natalia83 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2012 W środę minie dwa tygodnie odkąd nie robiłam podmiany wody. Wczoraj natomiast zrobiłam testy, które powtarzałam dwa razy. Mg jest na poziomie 1500, natomiast kH spadło mi do poziomu 5/6 bardziej w stronę 5 chociaż sama próbuję się oszukać, że jest 6. Nie lałam w tym czasie żadnych suplementów ani dodatków jedyny wkład to 1 ml wódki. Jaka może być przyczyna? Do tej pory myślałam, że twardość węglanowa jest ściśle powiązana z zawartością magnezu. Podwyższony Mg mi nie przeszkadza z tego wzdlędu, iż ciągle na niektórych skałach sa glony, których nie mogę sie pozbyć, ale niski poziom Kh mnie martwi. Czy zrobić normalnie podmianę w środę czy się wstrzymać? Jakie kroki podjąć by nie zaszkodzić koralom? Nie zauważyłam żadnej reakcji korali na parametry i to mnie zmyliło. Wszystkie napompowane (oprócz eleganca na przechowaniu do wydobrzenia) z wystawionymi polipami, ukwiały wielkości piłek ręcznych, bezkręgowce przechodzą wylinki bez problemów. Mam preparat kH +, ale nie wiem czy zacząc dozować, by nie rozjechać jeszcze bardziej parametrów. Będę wdzięczna za jakiekolwiek pomysły i propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2012 Podnieś delikatnie kh i utrzymuj. To w zasadzie najważniejszy parametr jeśli chodzi o stabilność. I zapomnij o tym rozjechaniu itd. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2012 Wynik testu mg zalezny jest od temperatury (np salifert zaleca by solanka nie miala mniej niz 18 stopni) i przede wszystkim od zasolenia wody. Sprawdzalas ten parametr? Podwyższaj delikatnie kh, kazdego dnia lejąc najlepiej na noc kh+. Pozdro Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2012 Natka, glony lubia niskie kh wiec jego podbicie w okolice 9 na pewno utrudni im ekspansje. Do podbijania kh, zamiast dedykowanych (drogich) mozesz uzyc rowniez zwyklej spozywczej sody oczyszczonej. Tylko nie przesadz z podbijaniem, znaczy nie wiecej niz 1kh na dobe najlepiej rozlozone na kilka dawek. Pozdro Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natalia83 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2012 @ Luft masz rację z tym podniesieniem zasolenia, przy dwóch ostatnich podmianach zrobiłam solankę o większej gęstości i zasolenie podniosło się z 1023 na 1024 więc pewnie stąd Mg skoczył do 1500 mg/l. @Tester kH+ mam firmy Tetra na instrukcji jest wyraźnie napisane, że nadaje się również do słonej wody i fajnie jest opisane dawkowanie by podnieść o 1 stopień. Chyba bałabym się o czystość takiej sody spożywczej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2012 Natalia zakup ballinga NaHCO3 i tym podbij kh. Przynajmniej ja bym tak zrobił. Wg mnie to najprostszy (najtańszy) sposób . Tylko podnoś powoli bo skok tego parametru jest niebezpieczny dla koralowców. pozdro Grzegorz Cytuj Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach