Andrzej79 Zgłoś Napisano 25 Listopada 2011 http://***.pl/category.php?id_category=7 Witam. Sa te to same moduly co w "maritex" czy w "niviss"? Pozdrawiam Cytuj Akwarium wystartowalo 120x60x50 + sump. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek Ch Zgłoś Napisano 25 Listopada 2011 Z tego, co zauważyłem, to chyba są to moduły własne firmy ***. Cytuj http://www.brch-lampy.pl.tl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 25 Listopada 2011 bo te płytki to z pięć firm zamawia ze swoim logiem Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubek_77 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2011 bo te płytki to chinole tłuką masowo ale są całkiem niezłe bo tanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej79 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2011 To Jak Panowie brac te moduly z *** czy nie? Cytuj Akwarium wystartowalo 120x60x50 + sump. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki Zgłoś Napisano 26 Listopada 2011 To Jak Panowie brac te moduly z *** czy nie? Ja mam takie w lampie Cytuj Jest .. i znowu "kostka".. | było vol3 400 l | było 324 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej79 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2011 Ja mam takie w lampie I jestes zadowolony z nich? A jak dlugo je masz? Cytuj Akwarium wystartowalo 120x60x50 + sump. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubek_77 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2011 To Jak Panowie brac te moduly z *** czy nie? a co mamy ci odpisać... bierz gdzie taniej! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remii Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2011 Trochę późno, ale wielki szacun dla Tomasza. Jak dla mnie temat powinien zostać obowiązkowo przypięty na stałe w dziale DIY. Cytuj 100x40x60h, Sunpower 6x39w, Vertex omega 130, 6045 + RW8, Tunze 1073.020, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siuwaxa Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2011 koledzy podpowiedzcie ile należałoby zastosować takich modułów LED do akwa o wymiarach 150x50x60h ? Cytuj 450l+100l sump, 40kg LR, 4xT5 54W ,tunze 6045 + 2x AQUAEL Reef Circulator 10000 , Deltec APF 600 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siuwaxa Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2011 widze ze temat zdechł.... halo ..... Cytuj 450l+100l sump, 40kg LR, 4xT5 54W ,tunze 6045 + 2x AQUAEL Reef Circulator 10000 , Deltec APF 600 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2011 Szaleni Amerykanie i Japońce? Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldit1 Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2011 Koledzy a z jakich binów polecacie diody bo na hurtowni widziałem dużo rodzajów i już się miesza.A jaka hurtownia jest najtańsza Maritex czy polecacie jakąś inną . Cytuj gallus in suo sterquilinio plurimum potest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2011 Jakbyś dokładnie przeczytał temat to byś wiedział. Przecież o tym też pisałem. post 37 Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldit1 Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2011 przeoczyłem ten post proszę przeklej go do pierwszego ułatwi to życie a co do hurtowni to co powiecie Cytuj gallus in suo sterquilinio plurimum potest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siuwaxa Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2011 czekam wytrwale na odpowiedz odnośnie zastosowania ilości modułów led, ale kurde widze że coś mi się link nie zaczepił wiec ponawiam LEDY Z *** ile modułów LED do akwa o wymiarach 150x50x60h ? Cytuj 450l+100l sump, 40kg LR, 4xT5 54W ,tunze 6045 + 2x AQUAEL Reef Circulator 10000 , Deltec APF 600 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldit1 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2011 Jakiś zły admin koledze link przeedytował ,ale podejrzewam że chodziło o moduły 6 diodowe w którymś temacie o tym pisano ale potrzeba ci będzie troche dużo tego bo ile litrów tyle watów a 6 diód to około 20 jeżeli się mylę to mnie poprawcie czyli mniej więcej 20 modułów Cytuj gallus in suo sterquilinio plurimum potest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość erni Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2011 Ja bym nie przeliczał ile litrów tyle watów z ledów .Wszystko zależy pod jaką obsade korali to ma być,miękkie czy SPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość dieter25 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2011 Zawsze może sobie skręcić moc oświetlenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaszek Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2011 Witam znawców jestem w trakcie budowy lampy 36W na diodach cree.Chciałbym móc zapalać osobno białe i niebieskie i tutaj mam pewien problem ponieważ nie jestem pewien czy mam zastosować jeden czy dwa zasilacze i o jakich parametrach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2011 Witam znawców jestem w trakcie budowy lampy 36W na diodach cree.Chciałbym móc zapalać osobno białe i niebieskie i tutaj mam pewien problem ponieważ nie jestem pewien czy mam zastosować jeden czy dwa zasilacze i o jakich parametrach. Zasilacz możesz miec jeden ale drivery do LEDów dwa. Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tetro Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2012 Dla tych co nie mają nerwów wiercić w radiatorach: klej termoprzewodzący Cytuj Akwarium 100x50x50 + sump 63l zasolone 7.09.2012 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
apitasia Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2012 Witam. Zamierzam zbudować Lampe LED do oświetlenia swojej kostki 50l w obsadzie wyłącznie miękkie, twardych nie planuje. Przeczytałem kilkakrotnie wątki na temat diy LED, jakie tylko udało się mi odnaleźć, jednak nadal mam kilka wątpliwości, które mam nadzieje przy waszej pomocy rozwiązać: - na stronie „maritexu” mamy diody cree rozumiem, iż najefektywniejsze są XP-G, następnie polecane XP-E czy XP-C – ilo watowe są to diody 1w czy 3w? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MST Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2012 Kolego, co do pierwszego Twojego pytania - są tam podane 2 podstawowe parametry diod - napięcie i natężenie. Moc wyliczysz mnożąc oba te parametry przez siebie. A to jaką moc dokładnie będą miały zależy, jakie wartości podasz na diodę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2012 Witam. Zamierzam zbudować Lampe LED do oświetlenia swojej kostki 50l w obsadzie wyłącznie miękkie, twardych nie planuje. Przeczytałem kilkakrotnie wątki na temat diy LED, jakie tylko udało się mi odnaleźć, jednak nadal mam kilka wątpliwości, które mam nadzieje przy waszej pomocy rozwiązać: 1.na stronie „maritexu” mamy diody cree rozumiem, iż najefektywniejsze są XP-G, następnie polecane XP-E czy XP-C – ilo watowe są to diody 1w czy 3w? 2.chciałbym sterować jasnością - (planuje 5 diod białych) rozumiem, jaka konieczna jest wartość prądu dla konkretnego rodzaju diody, lecz jaki driver wybrać np. dla XP-G jeśli to możliwe proszę o wskazanie konkretnego modelu ze wspomnianej strony „maritex” gdyż opisy sterowników IC są dla mnie na tej stronie zupełnie niejasne. Ad 1 diody XP -G występują z tego co pamiętam w jednej barwie biała, przy wyborze ważny bin o czym była mowa w tym temacie, co do pozostałych XP-E,C dodatkowo poza bała występują inne kolory jak RB, B, Red itd.Stopień ich sprawności uzależniony jest od sortu o czym też było w tym temacie. ad 2 5 diod białych to problematyczna iość ponieważ dość trudno jest znaleźć zasilacz który da nam odpowiednie napięcie przy mniejszych stratach ( w końcu nie stosujemy led po to aby na driverze nadmiary wydzielały się w formie ciepła ), lepsza ilość to 6 szt na 24 Vot najmniejsze straty mocy, łatwo kupić driver i zasilacz, a z nadmiarem mocy w postaci światła poradzisz sobie poprzez : regulację na driverze (pvm lub wartością prądu) ps zostaje mi tylko życzyć wytrwałości w zdobywaniu wiedzy i chęci do przeczytania całego tematu odpowiedzi tam są Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach