Bartek - Wroclaw Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Zrezygnowałem z systemu panelowego i zamierzam pod akwarium zrobić sumpa. Niestety, akwarium jest wmurowane w ścianę i funkcjonuje 2 lata. Myślałem tez o pudełku przelewowym, nie bardzo mi to pasuje (pompa obiegowa ma wydajność 3 500l/h, poza tym, jak mi się pudełko zapowietrzy, woda z sumpa przepełni akwarium i zaleje podłogę. Chiałem wywiercić w bocznej ściance dziurę na przelew. Nie bardzo wiem, jak się do tego zabrać. Czy ktoś wie, jak wywiercić taką dziurę. Czy wiertła diamentowe z castoramy dadzą radę. Myślałem, zeby wiercić dziurę na wolnych obrotach wiertłem z posypką diamentową, nie dociskając zbyt mocno, zeby szyby nie uszkodzić. Potrzebuję 1 otwór o wymiarze ok 45 mm. Cytuj Zbiornik 350 l, Oświetlenie 2 x HQI 150 W + ARC 30 W + Power Glo 30 W (T8). Koralia IV (2 szt), odpieniacz Aquamedic Turboflotor I 400. Brak możliwości zainstalowania sumpa. Filtr kubełkowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek Ch Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Nie widzę tego. Powody są dwa: 1. Chcesz wiercić w bocznej ścianie, co oznacza, że płyn chłodzący, którego z reguły się używa, nie ma szans utrzymać się na pionowej powierzchni. http://pl.pl.allconstructions.com/f/image/filename/0/1/11846/2.jpg 2. Nie będziesz miał żadnego podparcia po drugiej stronie otworu, a tak naprawdę trzeba przycisnąć Cytuj http://www.brch-lampy.pl.tl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Signarus Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Najlepiej majzel młotek i po sprawie:D A tak na poważnie czy ja dobrze zrozumiałem że chcesz wiercić w bocznej szybie w zalanym zbiorniku? Cytuj Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
geremek7 Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Moim zdaniem zbyt duże ryzyko. Do szlifowania wiercenia itd. powinno się rozkleić szybę, zrobić to tak jak trzeba na płaskim, gdzieś gdzie będziesz miał podparcie z drugiej strony. A o wierceniu w zalanym baniaku to nie ma opcji. Chyba że chcesz mieć basen w domu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TOMEK79 Zgłoś Napisano 24 Września 2012 (edytowane) Nawet nie próbuj bo napór wody rozwali ci baniak w czasie wiercenia w ciągu sekundy. Pewnym pomysłem mogło by być spuszczenie wody do połowy i zamocowanie jakichś uchwytów ale myślę że to też może być ryzykowne. Lub inny pomysł to jeżeli jeszcze masz panel to wywiercić otwory za panelem ale najpierw go osuszyć czyli odciąć dopływ wody do panelu. Wtedy nie ma naporu wody na tą szybę a opiera się o szybę która oddziela panel od zbiornika głównego. Ale tak czy inaczej zawsze jest jakieś ryzyko. Edytowane 24 Września 2012 przez TOMEK79 (wyświetl historię edycji) Cytuj Start solniczki 07/07/2012 mój RED SEA MAX 130D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoti79 Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Bartek bez spuszczenia wody to ja tego nie widzę koledzy dobrze piszą ale jeśli ci to nie wystarczy to zadzwoń do jakiejś profesjonalnej firmy która robi takie akwaria i może okaże się że nie mamy racji ale szczerze wątpię Cytuj baniaczek 450+160sump oświetlenie t5+led obsada koralin mieszana mieszana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 24 Września 2012 E tam, nie słuchaj tylko wierć. A nie zpomnij nagrać tego i filmiku na YT wstawić to będzie beka..... A tak serio to nie ma rzeczy niemożliwych ale nie próbuj tego !!!!!!!!!!!!! Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Landryn Zgłoś Napisano 24 Września 2012 "Chiałem wywiercić w bocznej ściance dziurę na przelew. Nie bardzo wiem, jak się do tego zabrać" I tym samym odpowiem Tobie- nie zabieraj się za to.. narobisz sobie więcej szkód niż pożytku Twój Anioł Stróż Cytuj 200l w systemie (160+40), 4x24 t5, 2xjvp101,NJ1200,30kg LR,7kg LS, odpieniek by sebastek AB2000/1 start 08.04.2011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tetro Zgłoś Napisano 24 Września 2012 E tam, nie słuchaj tylko wierć. A nie zpomnij nagrać tego i filmiku na YT wstawić to będzie beka..... A tak serio to nie ma rzeczy niemożliwych ale nie próbuj tego !!!!!!!!!!!!! Ja też jestem ZA, chciałbym zobaczyć jak to wygląda.... ps. Ponoć nie ma głupich odpowiedzi, tylko są głupie pytania. Cytuj Akwarium 100x50x50 + sump 63l zasolone 7.09.2012 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Wiercenie z ręki bez chłodzenia w baniaku z wodą doprowadzi Cię jedynie do zmiany akwarium na większe ale chyba nie tędy droga do nowego baniaka Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek Ch Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Przypomniałem sobie, spróbuj tego numeru: Zero wiercenia, a masz fajny overflow. Cytuj http://www.brch-lampy.pl.tl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DeeCann Zgłoś Napisano 24 Września 2012 To nie prosciej juz boxa ? Ale kolega nie chce. Cytuj WPReef: Delta 210L | Sump 64L. Graty: Deltec APF600 | NJ3000 | 2*6045 | LED by @Tomasz | pudełko Reef Octopus 300D Zawartość: 20kg LR | 15kg LS Story: http://nano-reef.pl/...-wpreef-210-64/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Czytałem kiedyś o takim sposobie, który polega na doklejeniu jakby korony że szkła pozostawiając miejsce na przelew, wtedy akwarium robi się automatycznie trochę wyższe, ale praktycznie można zrobić na zalanym zbiorniku. Pytanie czy masz miejsce na dodatkowe 5 - 6 cm Pozdrawiam, Marek Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek - Wroclaw Zgłoś Napisano 24 Września 2012 Dzięki wszystkim za rady. Zrezygnuję z tego wiercenia, nawet po spuszczeniu wody do połowy. Akwarium jest zamontowane na stałę w ścianie - z jednej strony fajnie wygląda, ale z innej, zeby je z tamtą wyciągnąć, trzeba je po prostu rozbić. Zostaje mi overflow tylko. Zrobię coś na wzór załączonego filmu. Cytuj Zbiornik 350 l, Oświetlenie 2 x HQI 150 W + ARC 30 W + Power Glo 30 W (T8). Koralia IV (2 szt), odpieniacz Aquamedic Turboflotor I 400. Brak możliwości zainstalowania sumpa. Filtr kubełkowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 24 Września 2012 miklas napisał ci co zrobić najłatwiej zamaskujesz koroną i po sprawie doklejasz paski 5 cm na około poza 1 ścianką i robisz zewnętrzny komin najprościej i pewnie Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 24 Września 2012 da sie wiercic w bocznej szybie, zobacz filmiki na youtube jak kolesie robia koryto z woda do chlodzenia. Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 25 Września 2012 (edytowane) Lepiej spirytusem niż wodą. Ma mniejsze ciepło właściwe ale szybciej paruje. Edytowane 25 Września 2012 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 25 Września 2012 ja wiercilen moja 350 l i nic sie nie stalo i to robilem 3 otwory jolo siebie. sprawa hlodzenia jest prosta recznuk pod miejsce wiercenua i jeden wierci a drugi leje wode pipeta lub strzykawka .niestety nie pojaze vi zdjec po wierceniu bo juz mam nowy baniak. starycwydalem i do teraz dziala. wodspuscic do polowy i juz miejsce wiercenia nie ma cisnienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach