Pietrek Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2012 Mam w sumpie refugium, ale z racji tego, że sump nie ma przegród zrobiłem taki koszyk: http://starykot.ovh.org/koszyk.1.jpg tylko trochę większy na dni umieściłem żywą skałę a na tym glony. Problem w tym, że jest to miejsce gdzie odkłada się bardzo dużo detrytusu i rozprzestrzenia po całym sumpie, czytałem o pozytywnych aspektach ale czy powinienem to od czasu do czasu usunąć? Czy może pozostawić i nie ruszać? Będę wdzięczny za rady. Pozdrawiam Piotr Cytuj 175L w obiegu, odpieniacz TUNZE DOC Skimmer 9410, NJ2300, Pacific Sun 90W + 2x24W ATI, VorTech10, Biopellets, małe refugium + 8W LED, pełny Balling, miękkie, LPS i łatwe SPSy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2012 Jesli nie masz spsow a glowna obsada sa miekkie to takie bagienko jest super stalowka dla korali. Dobrze jest miec na dnie z 2 cm piasku wtedy ten detrytus jest uwieziony a mala pompka cyrkulacyjna powoduje ze nadmiar sie unosi ladujac w odpieniaczu. Jednak jesli masz go za duzo to zeby nie robic niepotrzebnego syfu odciagnij jak mozesz nadmiar. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pietrek Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2012 Piasku niestety nie wsypię bo nie mam jak do takiego koszyka, sumpa zmieniać nie chce, bo za jakiś czas planuję większy zbiornik, tak więc nie chce już w tej ładować za dużo kasy. Co do SPSów to właśnie chciałem spróbować zaszczepić kilka prostych. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie jednak dodanie w sumie jakiejś małej obiegówki, która przedmuchałaby mi to wszystko i utrzymała sump w czystości. Cytuj 175L w obiegu, odpieniacz TUNZE DOC Skimmer 9410, NJ2300, Pacific Sun 90W + 2x24W ATI, VorTech10, Biopellets, małe refugium + 8W LED, pełny Balling, miękkie, LPS i łatwe SPSy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Pucek Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2012 Ja bym zostawił. Chyba, że jest go naprawdę gruba warstwa i powoduje np. zmętnienie wody w akwarium. Myślę, że zamiast tej pompki non stop, można go powiedzmy raz na 2 tyg. usunąć np. wężem przy podmianie wody. pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam1203 Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2012 można zostawić, można usunąć... osiadły detrytus jest chemicznie obojętny. Cytuj http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=28522&d=15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2012 Rownież ostatnio miałem taki dylemat. U mnie refugium to przegroda o spokojnym przepływie wody i tam wszystko pada na dno. Ale w refugium u mnie żyje masa kielzy i innych przydatnych stworkow. Odciaganie osadu powoduje wyciąganie sporej ilości żyjątek. W akwarium mam sporo SPSow. Co w takim przypadku? Zostawiać? Odsysac? Nie jest to powodem wzrostu NO3? Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michał BB Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2014 trochę stary temat, ale myślę, że cały czas aktualny... zostawiacie, odsysacie? jeśli tak to jak często? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2014 Odsysam go ale nie walczę z nim w sumpie to co zostanie to zostanie w komorze z odpieniaczem nie chce mi się go zbyt często odsysać. W baniaku tylko grabię piach by się w nim nie zbierał i poszedł do sumpa. Tak generalnie to nie zapuszczam go w dużej ilości. Jest już taki temat i to z tego roku jak pamiętam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach