Skocz do zawartości
grubar

Pudełko przelewowe - minusy

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejne pytanie przed skompletowaniem sprzętu. Dla mnie największym plusem pudełka jest to, że główne akwarium nie jest wiercone. No i chyba łatwiej wyczyścić niż komin. Ale jakie są minusy? Czy szyba, na której jest umocowane pudełko – może pękać (w końcu to dodatkowe naprężenia i drgania)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli masz dobrze zrobione pudelko i dobrany przeplyw to pudelko jest dobrym rozwiazaniem. Jednak glowna wada pudelka jest ryzyko zapowietrzenia ktoe oznacza zalana podloge. Wiec musisz miec nawyk kontrolowania powietrza w pudelku. Mozesz zamontowac plywak odcinajacy prad na obiegowce jesli woda podniesie sie zbyt wysoko.

Wcale tez nie jest latwo czyscic pudelko w przewezeniu bo jesli zlapie troche swiatla z boku to moga tam pojawic sie glony.

Ale zeby nie bylo ze same negatywy. Ja prowadzilem zbiornik przez dwa lata na wlsnorecznie zrobionych pudelkach i nigdy nie bylo problemu.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pudełko nie powoduje aż takich naprężeń żeby mogła pęknąć szyba, najlepsze rozwiązanie jak chcesz dostawić sumpa na odpalonym już akwarium, ale są też przypadki z wyregulowaniem żeby była cisza. Jeżeli pudełko ma spływ i rewizję to jest pewniejsze niż z jednym przelotem jeśli chodzi o zbieranie wody z podłogi...

Komin za to dużo lepiej wygłąda jeśli chodzi o estetykę. Najważniejsze żeby spełniało swoją funkcję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie widze jeszcze jedna wadę jeśli chodzi o zabudowe mianowicie baniak musi byc minimum 10 cm od ściany bo tyle potrzebuje pudełko. Jako że delta w rogu stoi no to robi się szpara z która trzeba coś zrobić.

pozdrawiam

aquarium2405.png

WPReef: Delta 210L | Sump 64L. Graty: Deltec APF600 | NJ3000 | 2*6045 | LED by @Tomasz | pudełko Reef Octopus 300D

Zawartość: 20kg LR | 15kg LS

Story: http://nano-reef.pl/...-wpreef-210-64/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam pudelko i tez w delcie

Zalac podlogi jak napisal Tester nie zalejesz jesli:

a. kontrolujesz poziom dolewanej wody w akwa a nie tylko w sumpie, najwyzej spalisz pompe obiegowa

b. kontrolujesz poziom wody w akwa a nie tylko w sumpie a pompy obiegowej nie spalisz, jesli podepniesz ja przez wylacznik plywakowy.

Ale jesli masz tylko wybor, to rob komin, nie pudelko.

Edytowane przez AdamB (wyświetl historię edycji)

dsc0711b.th.jpg

Delta 72x72x50; LED Cree by Tomasz; Hydor Slim-Skim; 2x6055 + multi

Znajdziesz mnie rowniez na: http://www.bractwo-s...forum/index.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.