Skocz do zawartości
natalia83

Rozjechanie parametrów

Rekomendowane odpowiedzi

W środę minie dwa tygodnie odkąd nie robiłam podmiany wody. Wczoraj natomiast zrobiłam testy, które powtarzałam dwa razy. Mg jest na poziomie 1500, natomiast kH spadło mi do poziomu 5/6 bardziej w stronę 5 chociaż sama próbuję się oszukać, że jest 6. Nie lałam w tym czasie żadnych suplementów ani dodatków jedyny wkład to 1 ml wódki. Jaka może być przyczyna? Do tej pory myślałam, że twardość węglanowa jest ściśle powiązana z zawartością magnezu. Podwyższony Mg mi nie przeszkadza z tego wzdlędu, iż ciągle na niektórych skałach sa glony, których nie mogę sie pozbyć, ale niski poziom Kh mnie martwi. Czy zrobić normalnie podmianę w środę czy się wstrzymać? Jakie kroki podjąć by nie zaszkodzić koralom? Nie zauważyłam żadnej reakcji korali na parametry i to mnie zmyliło. Wszystkie napompowane (oprócz eleganca na przechowaniu do wydobrzenia) z wystawionymi polipami, ukwiały wielkości piłek ręcznych, bezkręgowce przechodzą wylinki bez problemów. Mam preparat kH +, ale nie wiem czy zacząc dozować, by nie rozjechać jeszcze bardziej parametrów. Będę wdzięczna za jakiekolwiek pomysły i propozycje.

4328_6803.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podnieś delikatnie kh i utrzymuj. To w zasadzie najważniejszy parametr jeśli chodzi o stabilność. I zapomnij o tym rozjechaniu itd.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynik testu mg zalezny jest od temperatury (np salifert zaleca by solanka nie miala mniej niz 18 stopni) i przede wszystkim od zasolenia wody. Sprawdzalas ten parametr?

Podwyższaj delikatnie kh, kazdego dnia lejąc najlepiej na noc kh+. Pozdro

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natka, glony lubia niskie kh wiec jego podbicie w okolice 9 na pewno utrudni im ekspansje. Do podbijania kh, zamiast dedykowanych (drogich) mozesz uzyc rowniez zwyklej spozywczej sody oczyszczonej. Tylko nie przesadz z podbijaniem, znaczy nie wiecej niz 1kh na dobe najlepiej rozlozone na kilka dawek. Pozdro

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Luft masz rację z tym podniesieniem zasolenia, przy dwóch ostatnich podmianach zrobiłam solankę o większej gęstości i zasolenie podniosło się z 1023 na 1024 więc pewnie stąd Mg skoczył do 1500 mg/l.

@Tester kH+ mam firmy Tetra na instrukcji jest wyraźnie napisane, że nadaje się również do słonej wody i fajnie jest opisane dawkowanie by podnieść o 1 stopień. Chyba bałabym się o czystość takiej sody spożywczej ;)

4328_6803.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natalia zakup ballinga NaHCO3 i tym podbij kh. Przynajmniej ja bym tak zrobił. Wg mnie to najprostszy (najtańszy) sposób :welcome: . Tylko podnoś powoli bo skok tego parametru jest niebezpieczny dla koralowców.

pozdro Grzegorz

Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.