem.

Dlatego wolę kupić już gotowy zestaw, nawet trochę drożej niż bym może sam znalazł - wiedza też kosztuje i nie oczekuję że ktoś nieznajomy będzie poświęcał swój czas za friko dla mnie.

A co do cen, nie upieram się na "cree" czy inne markowe. Są jeszcze np takie : http://www.dealextreme.com/p/30w-20000k-2100-lumen-30-led-cold-white-light-hydroponic-plant-fish-grow-bulb-dc-32-36v-95820?item=6

Gdzie cena do mocy jest też dosyć korzystna, a może ktoś już takie diody testował...

Z resztą, przecież napisałem "może komuś się opłaca"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek - bez jajec... :D Operujesz kwotami i pomysłami na diody z dziedziny "niezawodna i celna chinka za stówę"... Jestem głęboko w trakcie zbieranka kasy na skończenie lampy na cree 144W +2xT5 24W - najniższym możliwym kosztem nie zejdę poniżej 1600zł. Albo cena, albo jakość - Ty decydujesz - sam moduł sterujący do lampy - 150-200zł, porządny zasilacz 100-200zł, radiator + wentylatory 60-120zł. A gdzie reszta??? Hę? A shit sprzedawany na DX omijaj szerokim łukiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dale, wiec jeśli chcesz to wskaże Ci konkretne elementy, reszta należy do Ciebie. Link który podałeś to kiepski wybór. Znaczy porównywalny z diodami które Ci zaproponowałem, jednak taką strukturę jest bardzo trudno schłodzić, co odbija się na efektywności i żywotności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radek, sam wiesz że są wiatrówki typu QB 78, czy sam miałeś crosmana, z któego mogłeś strzelać sensowne wyniki.

Tomku, bardzo dziękuję za propozycję, ale jeśli się nie zmieszczę w tej kwocie, to będę musiał pozostać przy tych kilku świetlówkach t5, które mi się zmieszczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są w tej technice rzeczy nie do przeskoczenia, niestety. 600zł za 100-120W w Cree ze sterowaniem to sporo za mało. Wątpię, czy warto rozważać inne diody. Ale... oszczędzone na lampie 400-600zł wydasz w ciągu dwóch lat na wymianę świetlówek (a będziesz musiał mieć ich na pewno sześć) - więc coś za coś.

Edytowane przez Radek Ch (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale, z drugiej strony, wiele osób z dużym doświadczeniem twierdzi, że jeśli pomijamy cenę i zalezy nam wyłącznie na jakości, to nic nie przebije porządnych t5...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że najczęściej dobre ledy to w sklepie na półce widzieli a nie u siebie nad zbiornikiem, więc to żaden argument.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
<br />Nie robi. Ta lampa świeci tak jak tradycyjne t5 90-100W. Reszta to ściema.<br />
<br /><br /><br />

Weż @Tomek nie wypisuj głupot bo to co już jest to zaczyna byc irytujące.

Skąd ty czerpiesz takie rewelacje? Weż cokolwiek z tego co wypisujesz poprzyj czymś wiarygodnym?

Podaj w odpowiedzi konkretne żródło z miarodajnym badaniem albo wreszcie się odchrzań ze swoimi rewelacjami :)

Ja rozumiem że zarabiasz na swoje produkcji diy, robisz lampy z cree, rób, z pewnością kto ma skorzysatć to skorzysta, ale forum to nie sklep i nic na siłę :)

Bądż obiektywny, a nie w każdym swoim poście piszesz niczym nie poparte insynuacje :)

Ja napiszę więcej, twoje diy cree led nad twoim akwarium, daje gorsze efekty niż chińska lampa 120w!!

Edytowane przez pio7 (wyświetl historię edycji)

96448be75505dd17a64fb81e9a8d94c5u771a678.png

550 w obiegu

gg 3606492

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

Pio7 co ma Tomek popierać?? bo nie rozumie??? Wszystko co pisze to prawda najlepsze lampy są na cree mam taką lampę od roku nie narzekam.Wiesz dioda od diody się różni ilością lm barwą etc. to nie są wyssane bajery przez Tomka widać że nie miałeś do czynienia z lampami led.Muszę zobaczyć czy metisy nie są robione z diód które się kupuje na metry :whistle:

Wiesz można z 1 W uzyskać 140lm a można i 20lm a to właśnie zależy od diody

Edytowane przez dieter25 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja napiszę więcej, twoje diy cree led nad twoim akwarium, daje gorsze efekty niż chińska lampa 120w!!

jeśli mogę zapytać , to dlaczego kolega ma lampkę na diodach cree a nie chińską ???

a.jpg

jest: 30x30x30 opti ,lampka diy cree 20W ,koralia nano ,refugium na aquaclear ,dolewka diy

bedzie dodatkowo: skimmer hob na maxi jet , dozownik diy , komputerek diy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pio7. Kiedy ostatnim razem zwróciłem ci uwagę że czegoś nie rozumiesz to ubliżyłeś mi od chama. Kilka postów niżej Przemek wyjaśnił ci bardziej przystępnie to czego nie zrozumiałeś z mojej wypowiedzi. Jak widać także nie załapałeś. Otóż kto ma w głowie chociażby trochę oleju a nie tylko siano dawno zrozumiał już o co chodzi. I nie ma tu żadnych czarów. Wystarczy policzyć lumeny. Jednak jak widać proste mnożenie także przerasta twoje intelektualne możliwości. Wybacz, ale szkoda mi czasu na przepychanki z ćwierćinteligentem który czerpie radość z ciągłego obrażania mnie. Także jeśli denerwują cię moje posty to ich po prostu nie czytaj, tak jak i ja twoich niedorozwiniętych wypocin.

Pozdrawiam serdecznie.

PS. I nie prowadzę tu żadnej agitacji. Jakbyś potrafił zrozumieć sens prostego postu w języku ojczystym to zauważyłbyś,że zaproponowałem koledze pomoc w doborze części-udostępnieniu kontaktów. Trzeba być skończonym głąbem żeby tego także nie zrozumieć. Wyrazy współczucia.

Edytowane przez tomasz (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.