mareko1 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2012 Witam, Jak w temacie pytanie do osób stosujących JBL Koral Fluid kiedy je stosujecie, tzn. czy wieczorem jak już akwarium nie jest oświetlane czy może w dzień? I po drugie czy wyłączacie odpieniacz podczas stosowania tego specyfiku? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morswin Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2012 Ja podaje wieczorem po zgaszeniu głównego światła, odpieniacza nie wyłączam. Cytuj plany na 300l http://chomikuj.pl/morswin07 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kermit85 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2012 stosuje po zgaszeniu światła ok. 10-15 kropli na 300 litrów wody, czasami dodam do jedzenia dla tubek. Odpieniacz chodzi cały czas. Pewnie efekt byłby lepszy przy wyłączonym ale ph może polecieć, po prostu karmie częściej korale i bardziej obficie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareko1 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2012 Dajecie codziennie czy dwa-trzy razy w tygodniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2012 Z własnych obserwacji: Przeciętnie 5 kropli / 100 litrów co drugi dzień, ale nie jest to sztywne dawkowanie. Zależy od ilości innych pokarmów i pożywek dozowanych do zbiornika. Przekroczenie dawki 50-70 kropel/ 100 l w tygodniu może mocno użyźnić akwarium, co skutkować może plagami glonów. Pozdrawiam. Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2012 przepisu na karmienie nie ma.. Bo jak zwykle zależy to od zbiornika :-) Karm tak aby parametry wody Ci nie poleciały a przy Koral fluid o to łatwo. Ważne jest to żebys przechowywał po otworzeniu w lodówce i nie podawał po terminie ważności. U mnie tego nie dopilnowałem i były kłopoty... Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareko1 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2012 No i już wszystko wiem. Dzięki Panowie . Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2012 (edytowane) 5 kropli co jeden- dwa dni na 105 l wody/ReefMax/ale koralików nie mam dużo, trochę zoasków, sarco sp7, ricordea florida, montipora green, briareum hamrum, sinularia sp5, caulasrea furcata, parę grzybków. Podaję wieczorem, po zgaszeniu światła, przy nocnym oświetleniu diodą. Edytowane 24 Sierpnia 2012 przez petrus1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yellow Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2014 Czy wyłączać cyrkulacje? Cytuj http://nano-reef.pl/topic/71392-przesiadka-z-35l-na-63l-brutto/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2014 Nie ma potrzeby wyłączać. Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jimbim Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2014 Ja daje 4 krople 3 razy w tygodniu pół godziny po zgaszeniu światła rozrabiam z 2ml wody z akwa i wlewam w prąd cyrkulatora z parametrami nie mam żadnych problemów a i odpieniacza nie posiadam tylko co tydzień 5l wody podmieniam. Cytuj Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yellow Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 Dziękuje , pozdrawiam Cytuj http://nano-reef.pl/topic/71392-przesiadka-z-35l-na-63l-brutto/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach