Skocz do zawartości
felip

Pompa obiegowa Deltec - czy mozna naprawic?

Rekomendowane odpowiedzi

witam

jak w temacie, mam pompe obiegowa delteca, dzialala ponad 2 3 lata, po powrocie do domu przestala w ogole dzialac, byla tylko goraca - nie pompowala, czy takie rzeczy sie naprawia? jesli tak to gdzie? czy mam wymontowac i wyrzucic?

pozdrawiam

450L + 130L sump, odpieniacz APF600, 2x Koralia 4 + 2x Koralia 5, obieg Deltec HLP 4040, 240W LED, 60kg LR, 20LS

Moje male morskie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie otworzysz jej bez kolizyjnie, a jeśli ją otworzysz to jej już nie uszczelnisz. Prawdopodobnie spalona. Naprawa nie opłacalna.

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w necie znalazlem ze naprawiaja je w serwisie Grundfosa oraz jakies serwis LFP leszno

450L + 130L sump, odpieniacz APF600, 2x Koralia 4 + 2x Koralia 5, obieg Deltec HLP 4040, 240W LED, 60kg LR, 20LS

Moje male morskie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącze się do tematu pompy skoro gorąca to napewno nie spalona tylko została zablokowana np. osad wapienny i inne osady które są w wodzie morskiej . Miałem ten sam objaw i już ci pisze co należy zrobić rozkręcić cztery srubki i delikatnie oddzielić część pompy( to są dwa elementy) od samego silnika rozłożyć i wymyć ot cała filozofia a przed montarzem posmarować oring smarem silikonowym i poskładać delikatnie skręcić z wyczuciem . Jeśli masz obawy z rozebraniem pompy to służe pomocą na priv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia ile i jaka gwarancja na naprawę, a dwa osobiście bym nie puścił takiej w obieg - chyba ,że sam bym zrobił - parę razy dostałem `kopa` od nieszczelnych pomp :p

Pandora 224 - -zlikwidowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klasyka,

jedz do serwisu Grundfosa. Wsadza wirnik do kwasu na 2-3 godziny i bedzie jak nowa.

Z tego co mi w serwisie powiedzieli to kamien odklada sie na wirniku - nie ma tam dostepu bez wyjecia wirnika.

Zadne moczenie w occie nic nie da.

2 lata temu kupilem uzywke delteca hlp i wrzucilem na szafe , jak odpalalem akwa to wlaczam i ... gowno nawrt nie zakreci.

Grzala sie tylko a wirnika nie dalo sie obrocic.

Zawiazlem do serwisu, pan powiedzial aby wpasc za 2 godziny. Wirnik polezal w wannie z kwasem.

Odebralem i od 2 lat nie dotykam :-)

PS. Ja sie balem sam wyjmowac wirnik. Z tego co obserwowalem jak serwisant robil to zdejmowal sciagaczem a nabijal kolnierz prasą aby bylo idealnie prosto - koszt 30zł więc... nie probowalem tego ogarniac sam :-)

PS2. jakby co ja serwisowalem tutaj: http://www.grundserwis.pl

Edytowane przez sledzik-wawa (wyświetl historię edycji)

350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module

ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets

Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobilem to w serwisie u siebie w miescie co prawda serwis wszystkich pomp wodnych ale nasmarowali ja i ogolnie ruszyli....

uslyszalem ze ma luzne panewki i przez to nie dostane gwarancji, zrobili mi to za "przyslowiowe piwo",

podlaczylem teraz pod zawor..... i patrze, zastanawiam sie czy uruchomic, czy nie zaleje wszystkiego do okola

Moje male morskie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@sledzik-wawa Mam podobny problem wiec zapytam jaki to kwas ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może głupie pytanie ale ...działała 2 3 lata ?? czy może 2-3 lata ? Lepiej może kup np NJ 4500 i będziesz miał spokój.

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 - 3 lata, jakby dziala 23 to wiedzialbym ze odsluzyla swoje i ze spokojem pozwolilbym jej "odejsc" na zbior materialow eletronicznych do recyklingu..... :) kupilem NJ3000 niestety 4500 nie bylo.

Moje male morskie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jerzy nie mam pojęcia :-)

350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module

ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets

Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumie, że tu poważniejszy problem ale tak dla przypomnienia:

Pompę co jakiś czas (ja raz na rok) należy odpowietrzyć bo zabezpieczenie ją wyłącza jak się pompa grzeje ponieważ oś wirnika nie jest chłodzona wodą.

"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz

Nowe 730L

Stare 470L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.