marine Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2012 witam wszystkich chcialbym podzielic sie pewnymi testami ktore przeprowadzilem na mrozonkach dwoch innych firm wiemy ze kostka mrozonek nie jest rowna sobie mamy wiele firm naturalnie wszyscy wiemy ze musimy przed podaniem do banki przeplukac ale jaki jest tego efekt zalaczam fotki testu po4 redsea ktory przeprowadzilem na podstawie kostki mrozonek przeplukanej w szklance wody RO pierwasza fotka zawiera pierwszy test wody po4 po przeplukaniu kostki kazda nastepna fotka nastepne przeplukanie tej samej kostki zabarwienie nie miesci sie w skali nadal powyzej 0.64ppm nadal powyzej 0.64ppm nadal powyzej 0.64ppm w ten sposob osiagnieto 00ppm dopiero przy 9 szklance wynik ponizej piata w przypadku moich mrozonek osiagniecie 00 ppm jest mozliwe przy srednio 2 litrach wody na jedna kostke suchy pokarm mala porcja na 5szt ryb malych wynik jest niestety tez przerazajacy wszystkie wyniki sa dla niedowiarkow przeprowadzilem testy pod kranowka wynik byl przerazajacy poniewaz woda z kranu tez nie miesci sie w skali red sea Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AnT Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2012 nie płukam mrożonek zrób sobie test na suchych pokarmach namocz i test wody zrób na - po4 i zobaczysz wynik AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2012 nie płukam mrożonek zrób sobie test na suchych pokarmach namocz i test wody zrób na - po4 i zobaczysz wynik AnT ostatni test jest zrobiony na suchych jest rownie przerazajacy naturalnie ze w 300 litarch stezenie bedzie mniejsze Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AnT Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2012 to karm mniej a częściej tak czy siak - ryby będą zawsze głodne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2012 marine, fakt ze pokarm jest jednym z glownych zewnetrznych zrodel fosforanow jest ogolnie znany. Jednak dzieki wielkie ze to ze chcialo Ci sie przeprowadzic te testy do konca. Ja plucze jedzenie regularnie 2-3 razy i nigdy nie mialem problemow z PO4. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2012 Bardzo użyteczna wiedza dla tych którzy mają problemy z PO4, zwłaszcza w modnych ostatnio pico-rafach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2012 to karm mniej a częściej tak czy siak - ryby będą zawsze głodne piszac to nie mialem na mysli problemow z moja banka czy karmieniem zrobilem testy z ciekawosci otrzymalem wynik oczekujacy przyczym liczylem ze po trzech razach bedzie juz czyta woda a tu sie okazalo ze nie wiemy juz wiele ale czemu nie wiecej fosforany czy azotany temat ktory niema konca i pomyslow Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 7 Lipca 2012 witam ponownie dzis jak w kazda sobote odwiedzam moj sklep rytuał co by pocieszyc oczy zakupilem korala po powrocie odlalem troszke wody z worka i umiescilem go w sumpie do aklimatyzcji z ciekawosci zrobilem testy wody na fosforany i troche jestem zaskoczony fotka ponizej ponad 0.64 pomyslalem ze moj test jest walniety wiedz uzylem inny ale wynik taki sam max Sklep miesci sie w Angli dosc duza siec tak pomyslalem zw w tej bance byla cala masa twardzieli jesli nie padna pewnie ktos je kupi i padna u niego i bedzie bic sie z myslami co jest nie tak z jego woda no3 bylo niezle bo tylko 0.5ppm moral taki ze padajace korale po miesiacu to nie koniecznie nasza woda ktos je mordowal przed nami pozdrawiam Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 7 Lipca 2012 witam ponownie dzis jak w kazda sobote odwiedzam moj sklep rytuał co by pocieszyc oczy zakupilem korala po powrocie odlalem troszke wody z worka i umiescilem go w sumpie do aklimatyzcji z ciekawosci zrobilem testy wody na fosforany i troche jestem zaskoczony fotka ponizej ponad 0.64 pomyslalem ze moj test jest walniety wiedz uzylem inny ale wynik taki sam max Sklep miesci sie w Angli dosc duza siec tak pomyslalem zw w tej bance byla cala masa twardzieli jesli nie padna pewnie ktos je kupi i padna u niego i bedzie bic sie z myslami co jest nie tak z jego woda no3 bylo niezle bo tylko 0.5ppm moral taki ze padajace korale po miesiacu to nie koniecznie nasza woda ktos je mordowal przed nami pozdrawiam Żeby ocenić jakie są parametry wody w sklepie gdzie kupujesz korale to poproś o samą wode w woreczek. Wykonaj pomiar a na pewno nie pokryje się z wodą w której jest koralowiec ponieważ on tesz się broni i wydziela różne substancje do wody. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 7 Lipca 2012 witaj naturalnie masz racje ale w litzrze wody szczepka malenkiego korala nie doprowadzi do takiego stezenia Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 7 Lipca 2012 witam zainteresowanych . co do po4 fajny tescik maszplusik. co do wody ze sklepu to sam musze sprawdzic . w angli niestety malo jest dobrej jakosci sklepow. dlsyego ja mam jeden w kturym kupuje a kolejne 2do cieszenia oka . pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 7 Lipca 2012 To sprowadza sie tylko do prawidlowej aklimatyzacji nowego zycia. Nie jestesmy w sanie wplynac na jakosc wody w sklepie ale na jakosc naszej wody tak. Wiec prawidlowa aklimatyzacja to zmniejszenie stresu u zwierzat przy przeprowadzaniu ich to lepszych parametrow Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 tester masz racje mowiac ze nie mamy wplywu na wode w sklepie nasza wode staramy sie trzymac w jak najlepszej kondycji choc nie zawsze nad tym panujemy ale czestym widokiem jest koral ktory w trzy dni zbieleje i padnie po tygodniowym czy miesiecznym pobycie w naszej bance w tym momencie podejrzenie pada na nasz zbiornik i rozpoczynamy poszukiwania problemu i dozowania specyfikow mniej lub bardziej potraebnych A prawda moze byc taka ze ktos przechowywal go ostatnie dwa miesiace w warunkach dla niego niedopuszczalnych proces ktory sie rozpoczol jest nieodwracalny w sklepie otzrymujemy porady tam mozna oddac wode do testow tam sie sprzedaje urzadzenia i srodki do zbijania fosforanow tam nam tlumacza ze po4 10 jest niedopuszczalne ufamy bo to jest jedno z podstawowych zrodel naszych zakupow przyczym placimy naprawde nie male pieniadze mysle ze kazde zwierze czy roslina ma wymagania ktore trzeba spelnic a przykladem napewno powinnien byc sklep Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach