SkoczekPL Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Może ktoś się już z tym spotkał ? Problem nie dotyczy bezpośrednio mnie no ale występuje Układ systemu jest prosty. Jest sobie koło sumpa elektrozawór, steruje nim "Aquamedic-owski" Aquaniveau na dwa czujniki. I wyobraźcie sobie że od jakiegoś czasu - nie systematycznie, ale system przelewa wodę. Normlanie jest tak, że jeżeli poziom wody na którymś pływaku się zmienia to zapala się lampka kontrolna na Aquaniveau z numerem pływaka + lampka output czyli że elektrozawór dostał sygnał do otwarcia..... .....ale jak już napisałem wyżej, od jakiegoś czasu są takie jaja że po dolaniu wody, lampki gasnął i ta czujnika i ta output a woda dalej się leje. Jak myślicie, zacina się elektrozawór ? PS: Pozdrawiam z krainy żabojadów Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Skoczek, a przez co ja położyłem bagno? Juz nigdy, przenigdy żadnych elektrozaworów i dolewki bezpośrednio z RO. Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Nie no nie jest bezpośrednio. Woda leje się do zbiornika na RO, a z niego do sumpa. Ale już parę razy kałuża na podłodze była Czyli elektrozawór do wymiany nie ? Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
messaya Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Sprawdź czy po zgaszeniu się lampek prąd na elektrozawór nie jest wciąż podawany. Jeżeli tak to wina sterowania, jeżeli natomiast napięcia nie będzie, a woda wciąż się leje to wina zaworu. Cytuj Start luty 2011. Zbiornik: 85x55x50h=233l. Sump -112l. Cyrkulacja: Aquael Reef Circulator 2600, Jebao WP25, JVP 102. Obieg: New Jet 2300. Odpieniacz: H&S110 na Tunze Hydroformer Silence 9420.04. Oświetlenie: TMC V2 Ilumen Air 900 -170W. 15kg live rock. 9kg Nature`s Ocean Bio-Active Live Aragonite Reef Sand. Refugium. Sól: Kordon Coral Sea Complete Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Witam, przykleję się do tematu. Zastanawiałem się nad takim systemem o jakim piszesz. Jako zabezpieczenie chciałem zastosować drugi elektrozawór podłączony do jakiegoś czujnika wilgoci, który dałoby się umieścić na podłodze szafki i którym dałoby się sterować ten drugi elektrozawór. Może ktoś spotkał się z czymś takim? Wysyłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk 2 Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rutra Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Bezpieczniej byłoby dołożyć drugi elektrozawór, ja mam dla bezpieczeństwa dwa elektrozawory sterowane dwoma Aquastatami, rozwiązanie dobre, jeszcze nie zawiodło a ro ma prosto do zbiornika na ro i przelew do sumpa, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 5 Września 2012 (edytowane) Ja mam elektrozawór podwójny od Skiby a dolewkę od Aquatrendu i mam nadzieję,że ten system mnie nie zawiedzie.Sebciu,opisz co zawiodło u Ciebie. Ps.Już wiem Edytowane 5 Września 2012 przez inmar (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Co mam Ci pisać??? Dokładnie to co u Ciebie hahaha Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysztof0805 Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Mam jeden czujnik mechaniczny ustawiony na minimum bezpośrednio jako dolewka do komory z pompą główną i 2 elektrozawory. Steruje tym profiluxem w którym jest opcja ustawienia czasu lania się wody po wykryciu błedu czujnika. Ustawiłem na 5 min więc nie przeleje. Jak do tej pory zero problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Nie przeleje dopóki nie zawiesi się elektrozawór. Jeśli zawiesi się otwarty to pozamiatane. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Dokładnie tak, czujnik może przestac podawać sygnał, ale jesli elektrozawór przytnie sie w pozycji open to po zabawie i po zbiorniku. Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysztof0805 Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Nie przeleje, maxymalny czas działania dolewki w profiluxie bez względu na to czy czujnik i elektrozawory działają czy nie mam ustawiony na 1 godz i póżniej wyłączy gniazdo w listwie. W tym czasie nie poda więcej niż 2l :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Chyba nie za bardzo rozumiesz co piszemy. Jak się zawór zawiesi otwarty to profilux może sobie sambe tańczyć a woda i tak się będzie dolewała. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Może sobie gniazdo wyłączać, ba, nawet cały dom może Ci wyłączyć, ale jeśli zawór mechanicznie zatnie się w pozycji otwartej, to dopóki woda bedzie w rurach, to będzie się dolewała do zbiornika. Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Można jeszcze mieć profiluxa który skoczy do piwnicy zakręcić główny zawór wody... Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysztof0805 Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Rozumiem, ale ryzyko że zatną się 2 elektrozawory jednocześnie jest znikome. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 5 Września 2012 (edytowane) Hej - elektrozawór normalnie zamknięty może się zaciąć w pozycji "otwarty"? Edytowane 5 Września 2012 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 5 Września 2012 tak, może. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Słuchaj, mi w czwartek w nocy padła pompa cyrkulacyjna, w jakiś sposób zwarcie które zrobiła (nie wiem jak, nie jestem elektrykiem) zablokowało oba zawory w pozycji otwartej, baniak mówiśc w wielkim skrócie przestal istnieć. Rób jak uważasz. Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Od trzech lat leje z ro przez zdublowany elektrozawor i jeszcze nic sie nie wydarzylo. Alarm dzwiekowy przy przelaniu nie mial jeszcze okazji zadzialac :-) Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kmirko Zgłoś Napisano 5 Września 2012 (edytowane) Ale czy przypadkiem do profiluxa nie można podłączyć karty sim która będzie informować o przekroczonym czasie dolewania sms-em do wodociągów które dzięki temu odetną dzielnicę od wody Rafał czy podejrzany zawór o którym piszesz jest pojedynczy czy podwójny ? Seb napisz też jaki był u Ciebie zawór. Edytowane 5 Września 2012 przez kmirko (wyświetl historię edycji) Cytuj *Moja Rafka 200 l* (zlikwidowana z końcem 2016) 100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg Sprzedam wąż silikonowy 32 mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Dobrze wiedzieć że to możliwe... No to nie ma rady. Trzeba zrobić 2 wiadra do dolewki jedno napełniać bezpośrednio z filtra RO i manualnie przy pomocy wężyka co jakiś czas uzupełniać drugie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysztof0805 Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Seb nie wymądrzam się ale zablokowanie przy zwarciu które powinno wywalić bezpiecznik a nie podać napięcie na elektrozawory jest dziwne. Może jeden elektrozawór był zawieszony już wcześniej i jechałeś na jednym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysztof0805 Zgłoś Napisano 5 Września 2012 Ale czy przypadkiem do profiluxa nie można podłączyć karty sim która będzie informować o przekroczonym czasie dolewania sms-em do wodociągów które dzięki temu odetną dzielnicę od wody Rafał czy podejrzany zawór o którym piszesz jest pojedynczy czy podwójny ? Seb napisz też jaki był u Ciebie zawór. Jesteś bardzo dowcipny, ale odpowiedz mi jak to możliwe, że zwarcie pompy cyrkulacyjnej otwiera i blokuje dwa elektrozawory bo może to być cenną wskazówką dla mnie i dla innych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 5 Września 2012 A gdyby tak zawory zasilać z urządzenia w stylu UPS? Nie chodzi mi o kwestię braku prądu w sieci tylko zabezpieczenie przed ewentualnym "zwarciem". Gdybam bo nie znam się na prądzie elektrycznym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach