Skocz do zawartości
Pietrek

Detrytus na dnie sumpa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w sumpie refugium, ale z racji tego, że sump nie ma przegród zrobiłem taki koszyk: http://starykot.ovh.org/koszyk.1.jpg tylko trochę większy na dni umieściłem żywą skałę a na tym glony. Problem w tym, że jest to miejsce gdzie odkłada się bardzo dużo detrytusu i rozprzestrzenia po całym sumpie, czytałem o pozytywnych aspektach ale czy powinienem to od czasu do czasu usunąć? Czy może pozostawić i nie ruszać?

Będę wdzięczny za rady.

Pozdrawiam

Piotr

175L w obiegu, odpieniacz TUNZE DOC Skimmer 9410, NJ2300, Pacific Sun 90W + 2x24W ATI, VorTech10, Biopellets, małe refugium + 8W LED, pełny Balling, miękkie, LPS i łatwe SPSy

4117_4119.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli nie masz spsow a glowna obsada sa miekkie to takie bagienko jest super stalowka dla korali. Dobrze jest miec na dnie z 2 cm piasku wtedy ten detrytus jest uwieziony a mala pompka cyrkulacyjna powoduje ze nadmiar sie unosi ladujac w odpieniaczu. Jednak jesli masz go za duzo to zeby nie robic niepotrzebnego syfu odciagnij jak mozesz nadmiar.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piasku niestety nie wsypię bo nie mam jak do takiego koszyka, sumpa zmieniać nie chce, bo za jakiś czas planuję

większy zbiornik, tak więc nie chce już w tej ładować za dużo kasy. Co do SPSów to właśnie chciałem spróbować

zaszczepić kilka prostych. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie jednak dodanie w sumie jakiejś małej obiegówki, która przedmuchałaby mi to wszystko i utrzymała sump w czystości.

175L w obiegu, odpieniacz TUNZE DOC Skimmer 9410, NJ2300, Pacific Sun 90W + 2x24W ATI, VorTech10, Biopellets, małe refugium + 8W LED, pełny Balling, miękkie, LPS i łatwe SPSy

4117_4119.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Pucek

Ja bym zostawił.

Chyba, że jest go naprawdę gruba warstwa i powoduje np. zmętnienie wody w akwarium. Myślę, że zamiast tej pompki non stop, można go powiedzmy raz na 2 tyg. usunąć np. wężem przy podmianie wody.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rownież ostatnio miałem taki dylemat. U mnie refugium to przegroda o spokojnym przepływie wody i tam wszystko pada na dno. Ale w refugium u mnie żyje masa kielzy i innych przydatnych stworkow. Odciaganie osadu powoduje wyciąganie sporej ilości żyjątek. W akwarium mam sporo SPSow. Co w takim przypadku? Zostawiać? Odsysac? Nie jest to powodem wzrostu NO3?

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę stary temat, ale myślę, że cały czas aktualny...

zostawiacie, odsysacie? jeśli tak to jak często?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odsysam go ale nie walczę z nim w sumpie to co zostanie to zostanie w komorze z odpieniaczem nie chce mi się go zbyt często odsysać.

W baniaku tylko grabię piach by się w nim nie zbierał i poszedł do sumpa.

Tak generalnie to nie zapuszczam go w dużej ilości.

Jest już taki temat i to z tego roku jak pamiętam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.