Andrar Zgłoś Napisano 6 Lipca 2012 http://www.donedeal.ie/for-sale/fish/3546987 swiatlo 4x54W...swietlowki nie wymieniane 2 lata...sump i odpieniacz....falowniki jvp 201 albo 202...razy 2....ot caly sprzet.....i co powiecie na to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianpotocki Zgłoś Napisano 6 Lipca 2012 późno jest... marudzisz.... Przy takiej obsadzie to i ten odpieniacz zbedny. Wszystko zależy od tego co chcesz mieć w akwarium... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrar Zgłoś Napisano 6 Lipca 2012 późno jest... marudzisz.... Przy takiej obsadzie to i ten odpieniacz zbedny. Wszystko zależy od tego co chcesz mieć w akwarium... do tego 4 ryby i jakas zaloga....ok..a co powiez na swiatlo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrar Zgłoś Napisano 7 Lipca 2012 bo ja tu mysle nad Tunze 6105 i 7095 do mojej 180 a tu sie okazuje ze przy 500litrach cyrkulacja daje rade...or 3500 powrot... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 7 Lipca 2012 Ja tez nie wymieniam swietlowek ani zarnikow dopoki dzialaja sa zbiorniki w ktorych cyrkulacja x10 sie sprawdza a sa i takie w ktorych x80 jest niewystarczajaca... Setup to bardzo indywidualna sprawa i ma na nia wplyw mnostwo czynnikow Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 7 Lipca 2012 Niech dołoży kilka acroporek to raczej nie będą rosły pod takim światłem a y co mowa o wybarwieniu. Są rafy>> i są rafy Są akwaria>> i są akwaria Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 7 Lipca 2012 Toż tam same miękkie są... u mnie miękkie (a i nawet LPSy) rosną najlepiej tam gdzie padają jakieś smutne resztki światła. Tak więc można powiedzieć że odkryłeś ponownie Amerykę :) Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrar Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 ponoć ameryke odkrywano kilka razy ;-).....a tan na powaznie bo ja tu mysle nad Tunze 6105 i 7095 warto wywalic 800 zl?(2 letnie)....ok inny przykład kumpel rok temu zalozyl morskie..120l...na kuble bez odpieniacza...dojrzewanie trwa do tej pory..zielona dzungla...swiatlo 24w...trzyma blazny i ukwiala...samicasklada systematycznie jaja...i ty wroce do 1 akwarium...tam zielonego brak...4x54w na 500l.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 9 Lipca 2012 Andrar fajny ten temat bedzie dla Ciebie za dwa, trzy lata... zapisz sobie ten link i wtedy napisz czy i co zmienilo sie w Twoim rozumowaniu pod wplywem wlasnych doswiadczen wazne zeby ta teoria pokryła sie z praktyka i tym co bedziesz chcial miec w baniaku a apetyt rosnie w miare jedzenia pozdrawiam Mariusz Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
premiero Zgłoś Napisano 9 Lipca 2012 Ta teoria już dawno znalazła zastosowanie w zbiorniku kivi'ego, więc nie uważam żeby coś legło w gruzach. Cytuj 300x80x80 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
W32darWin Zgłoś Napisano 9 Lipca 2012 Teorie teoriami. Mozna prowadzic baniaki na wiele sposobow. Ten jak widac dla miekkich i kilku ryb jest dobry ale jak juz pisali przedmowcy z twardymi by nie wyszlo. Co do zbiornika kiviego to w nim tez byly same miekkie (kilka LPS) i praktycznie zadnych ryb bo jakos nie mogly sie uchowac w tym baniaku. Pozdrawiam Maciej Cytuj START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 , ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800. http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 9 Lipca 2012 A nie jest to ostatnio tak że im większy leszcz tym większy pogromca utartych teorii, mitów itd? Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik Zgłoś Napisano 9 Lipca 2012 To ja tylko powiem, że historia rozwoju ludzkości jest pełna takich "leszczy", którzy myśleli pod prąd. Jedni kończyli z "butelką w rynsztoku", a innym w głowie powstało E=mc2. Także, ja bym nie uogólniał Cytuj pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 9 Lipca 2012 (edytowane) Tylko jak powstało e=mc2 to gość już był orłem w swojej dziedzinie. Także gdy założyciel tego i tym podobnych tematów przerobi na własnej skórze wszelkie obsady, filtracje i oświetlenia to z przyjemnością skorzystam z jego doświadczenia i przemyśleń. A dopóki nie za bardzo wie o czym pisze.... no cóż... Edytowane 9 Lipca 2012 przez tomasz (wyświetl historię edycji) Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrar Zgłoś Napisano 9 Lipca 2012 zbiornik mam niedlugo...z racji ze mieszkam to gdzie mieszkam zdecydowalem sie na kubel...i to byl blad...posluchalem goscia ze sklepu kupilem a dopiero pozniej zaczalem czytac to i inne fora..na dniach bede mial pompy ktorych brakowalo mi do uruchomienia sumpa...sam przez dlugi czas jechalem na 35w x 2 i widzielam ze zle to robi zbiornikowi...od niedawna mam 8x39w i akwa wreszcze zaczyna dojrzewac do konca...tomaszu ;-).....ja pragne sie tylko podzielic tym co widze widzialem...a nie wiedzialem wiele ...co do doswiadczen...to chyba najgorze przede mna...bo musze zadecydowac czy podpinac sumpa pod nie do konca dojrzaly zbiornik...sluchalem tez osob z forum...i jakis miesiac po zalozeniu zbiornika włożyłem w kubel purigen i chemipure....nie dzialo sie dlugo dlugo nic....wlonczu braklo mi cierpliwosci i wywalilem to...w ciagu lilku dni dzungla...co do partametrow...wszytko ok...za wyjatkiem no3...ciagle w granicach 40...a najgorszym bledem bylo zalozenie zbiornika i brk jakiejkolwiek wiedzy....co za tym idzie wywalenie pieniedzy na kubel odpieniacz i takie tam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 9 Lipca 2012 I dalej spokojnie do przodu. A sumpa podpinaj bez zastanawiania - w przyszłości sam docenisz jego zalety, i zrób to właśnie teraz. Potem im mniej będziesz grzebał w zbiorniku tym lepiej. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 9 Lipca 2012 (edytowane) To chyba przez te świetlówki nie wymieniane 2 lata kolesiowi trawa rośnie na cyrkulatorach i tylnej szybie... I tak jak napisali panowie powyżej, zależy co się trzyma w akwarium. Jak wsadziłem do swojego zbiornika szczepki takich korali jak tam na filmiku były i wyjechałem do PL na 10 dni... ... to po powrocie zastałem czyste podstawki za sterylnie chyba w zeotanku miały Ale z drugiej strony chciałbym zobaczyć jakby mu tam rosły Acry i jakie kolorki Ja też startowałem na kuble Eheima, zawsze jakaś tam filtracja mechaniczno-biologiczna była, no i cyrkulacja dodatkowa Zasypałem środek żywą skałą i ceramiką. Poza tym miałem sump z odpieniaczem. Kubeł robił za filtr i pompę obiegową Nic nie wybuchło... potem dałem zwykłą obiegówkę, a kubeł poszedł do drugiego akwarium. Edytowane 9 Lipca 2012 przez kapitan (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrar Zgłoś Napisano 9 Lipca 2012 warto kupowac to tuzne?mam teraz 2 x4000l.h ale wydale mi sie ze to malo....i czy warto kupic to TMC V1000 Reactor (with 200ml pellets) - €60 Phosban Reactor + Pump - €40.....i czy mi potrzebne reaktory jezeli mam delteca apf600...a moze tylko dokupic jvp202 http://www.aquario.pl/pompy-akwarystyczne/530-jvp-202-pompa-cyrkulacyjna-12000l-h.html.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach