Skocz do zawartości
Gość buczi82

Babelki w akwarium, jak temu zaradzic ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość buczi82

Zobaczcie na inne akwa, ludzie maja locline i nie maja babelkow, co ma locline do babelkow bo nie kumam ? babelki powstaja w sumpie gdzie pompa je zaciaga, a przez locline wylatuje... chyba ze moze myslicie o zaworze kulkowym lub czyms innym, mi chodzi o cos takiego, mam inne ale to jest locline: http://www.ebay.co.uk/itm/Y-Fitting-Nozzle-Adjustable-Loc-Line-1-2-Inch-/370610461912?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item564a1adcd8

tak jak napisalem czy jest z tymk czy bez i tak leca babelki, moze nie jak szalone, ale sa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to znaczy, że jak chodziła tylko obiegówka to bąbelki też były ???

Jesli tak to spróbuj zastąpić prowizorycznie tę karbowaną rurę od pompy zwykłym wężem.

T

akwarium: 140x60x60 OW (500l)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

Tomcio szczerze to nie pamietam czy zwrocilem na to uwage, za bardzo bylem przejety braku pradu :/ ale chyba byly, teraz dziala tylko kaskada i tez leca, tzn ja nie wiem jak Wy rozumienie ze mi leca babelki, bo kazdy wie ze jak sie wylaczy obieg i pozniej zalaczy to sa spore babelki i cale akwa w bablach, a mi leca taki tyci tyci babelki, no ale takich tez nie powinno byc...

oki zmienie rure, wkleje przegrode jak bede mial czas, jak nie pomoze to zostanie jak jest...

moze nie pisane mi morskie :ouch:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób na razie prowizorkę - kawał węża z ogrodu i już.

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamów na ebayu waz silikonowy. Ja taki zamówiłem i założyłem na opaski od kabli. Jest miekki i wytrzymały.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mysle ze ten problem trzeba dotknac "golym okiem" zeby pojac co sie tam dzieje. Robert, wsiadaj w autko i wizytacja. Problem pewnie malutki ale my tu nie rozwiazemy go teoretycznie. Jedno juz zalatwione. Splyw juz jest prawidlowy.

Pozdrawiam

122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak do weekendu się nie rozwiąże to pomyśle nad jakimś piwem u kolegi :)

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takich postępach (bębelki, temperatura, prąd) to to akwa do weekendu wybuchnie... :harhar: :harhar: :harhar:

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie tak pomyslalem, czy bede tam sie czul bezpiecznie :thumbsup:

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym dorzucił jakąś drobniejszą gąbkę lub nawet watę przed pompą i byłoby po bąbelkach. Sam z tym problemem walczyłem ale doszedłem do wniosku, że to jest też dość dobry sposób na napowietrzanie wody. W upały wręcz wszystko wyciągnąłem, żeby jak najwięcej bąbelków wpadało do akwarium. Wszystkie zwiarzątka mi chyba dziękowały :) Bąbelki żadnemu zwiarzakowi nie zaszkodziły, a mam i rozgwiazdy piaskowe, rozgwiazdę czerwoną i gąbkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, właśnie miałem napisać, żebyś założył gąbkę na wlot wody do pompy - tylko tak załóż żeby za bardzo przepływu nie stłumić.

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko, ze wtedy bedzie codziennie prawie ja czyscil...

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy aby to nie lekka przesada ? Ja w sumpie mam pierwszą przegrodę zrobioną wyłącznie z gąbki - w celu filtracji mechanicznej. Nie zauważyłem żadnych zanieczyszczeń.

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

Rob piwko sie chlodzi, ale o bezpieczenstwo nie gwarantuje hehe <joke>

gabke mam w ostatniej przegrodzie zamontowalem pare dni temu...

jak cos to napisze pozniej bo w pracy jestem I niewygodnie mi sie pisze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj. W Anglii przede wszystkim bezpieczeństwo. Jak nie zrobisz do weekendu na akwarium certyfikatu to oglądam przez okno :)

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

OK :)

Szczerze juz mam dosc ehh babelki jedno, a drugie to odpieniacz, jestem bez odpieniacza ehhh

tzn mam gdzies w gratach stare tmc v120 nano, ale tym to ja sobie moge, nie wiem czy kupowac pompe do apf czy kupic bubble magusa, ale to zaraz w innym temacie bedzie :wallbash:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup więc dwa i jeden mi dasz w prezencie :) jak przyjade

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

ok kupie pompe a v120 dostaniesz w prezencie :harhar:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

Przy takich postępach (bębelki, temperatura, prąd) to to akwa do weekendu wybuchnie... :harhar: :harhar: :harhar:

T

Tomcio nie kracz ok, dzisiaj otwieram szafke i co widze ehhh plesn na drzwiczkach, masakraaaaaa zaraz akwa poleci do smieci ehhhh boshe zawsze cos :wallbash:

mial ktos kiedys taki przypadek, czy tylko ja jestem taki przypadek :wallbash:

a do tego dolewka mi padla, niby nowa ehhhh najpierw czujnik przy pompie, pozniej pompa, teraz czujnik poziomu grrrrr

Edytowane przez buczi82 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałeś do szafki wentylator jak napisałem? Pewnie nie. W dodatku pewnie zamknales zalana szafke zamiast zostawić otwarta i wyruszyć. Bez urazy ale sam sobie szkodzisz brakiem myślenia. Przydał by się konkretny kopniak na przebudzenie i ogarniecie się trochę bo pisze się o jednym a robisz cos innego. Tak nigdy nie wystartujesz!

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

Rob wentylatora nie dalem bo nie mam czasu, niestety praca i dziecko ogranicza moj czas zebym mogl gdzies wyjsc, jedynie weekend, wtedy zamontuje wentylator... Co do szafki to zostala cala wysuszona, glupi nie jestem, poza tym szafka ma dwa otwory z tylu i ma gdzie parowac... wczesniej mialem akwa ponad rok i nie mialem takiego przypadku, mimo zalania, parowania i bez wentylatorow w sumpie... to akwa co odpalilem to jakies fatum...

Edytowane przez buczi82 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dżizus.... łapy ni opadły... :wallbash:

buczi82... ja nie kraczę, ja odliczam... 10... 9... 8... :harhar: :harhar:

A tak całkiem powaznie to musisz się naprawdę szybko ogarnąć :smoke:

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jak tam Panowie ???

Czy problem rozwiązany ??? Co było przyczyną bąbelków ???

Pozdrawiam

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

Tomcio brak czasu...

Kupilem waz silikonowy(jeszcze nie zamontowany), mam przegrode do wklejenia i mam pytanie do Ciebie, napisales wczesniej ze Twoim zdaniem obieg jest za mocny NJ2400 czy w takim razie NJ1200 by dala rade ? Mam maly problem jesli bym chcial wkleic przegrode, wczesniej jak wklejalem to tak na styk z pompa, teraz nie wkleje kolejnej, ale jelsi bym zamontowal NJ1200 zamiast NJ2400 to by dalo rade wkleic przegrode... nie wiem moze na weekend sie za to wezme, ale jak zwykle zawsze cos ehhh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie wklejaj, nie zmieniaj pompy... Zacznij działać systematycznie.

Na początek zmień powrót do akwa na ten nowy wąż i daj znać o efektach.

Jeśli chodzi o obieg to raczej chodziło mi o to, że woda gdzieś w sumpie spiętrza się zbyt gwałtownie, np z wysokości kilku/nastu centymetrów spada po przegrodzie między komorami zamiast łagodnie np po ukośnej gąbce. Dlatego na razie nie wklejaj dodatkowej przegrody i nie zmieniaj pompy.

Jak będziesz miał założony nowy wąż to możesz pokombinować z przepływem montując zawór lub poprostu ściskając wąż.

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.