bienki Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 No dobra. Odpalilem fabryczke. Pierwsze problemy. Woda splywajac do komina chlupie za***iscie. Komin mam pusty i chcialem zeby biobale (badace tylko na poczatku) byly tylko w sumpie. Narazie woda chlupie jak cholera i czekam na pomysly zeby chlupala mniej (nawet poniesienie poziomu wody w kominie daje niewiele). Wypelnic komin biobalami i dac plytke zraszajaca na gore???? Problem drugi. Mam 2 pompy hailea - jedna do odpieniacza WEIPRO i druga obiegówka. Bucza! Podlozylem paski styropianu pod spod - bucza dalej. Zalozylem weze lacznikowe zeby zmniejszyc przenoszenie drgan. Bucza troche mniej ale bucza. Problem jest tym wiekszy ze akwa stoi 1m od mojego wyra i 2,5 m od mojej glowy. Na szumiacego WEIPRO zastosuje patent z dlugim wezykiem zasysyajacym powietrze (patent z www.solniczka.friko.pl). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amatimarines Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 Witam. Też miałem kiedyś ten problem z buczeniem, ale w końcu postanowiłem się przyzwyczaić. Jedyny ratunek dla ciebie to tylko przenieść akwa albo troszke pocierpieć. Ja wybrałem to drugie , tobie teżpolecam:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kossy1 Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 a jak sprawuje się weipro?? Jaki model?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bienki Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 ...weipro. Sie pieni:) Najciekawsze jest to ze napisane jest "keep this water level" a pomimo ze mam zawor otwarty na max poziom jest wyzszy o 5 cm. Typ SA-2013 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eltom Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 Witam Też miałem problemy z pompami dostarczonymi wraz z odpieniaczem WEIPRO. Ten sam typ. Wymieniłem je na inne, zastosowałem pompy AQAEL typu PF-3 (2500l/h). Nie obyło się oczywiście bez przeróbek, ale cisza, .... jak w kościole Pozdrawiam Tomasz Kasprowicz Cytuj akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sheep Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 Witam co do chlupania, to przerabiałem ten temat 2 dni temu, kiedy też odpaliłem swoją 500. Tak więc: do samego komina wrzuć na maxa biobale (u mnie poszło 15 litrów), na górę kratkę zraszającą AM i grzebienie. Nie kładź żadnej gąbki a co gorsza waty (firmy sera) mająone skłonności do zapychania się i zalanie mieszkanka murowane. Przy zrzucie wody z komina do sumpa jest jeszcze jeden problem, a mianowicie strasznie głupi odgłos schodzącej wody rurami śr. 40 mm, najlepszy sposób to sobie go podregulować głównym zaworem. Poziom wody powienien być do 60% wys. komina. Co do pracujących za głośno pomp jest jeden najlepszy sposób kupić sobie delteca za 1200 zł i spokój murowany:))) Tak poważnie w moim sumpie mam wyprowadzenie na pompy działające na zewnątrz i tak w jednym pracuje weipro 4800 l/h w drugim hailea 3500 l/h. Obie pompy dostałem w ostatni piątek z um-um (ekspresowa dostawa 2 dni) Weipro jest bardzo głośna, natomiast nowa hailea (nowy typ-zmieniona obudowa) jest naprawdę cicha. Poza tym 2 razy tańsza od weipro. P.S. Niedługo będę u siebie instalował 2 pompy zbudowane na wzór delteca (bardzo wytrzymałe, energo-oszczędne oraz bardzo ciche). Pozdrawiam Sheep99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bienki Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 Taaa... komin zapelnie a bank biobalami. Natomianst co do pomp to mam Hailee jedna starego typu i druga nowego. Jedna to HX-6540 druga HX-6840. Starego typu zostala mi dana do odpieniacza druga dokpulem wiedzac ze dobrze wyjde w stosunku cena-jakosc. Wpadlem na pomysla zeby sumpa postawic na warstiw styropianu i pod spodem jeszcze warstwe folii babelkowej. Drugim pomyslemjest skrocenie rury powrotnej do akwa. Ma okolo metra dlugosci w pioziomie i przenosi drgania - jak przytrzymam ja reka buczy troche mniej. Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sheep Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 Ja też mam pod sumpem styropian, natomiast nie polecam ocean runnerów w moim akwa pochodził 3 miesiące i nie dość że chodził jak traktor to zaczłą w dodatku cieknąć, poza tym cena. P.S. Szkoda że na rynku polskim nie są dostępne pompy firmy IWAKI za cenę 140 dolców można kupić pompę MAGNETYCZNĄ zupełnie bez głośną super wytrzymałą oraz wydajną 4500 l/h. Parę dni temu wymieniłem pompę od odpieniacza weipro na ocean runera PH (inna konstrukcja) przeznaczona do odpieniaczy. Cena tylko 300 zł. Pozdrawiam sheep.99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bienki Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 http://www.bienki.friko.pl - uploaduje zdjecia tego w co do tej pory wkladalem kase. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sheep Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 Niezłe, jakie dałeś oświetlenie. W swoim mam 2 T5 (blue oraz white 54 W) oraz HQI 2 x 150 Watt, muszę przyznać że robi wrażenie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 Do Sheep-a. Podstawowe zadanie biobali w kominie to filtracja. Jest to złoże zraszane a nie zanużone. Zalewając komin w 60% cała para idzie w gwizdek. Wystarczy zalać komin na 10-15 cm. (no jeśli ktoś ma akwa o wys 30 cm to słusznie - 50%) Na górę pod kratkę dobrze jest podłożyć gąbkę jako wstępny filtr mechaniczny jednak należy ją czyścić! Jeśli ktoś jest zdania że lepiej mieć zamulone biobale niż co tydzień przez całą minutę płukać gąbkę to życzę powodzenia w akwarystyce morskiej. Pozdrawiam Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bienki Zgłoś Napisano 1 Stycznia 1970 taaaa.co do biobali to sie zgadzam...dla tego chcialem biobale tylko w sumpie gdzie bylyby przeplukiwane:) Co do oswietlenia to jak napisalem (a moze napisalem tylko w galerii) 2 x 39 JBL Solar Ultra Marine Day + 20 W Philips TLD '03. Swieci calkiem fajnie i nawet popatrzenie w wode i odwrocenie wzroku pododuje lekka i chwilowa slepotke:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach