refish Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 też mam NJ 3000 troche ją slychać lecz deltec z aquabee 2000/1 zagluszy wszystko co jest w sampie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 Ja znów tutaj czytałem,że NJ są bardzo ciche dlatego kupiłem 6000 i opinia się potwierdziła.Chciałem kupić 8000,ale ten model miał odwrotną opinię,czyli dużo egzemplarzy głośnych. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
And Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 A pompa obiegowa tunze jest regulowana ? a co sądzicie o NewJet ponoć bardzo ciche ale nikt tu o nich nie pisze. Dołożyć 100 i kupić Tuzne Pompa Silence 1073.020 czy jednak kupić New Jet 2300. Która bardziej cicha co polecacie?? Tunze jest regulowana wewnętrznym pierścieniem który zamyka bądź otwiera dopływ wody. Miałem ten sam dylemat new jet czy tunze - postawiłem na tunze po przeczytaniu kilku komentarzy, że nie wszystkie new jet są ciche (hałas rzecz względna). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamB Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) To prawda, halas rzecz wzgledna, ale w nocy slychac wszystko Uzywalem zwyklego cyrkulatora 1100 jako obiegowej, ale pompa jest dosc slaba. Kupilem NJ ale nie ucichla nawet po 2 tyg i wrocilem do aquaela. A teraz mam Ehaima i jest naprawde nieslyszalna. Tak jak cyrkulacyjna Hydora i Tunze. Zona sie tylko zkarzy, ze akwa "siorbie" . No siorbie pudelko, nie da sie ukryc. Ani wyciszyc :/ Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez AdamB (wyświetl historię edycji) Cytuj Delta 72x72x50; LED Cree by Tomasz; Hydor Slim-Skim; 2x6055 + multi Znajdziesz mnie rowniez na: http://www.bractwo-s...forum/index.php Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarecki.g Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2012 Moj odpieniacz Deltec MCE600 jest tak cichy, ze musze wstawac spojrzec na wylot, zeby upewnic sie ze jest wlaczony (bo wylaczam na czas karmienia). Akwarium przy lozku. Niskich tonow zadnych nie ma, pewnie jest jakis delikatny szum, ktorego ja juz nie slysze, bo nie jest denerwujacy ani zauwazalny. Do reaktora pelletek mam zewnetrznego Eheima (zewnetrzna pompa, nie mowie o tej w kanistrze) niestety nie wiem jaki model. Rowniez go nie slysze a buczy tylko jesli dotknie jakiejs sztywnej powierzchni. U mnie z calego sprzetu najglosniejszy jest szelest pelletek w reaktorze. Ale i tak jest to takie monotonne, ze sie nie slyszy. Zeby uslyszec odpieniacz albo Eheima musze sie wsluchiwac, a i tak upewniam sie dotykiem lub spojrzeniem. Witam! Podłączę się, bo mam podobną zagwozdkę - prawie zdecydowałem się na zakup Deltec MCE600 ze względu na opinie o nim, jednak często gdzieś czytam, że do cichych to on nie należy. Tu kolega pisze co innego i człowiek głupieje Czy mógłbym prosić użytkowników tego odpieniacza o rzetelną opinię na temat jego głośności? Zależy mi na wiarygodnej opinii użytkowników, bo baniaczek będzie stał 1m od łóżka... Z góry dziękuję i pozdrawiam Jarek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
otarod Zgłoś Napisano 11 Września 2012 Mam akwarium 128l +sump i postanowione że kupie cichą pompę tunze lub eheim. Teraz pytanie do Was. Czy kupić Tuzne Pompa Silence 1073.020 za 315 zł czy dodać 15zł i kupić Eheim Compact+ 3000. Eheim mocniejszy bo 3000l/h a tynze 2400l/h. Eheima mogę podkręcić. Co mam wybrać? Cytuj Start: 12.10.2012, 80/40/40 front OptiWhite, sump 69/30/30 +dolewka 8l, 128l + 45l LR 15 kg, LS 9 kg, Odpieniacz Blau Scuma IT 110, 2x Tunze 6025, Lampa Pacific Sun Black Python 110w plus lampa GLO HAGEN 2xt5 ATI Aquablue, Pompa obiegowa Tuzne Silence 1073.020, Grzałka Jager 150W, Autodolewka aqua-trend, 1x Moonlight LED 1 Watt, Sól: Reef Crystals , Balling, SUMP: siporax 4l, refugium - 18/30/22h -swiatlo LED 10W 6500k - glony: Caulerpa Grape C . Racemosa, wata, filtr przepływowy DIY na węgiel na pompce Tunze Silence 1073.008, sera silicate clear, 3x pompka perystaltyczna ze sterownikiem mirekkon.pl Moja solniczka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 11 Września 2012 W porównaniu do Tunze Eheim ma tragiczny pobór mocy. Do Twojego baniaka tunziak powinien wystarczyć, Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
And Zgłoś Napisano 11 Września 2012 Stawiam na Tunze choć mam obok pracującego Eheima 1250 i w zasadzie obie trudno usłyszeć. Z tymi pompami i Tunze cyrkulacją przy zamkniętej szafce w nocy słychać jest tylko wiatrak (mimo że cichy) od zasilacza do lampy led i to jest najgłośniejszy na tą chwilę sprzęt. Przy twojej pompie odpieniacza 1000l/h ten Eheim 3000 to będzie za dużo i żre 55W, chyba że ma podnieść na dużą wysokość. Z moich pomiarów wynika że Tunze podnosząc na 108cm ma wydajność ok. 1400-1500 l/h i byłaby odpowiednia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 11 Września 2012 ja mam eheima 1260 no i jest cichy, pod warunkiem ze nie napedza schurana. Podlaczony niestety jest glosniejszy trzykrotnie, co tu poradzic Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
And Zgłoś Napisano 12 Września 2012 (edytowane) Ciekawe, być może zwężka stawia duży opór wodzie ale chyba nie na tyle żeby przy podnoszeniu na dużą wysokość miał lżej. Aż sprawdzę bo też mam Eheima 1260 w szufladzie. Ale Schurana mam 100 a ty pewnie 120 lub 150, w 100-ce pewnie porozrywa mi ściany . Edytowane 12 Września 2012 przez And (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach