Jesion273 Zgłoś Napisano 18 Października 2012 Dollabela tez chyba wkoncu u mnie zamieszka trawnik jak rosna tak rosnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 18 Października 2012 cYd - podniesienie Mg nie pomoże na glony nitkowate, a potem będziesz miał problem ze zbiciem Mg. Kup kraby pustelniki, jeżowica Mespilia globulus (niesamowity apetyt) i Salarias-a. Zaciemnienie na pewno też pomoże, no i rwać i szczotkować z jednoczesnym maksymalnym ograniczeniem karmienia. marine - powierzchnie ekranu (powierzchnia z algami) należy odnosić do ilości karmienia, a nie do ilości wody w obiegu. Przyjmuje się 75 cm2 / 1 kostkę. a czemu zbijać magnez? pytam bo teraz podnoszę do 1400-1500 w związku z glonami Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 18 Października 2012 Petrus - magnez na poziomie 1400-1500 nic Ci nie da Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cYg Zgłoś Napisano 18 Października 2012 cYd - podniesienie Mg nie pomoże na glony nitkowate, a potem będziesz miał problem ze zbiciem Mg. Kup kraby pustelniki, jeżowica Mespilia globulus (niesamowity apetyt) i Salarias-a. Zaciemnienie na pewno też pomoże, no i rwać i szczotkować z jednoczesnym maksymalnym ograniczeniem karmienia. Kurde, jedni piszą żeby podnieść Mg a inni nie... Kraba miałem i nic nie jadł tylko wywalał korale, Jeżowca mam Echinometra mathaei i on głównie fioletowe algi wciąga. Salariasa mam i coś tam skubie ale szału nie ma. Karmię bardzo mało, wyrywam na bieżąco - ewentualnie zaciemnienie pozostaje... Cytuj Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013 Jelenia Bay vol.2 90x50x45 OW Sump 65x32x37 80L Odpieniacz Reef Octopus 1000int Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W Obieg: Tunze Silence 1073.020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 19 Października 2012 Dlaczego wysoki poziom Mg w tym przypadku "nic nie da" ? Jak mialem problemy to podnioslem do 2000 a kH do 13 i bylo po glonach. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
apofis Zgłoś Napisano 19 Października 2012 (edytowane) Stani a co na to SPS? Edytowane 19 Października 2012 przez apofis (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 19 Października 2012 2 stracilem, ale wszystkie glony i juz nie wrocily. Czasami tak jest, ze trzymamy dobre parametry a osiadle glony b. dlugo nie chca sie poddac. W koncu my sie poddajemy i uzywamy albo "algenex" albo stwarzamy parametrami absurdalne warunki, aby tylko w koncu sie tych glonow pozbyc. Gdy zaczynaly bielec i ginac, to kilka razy podalem bakterie, zeby szybciej zakryly pusta teraz skale. Do tego caly czas wodka. Kazdy sobie jakos kombinuje i najspokojniejszy moze stracic cierpliwosc. Dla mnie ten czas nadszedl i szczerze mowiac bylem przygotowany na zakup nowych korali, byle miec w koncu czysta skale. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
apofis Zgłoś Napisano 19 Października 2012 Ja już myślałem o podaniu Ultra AlgeaX ale trochę się boję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 19 Października 2012 Stani, wysokiej poziom może i by cos dał ale ja napisałem że 1400-1500 nic nie zrobi glonom Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2 Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 19 Października 2012 Najgorsze jest to, ze moga wrocic. Trzeba dac im popalic przez dluzszy okres, zeby glony juz nie mogly odrosnac a bakterie tak. Niestety, kazde takie zmiany groza utrata korali a napewno ich kolorow. Kiedys zastosowalem AlgenEx od Mrutzka i glony pogonilem. Srodek b. drogi, kuracja dluga i trzeba go b. duzo, czyli drogo... Kuracja trwala kilka tygodni, bylo czysto, a po miesiacu pojawily sie pierwsze gloniki... Stad opcjuje za walka parametrami i zaciemnieniem.. I chemia i parametrami mozemy spowodowac straty w koralach, ale akwa bez glonow w koncu odzyje, z glonami raczej nie. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 19 Października 2012 czyli podniosę do 2000 i powinno pomóc, prawda? Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
patersan Zgłoś Napisano 19 Października 2012 Stani dla formalnosci zapytam...Czy kiedy kolwiek probowales z H2O2 ? Cytuj Perc 90 - 270L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 19 Października 2012 prawda jest taka ze kazdy zbiornik jest inny kazdemu co inne pomaga niechce sie wymadrzac bo wiedza moja skromna i walcze podobnie jak reszta z plaga musimy opierac sie o wiedze innych bardziej doswiadczonych pomimo ze pisza w roznych jezykach mysle ze podniesienie mg powoduje zmiane klimatu ktora moze doskwierac glonom nie szkodzac korala czy ryba ? oslabienie moze spowodowac spadek rozwoju roznych glonow od ponad tygodnia podnosze mg tak naprawde wyrownuje widze roznice glony traca kolor zielony brak rozwoju ale moze to byc bomba za dwa tygodnie ktora wybuchnie jak nie pomoze to juz niemam co stracic skaly do czyszczenia zona na zkupy koszta straszne ale takie to zycie pozdrawiam Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość buczi82 Zgłoś Napisano 21 Października 2012 Ja już myślałem o podaniu Ultra AlgeaX ale trochę się boję Na dino ok, jesli chodzi o glony to niestety zero rezultatow (pisze tylko jak bylo u mnie, moz4e u kogos innego bylo inaczej), moze nastepna kuracja pomoze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natalia83 Zgłoś Napisano 24 Października 2012 Mi na gloniska wystarczyło podniesienie MG do poziomu 1800ml/l i kH do 10 glony zniknęły w ciągu trzech dni. A uwierzcie mi były jak piękna zielona grzywa na wszystkich skałach, długie na kilkanaście cm, gęste tak, że żaden zwierzak nie był w stanie wgryźć się w nie. Mg utrzymywałam przez jakiś tydzień obeszło się bez żadnych strat w koralach. Glony oczywiście wróciły po jakimś czasie, ale tylko na tylnej szybie i teraz są przysmakiem glonożerców. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 24 Października 2012 patersan, nie, troche sie balem. Robilem akcje z glonami w zbiorniku z sps-ami. Natalia; dosyc szybko podnioslas to Mg , ale dobrze sie skonczylo. Dziewczyny maja zawsze szczescie Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcmonk Zgłoś Napisano 24 Października 2012 z tym MG to chyba tak jak pisze Luft, nie zabija a usypia byopsis. U mnie niby wybił a teraz jak zbijam to widzę że wraca. Trzymałem ten Mg na poziomie ponad 2000 przez 2-3 miesiące. Ciekawe czy ktoś kiedyś wymyśli cudowny środek na to g...... Pewnie zarobił by sporo kasy, pierwszy bym się w kolejce ustawił. Ja spróbuję teraz metody na cierpliwego. Co się uda wyrywam póki małe przy podmianach a reszta zobaczymy, może samo pójdzie za kilka miesięcy. U niektórych tak było z tego co czytałem Cytuj Pozdrawiam mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 24 Października 2012 kH tez mozesz troche podbic, chyba ze juz to zrobiles Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcmonk Zgłoś Napisano 24 Października 2012 jak walczyłem z glonem to miałem 10-12. dzisiaj robiłem pomiary i widzę że poleciało w ciągu dwóch tygodni do 6.7. zrobię jutro i jak faktycznie będzie takie to znów zacznę podnosić do 9-10. Jednak z obserwacji wiem że nie zlikwiduje to problemu, bryopsis będzie tylko wolniej rósł. Cytuj Pozdrawiam mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seba1001 Zgłoś Napisano 25 Października 2012 Witam moja walka z glonami polega na maksymalnym obniżeniu no3 i po4 i odciąganiu tego co się da wężem przy podmianach (nic nie wyrywam ) , częstym przedmuchiwaniu skały bo strasznie dużo syfu zbiera się po glonami, a co za tym idzie wzrost no3 nie jestem biegłym w akwarystyce morskiej więc jeśli napisałem głupotę proszę o wyrozumiałość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ferag Zgłoś Napisano 26 Października 2012 Zauwazylem ze po kazdorazowym wyrwaniu glonow tak jak to opisuje seba1001 jest na skale pelno syfu tak jak by te gloniska magazynowaly sobie to wszystko na zapas do rozrostu. Ja uporalem sie z glonami w sposob taki. Podnioslem KH do 15 w ciagu 3 dni potem wyrwalem wszystkie co sie dalo a ze mialem je tylko w kilku miejscach to co pozostalo wyczyscilem szczoteczka do zebow. Schodzi wszystko idealnie a woda robi sie zielona odpieniacz na maxa i po stresie dzisiaj nie wiem co to glony. Ciekawostka jest taka ze moje pokolce teraz gdy nie podaje im alg nori zainteresowaly sie wszystkie tymi czesciami skal , na ktorych rosly wczesniej glony i je czyszcza widocznie cos tam jeszcze probuje odrastac ja tego nie widze ale one cos czuja. Cytuj 450L+Sump, 85kg skala, 40 kg piasek, korale twarde i miekkie, ryby, skorupiaki. Swiatlo T5 4x54w Multikontroler 7095 Cyrkulacja 2x Tunze 7400/2 Odpieniacz Juwel 3.0 Obieg LifeTech AP3500 2000 L/h Podmiana co dwa miesiace Zbiornik prowadzony na kranowce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 26 Października 2012 Zauwazylem ze po kazdorazowym wyrwaniu glonow tak jak to opisuje seba1001 jest na skale pelno syfu tak jak by te gloniska magazynowaly sobie to wszystko na zapas do rozrostu. W miejscu rozrostu glonów mechanicznie osadza się dużo syfu, który w innym przypadku zwykle prędzej czy później ląduje w odpieńku, dzięki temu pięknie zamyka się kółeczko pożywka-glony-kumulowanie syfu-pożywka-glony itd. Dlatego walcząc z glonami warto doczyścić feralne miejsca szczoteczką (tak jak zrobiłeś) i intensywnie przedmuchiwać skały. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 30 Października 2012 witam musze podziekowac za doradztwo w sprawie dolabelli to jest niesamowita kosiarka jedna skale w dwa dni do czystka milo patrzec jak znikaja glony czas pokaze czy da rade oczyscic moja dzungle ale wielkie dzieki pomaga Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
minio_p Zgłoś Napisano 30 Października 2012 (edytowane) Ma dokładnie to samo. Teraz zatrudniłem Dolabellę. z tym MG to chyba tak jak pisze Luft, nie zabija a usypia byopsis. U mnie niby wybił a teraz jak zbijam to widzę że wraca. Trzymałem ten Mg na poziomie ponad 2000 przez 2-3 miesiące. Ciekawe czy ktoś kiedyś wymyśli cudowny środek na to g...... Pewnie zarobił by sporo kasy, pierwszy bym się w kolejce ustawił. Ja spróbuję teraz metody na cierpliwego. Co się uda wyrywam póki małe przy podmianach a reszta zobaczymy, może samo pójdzie za kilka miesięcy. U niektórych tak było z tego co czytałem Edytowane 30 Października 2012 przez minio_p (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 4 Listopada 2012 witam decyzja zapadla ze najszybsza metoda pozbycia sie glonow jest czyszczenie skal zarazem pozwolilo to na przemeblowanie skal i poprawienie cyrkulacji zalaczam fotki przed i po czyszczeniu nic nie ucierpialo wiedz mysle ze warto Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach