mariusz_s Zgłoś Napisano 20 Lipca 2012 Witam. Mam odpieniacz H&S 150. Zasila go pompa AquaBee UP2000/1. Niestety pompa lata swojej świetności ma już chyba poza sobą. Po zaniku napięcie nie rusza, trzeba jej pomagać. Jednak najgorsze jest to iż buczy niemiłosiernie. O ile spływ wody z odpieniacza uciszyłem to niestety pompa hałasuje nieziemsko. Podejżewam iż już się wewnętrznnie zużyła. Wizulanie wirnik jak i wnętrze gdzie on pracuje noszą ślady czasu. Stąd moje pytanie. Na jaką pompę ją wymienić. Myślałem o nowej AquaBee UP 2000/1, ale do kompletu trzeba dokupić do niej wirnik igiełkowy. Co czyni już kwotę na poziomie pomp Tunze. Dlatego moje myśli zwróciły na Tunze Hydrofoamer. Ale, którą. Są dwa modele, mocniejszy i słabszy. Może ktoś z was mi doradzi czy taka wymiana ma sens i jak już to na jaką. Jeśli nie trzeba będzie zainwestować w nową AquaBee, i liczyć na to, że nie będzie hałasować. pozdrawiam, Mariusz Cytuj Akwarium 216L, sump 90L. Maszynownię obsługuje odpieniacz Twistman OB150INT. A za słońce robi lampa Giesemann 1x250W HQI 4x24W T5. W charakterze nadzoru średniego jest sześć kotów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 20 Lipca 2012 Na początek Napisz do @Sebastka, może sama wymiana wirnika na nowy załatwi sprawę. Sebastian poza odpieniaczami robi też wirniki. Zrobił kiedyś tez dla mnie, właśnie do ab 2000/1. Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
patersan Zgłoś Napisano 20 Lipca 2012 A czy DCS 800 Delteca, to to samo co ab 2000/1 ?? Srednice wlotow/wylotow maja identyczne ? Cytuj Perc 90 - 270L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 20 Lipca 2012 Mariusz jak masz mozliwosc wrzuc zdjecia tych sladow zurzucia. Moze wystarczy zmenic gumki i ceramiczne tulejki by nastala cisza. Niestety duzo Aquabee tak ma ze po ruchomieniu trzeba dmuchnac zeby pompa zastartowala. Zdarzasie to nawet tym mocniejszym modelom 33W. Jezli odpieniek jest od Staniego moze warto by do niego napisac kiedy wroci z wakacji. Zapewne on lepiej wie tam jest grane. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach