adrian28 Zgłoś Napisano 21 Lipca 2012 Witam, czy ma ktoś jakiś sposób na złapanie dużego wieloszczeta,trafił mi się pewien gagatek który podgryza mi acropory i lpsy wciąga w skały i tam je podjada,dodam że butelka się nie sprawdza,strasznie cwany jest i szybki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrian28 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2012 nikt nie ma pomysłu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 22 Lipca 2012 Probowales z kawalkiem fileta z ryby, lub krewetki w pulpce na wieloszczety? Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrian28 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2012 mam cały czas butelke z filetem w akwa i ma to w nosie,woli nowe przyrosty acropor,montipor i lpsy,właśniesprawdzałen na reeflex i jest to Eunice sp.2 piszą że rośnie do 3m, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BeRsErK Zgłoś Napisano 22 Lipca 2012 To pozostaje zaczaić się z pensetą i modlić aby nie przepołowił się jak go złapiesz bo z jednego będziesz mieć dwa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrian28 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2012 stoje co noc uzbrojony w szczypce ale jest bardzo czujny,a ja zasypiam przy akwa bo ile można stać,mija druga godzina a mi żaluzje opadają i się poddaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Pucek Zgłoś Napisano 22 Lipca 2012 Jeśli jest rzeczywiście bardzo uciążliwy, to pozostaje wyciągnąć skałkę, w której siedzi i wydłubać go ręcznie. Można sobie pomóc strzykawką z gorącą wodą. A jak się nie da wyciągnąć tej skałki to czekaj na niego z igłą i przyszpil go do skały. Później strzykawką wbij się w niego w innym miejscu i wpuść trochę gorącego RO. Na dużego osobnika u mnie zadziałało tzn. nie przerwał się jak często się to zdarza podczas łapania pęsetą, a po RO grzecznie wyszła reszta ze skały trochę to niehumanitarne, także polecam sposób nr 1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2012 jak mozesz to zrob szybka kapiel w ro/di kawalka skaly. Mi tak wylazly po 5 sekundach kilkucentymetrowe osobniki i mam spokoj. Niby pozyteczne ale wole ich nie miec. Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrian28 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2012 mój ma długość z 50cm a skałki nie dam rady wywalić,właśnie jestem po wakacjach więc zrobie podejście z tą wodą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 27 Lipca 2012 Taa, tylko musisz ją wyjąć żeby ją wykompać a wcześniej piszesz że nie da rady. Nie widzisz gdzieś sprzeczności? Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 27 Lipca 2012 A krewetkę boksującą masz od kogo pożyczyć ? U mnie wyczyściła wsyćko... Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdew Zgłoś Napisano 27 Lipca 2012 nie złapiesz go na szczypce, to nocne zwierze - jest zdecydowanie za szybki i zbyt ostrożny. Nie złapiesz go również do butelki. Eunice w normalnych warunkach nie opuszcza całkowicie skały w której się osiedlił. Rozciąga się ale zawsze koniec siedzi w skale i jedyna metoda to wyciągnąć go z akwa razem z tą skałą. Rośnie bardzo szybko, mój gdy go dorwałem miał kawałek ponad metr długości. Pzdr Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrian28 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2012 tdew,jeden raz już wyciągłem skałke gdzie niby miał siedzieć i bardzo się zdziwiłem jak go tam nie znalazłem,nie wywaliłem całej bo nie dałem rady,korale porosły itd,ale teraz jestem zdesperowany,wywale całośc bo nie mogę patrzeć jak robi sobie co noc uczte z moich akropor,obgryza wszystkie nowe przyrosty,w ten sposób nigdy się nie doczekam pięknej rafki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gruby75 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2012 Witam, czy ma ktoś jakiś sposób na złapanie dużego wieloszczeta,trafił mi się pewien gagatek który podgryza mi acropory i lpsy wciąga w skały i tam je podjada,dodam że butelka się nie sprawdza,strasznie cwany jest i szybki mialem ten sam problem, gosc w sklepie podpowiedzial rozwiazanie i zadzialalo, rurka pcv 30 cm dluga do tego wklad do filtra, takie zielone zylki splatane, nie wiem jak to sie po polsku nazywa, jest to wklad eheim filtracyjny. I tak w polowie rurki kawalek fileta z dorsza i od obu stron w miare gesto tych plastikowych wlosow tak zeby krewetka nie wytargala fileta i zanurzyc na noc, poczekac az robal wejdzie kawalek w to i wtedy spokojnie go wydrzesz bo on w tym jest strasznie powolny, ja w 3cia noc go capnalem. wlasciwie o swiecie bo o 5 rano wlazl do polowy i przy wyciaganiu probowal uciekac ale w tym nie ma szans na szybkie ruchy. moj mial 30 cm.pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach