Skocz do zawartości
adrian28

uciążliwy wieloszczet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ma ktoś jakiś sposób na złapanie dużego wieloszczeta,trafił mi się pewien gagatek który podgryza mi acropory i lpsy wciąga w skały i tam je podjada,dodam że butelka się nie sprawdza,strasznie cwany jest i szybki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probowales z kawalkiem fileta z ryby, lub krewetki w pulpce na wieloszczety?

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam cały czas butelke z filetem w akwa i ma to w nosie,woli nowe przyrosty acropor,montipor i lpsy,właśniesprawdzałen na reeflex i jest to Eunice sp.2 piszą że rośnie do 3m, :crybaby:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pozostaje zaczaić się z pensetą i modlić aby nie przepołowił się jak go złapiesz bo z jednego będziesz mieć dwa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stoje co noc uzbrojony w szczypce ale jest bardzo czujny,a ja zasypiam przy akwa bo ile można stać,mija druga godzina a mi żaluzje opadają :sleeping: i się poddaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Pucek

Jeśli jest rzeczywiście bardzo uciążliwy, to pozostaje wyciągnąć skałkę, w której siedzi i wydłubać go ręcznie. Można sobie pomóc strzykawką z gorącą wodą.

A jak się nie da wyciągnąć tej skałki to czekaj na niego z igłą i przyszpil go do skały. Później strzykawką wbij się w niego w innym miejscu i wpuść trochę gorącego RO. Na dużego osobnika u mnie zadziałało :D tzn. nie przerwał się jak często się to zdarza podczas łapania pęsetą, a po RO grzecznie wyszła reszta ze skały :) trochę to niehumanitarne, także polecam sposób nr 1. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mozesz to zrob szybka kapiel w ro/di kawalka skaly. Mi tak wylazly po 5 sekundach kilkucentymetrowe osobniki i mam spokoj. Niby pozyteczne ale wole ich nie miec.

122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój ma długość z 50cm a skałki nie dam rady wywalić,właśnie jestem po wakacjach więc zrobie podejście z tą wodą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa, tylko musisz ją wyjąć żeby ją wykompać a wcześniej piszesz że nie da rady. Nie widzisz gdzieś sprzeczności?

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A krewetkę boksującą masz od kogo pożyczyć ? U mnie wyczyściła wsyćko...

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie złapiesz go na szczypce, to nocne zwierze - jest zdecydowanie za szybki i zbyt ostrożny. Nie złapiesz go również do butelki. Eunice w normalnych warunkach nie opuszcza całkowicie skały w której się osiedlił. Rozciąga się ale zawsze koniec siedzi w skale i jedyna metoda to wyciągnąć go z akwa razem z tą skałą. Rośnie bardzo szybko, mój gdy go dorwałem miał kawałek ponad metr długości.

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tdew,jeden raz już wyciągłem skałke gdzie niby miał siedzieć i bardzo się zdziwiłem jak go tam nie znalazłem,nie wywaliłem całej bo nie dałem rady,korale porosły itd,ale teraz jestem zdesperowany,wywale całośc bo nie mogę patrzeć jak robi sobie co noc uczte z moich akropor,obgryza wszystkie nowe przyrosty,w ten sposób nigdy się nie doczekam pięknej rafki :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czy ma ktoś jakiś sposób na złapanie dużego wieloszczeta,trafił mi się pewien gagatek który podgryza mi acropory i lpsy wciąga w skały i tam je podjada,dodam że butelka się nie sprawdza,strasznie cwany jest i szybki

mialem ten sam problem, gosc w sklepie podpowiedzial rozwiazanie i zadzialalo, rurka pcv 30 cm dluga do tego wklad do filtra, takie zielone zylki splatane, nie wiem jak to sie po polsku nazywa, jest to wklad eheim filtracyjny. I tak w polowie rurki kawalek fileta z dorsza i od obu stron w miare gesto tych plastikowych wlosow tak zeby krewetka nie wytargala fileta i zanurzyc na noc, poczekac az robal wejdzie kawalek w to i wtedy spokojnie go wydrzesz bo on w tym jest strasznie powolny, ja w 3cia noc go capnalem. wlasciwie o swiecie bo o 5 rano wlazl do polowy i przy wyciaganiu probowal uciekac ale w tym nie ma szans na szybkie ruchy. moj mial 30 cm.pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.