Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, z błaznami miałem tak samo, padły mi ze 3 i okazalo sie ze kupowalem juz chore ze sklepu i przyciągnąłem z nimi ospe do zbiornika. Zarodniki ospy mogą przeżyć bez żywiciela w akwarium 30 dni, po tym czasie same całkowicie giną. Tak też zrobilem, w akwa nie mialem blaznow ok 1,5 - 2 miesięcy. Okolo 3 miesiace temu kupilem parkę z odłowu i do dzisiaj mają się świetnie (chore były z hodowli), są całkowicie zdrowe rosną i cieszą oczy:) Przed zakupem bardzo dokladnie je obejrzałem czy nie mają nawet najmniejszej kropki czy oznaki jakiejkolwiek choroby.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, że to raczej nie ospa, a brooklynella. Niestety nie znam się na chorobach, więc nie wiem, jaka mnie kwarantanna czeka :) Na pocieszenie otworzyłem drugie akwarium. Mega czad wypas 15l wody i 2,2l skały. Do tego światło 22W i cyrkulacja 1000l/h. Będzie na SPSy :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to brooklynelle tez bralem pod uwage, próbowałem kąpieli w CMF - bezskutecznie, błazny wygladały tak jak Twoje. W każdym razie zadziałało :)

Edytowane przez t2mek2 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno jest pewne, robię kwarantannę. Przynajmniej 2 miechy, ale zakładam dłużej. Dzięki t2mek2!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 169. Od 4 dni leję znowu AlgeaX . Pojawiało się znowu dino, a H2O2 nie robiła na nim wrażenia. Teraz już prawie nie ma. Pociągnę jeszcze z dwa, trzy dni i koniec. Jednak wszystko wygląda bardzo fajnie. Właśnie sobie siedzę, patrzę i nabieram energii na Święta.

Małe akwarium jeszcze bardziej cieszy oko. No i najfajniejsza część - dojrzewanie, zacznie się dopiero za kilka dni :) W sumie to uwielbiam ten okres, dziennie coś nowego.

post-15497-0-08844700-1364656428_thumb.jpg

Edytowane przez Świrek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 171. Z okazji świąt dostałem niestypowy prezent. Żona kupiła mi rybcię, o której zawsze marzyłem. Niestety z powodu ospy w moich 43 litrach, byłem zmuszony umieścić ją w zapasowym zbiorniku 15l.

post-15497-0-86302300-1364796062_thumb.jpg

Jak na razie trzyma się świetnie. Pływa wesoło wokół skały i przyjmuje pokarm. Wieczorem wrzucę filmik.

Wszystkiego Najlepszego!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To foto montarz czy to się dzieje na prawdę? :shock:

Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 171. Z okazji świąt dostałem niestypowy prezent. Żona kupiła mi rybcię, o której zawsze marzyłem. Niestety z powodu ospy w moich 43 litrach, byłem zmuszony umieścić ją w zapasowym zbiorniku 15l.

post-15497-0-86302300-1364796062_thumb.jpg

Jak na razie trzyma się świetnie. Pływa wesoło wokół skały i przyjmuje pokarm. Wieczorem wrzucę filmik.

Wszystkiego Najlepszego!

Hahaha, niezły z Ciebie dowcipniś! Pozdrawiam i też życzę wszystkiego naj...! :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie. Za dwa miesiące trafi do większego akwarium. Na razie nie chcę, żeby też zachorował, jak błazenki, dlatego trzymam go w tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prima aprilis hehe.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie. Za dwa miesiące trafi do większego akwarium. Na razie nie chcę, żeby też zachorował, jak błazenki, dlatego trzymam go w tym.

Kuuuurcze........ Michał , masz fajną żonkę.Szkoda tylko .że przewartościowała trochę tą rybkę pod kontem twojego baniaka.

Wszystkie twoje plany z założeniem 90 -ciu litrów legły w gruzach.....Rybka juz Cię zoobowiązuje to zmiany gabarytu akwarium.....

Z drugiej strony masz wyraźne sygnały od niej do odpalenia wiekszego baniaka.

:thumbsup::clap::thumbsup::clap:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezła nakładka, zapomniałeś tylko o zachowaniu głębi i jakości nakładanego zdjęcia ;P

03.09.2011 ~ 400netto - 29.06.2015 zlikwidowane - przeprowadzka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo Hepatus się ruszał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noo doobra :) Prima Aprilis :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ty łobuzie.... :no Nie przyglądałem się za bardzo no i poległem.... :clap: :clap: :clap:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 200. Ach, jak ten czas leci. Akwarium wygląda ładniej i ładniej. Niestety znowu jakieś śpiki próbują bez pytania zamieszkać u mnie. Wracam z soli RS na IO, ale przez Blue Treasure, którą dostałem na wypróbowanie. Ostatnia podmianka miała miejsce w sobotę. Dziś dzięki uprzejmości kolegi Kośmida, dokonaliśmy testów wody. kH 6,1 Ca 400, Mg 1410. Więc jest okej. Znowu zmieniłem trochę filtrację. Wróciłem do FZN-3 w którym stoi odpieniek Resun SK-300, woreczek Matrix Carbon, Phosguardu i Purigenu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz Michał chwilę to napisz co u Ciebie w baniaku słychać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W baniaku nic ciekawego. Nieuchronnie zbliża się jego koniec. Może jeszcze z 2-3 miesiące i pozostanie cudownym wspomnieniem. Przyznam, że dużo się nauczyłem i wiem że jeszcze więcej rzeczy nie wiem. Np. SPSy rozną jak szalone, ale są blade, jedna euphyllia rozwija się, a druga nie chce itd :) Wydałem już kupę kasy, zdecydowanie więcej niż planowałem. Ale niczego nie żałuję, bo hobby świetne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiasz większe? :)

Możliwe, że jutro się coś wyjaśni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to czekamy z niecierpliwością na wieści o nowym baniaczku ;)

5522_6523.png

22.10.2014 Mg-1350, Ca-440, KH-8,6, NO3-0, PO4-0,22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większy baniaczek już czeka u mnie w piwnicy. Kupiłem używaną kostkę 60x60x45 od kolegi z forum:

http://nano-reef.pl/...warium-morskie/

W związku z tym, do końca wakacji powstanie nowe, większe, mam najdzieję, że ładniejsze. Planuję stawiać na suchej skale, aby dokładnie obudować nią komin. Do tego dojdzie to co mam w obu baniakach i siporax w sumpie. To oczywiście przymiarki, ale właśnie w tą stronę chcę iść. Nie mam ochoty, robić gruzowiska, żeby rybki miały gdzie pływać.

No i jeszcze na zakończenie, zdjęcie z mojego obecnego akwarium. Niestety słaba jakość, bo chyba lampa jednak świeci za słabo. Mam LEDy 1500mA a drivery 700mA. Ale nowe, drivery już są w drodze, więc może w przyszłymtygodniu zdjęcia będą ładniejsze :)

P1000858_zpsac64bd97.jpg

Edytowane przez Świrek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Michał wystartowałem z kostką 45x45x40 właśnie na suchej na razie wszystko gra.

Nie mogę się obrobić ,żeby rzucić temat z zakładania ,na forum , może w przyszłym tygodniu.

Baniaczek ładnie Ci się zakręcił :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławku, mam nadzieję, że wkrótce będę mógł poczytać o Twoim baniaku i doświadczeniach suchej skały :).

Dziś za namową kolegi Kośmida wymieniłem drivery w mojej lampie. z 700mA na 1325mA. Stwierdzam jedno, nareszcie w akwarium jest światło. Zobaczymy jak podopieczni na to zareagują :) Ale dawno nie podobało mi się moje akwarium aż tak. Dodatkowo podzielił się niebieski grzybek, czym sprawił mi duuużo radochy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michał punkt dla Ciebie ...

Największa radocha jak coś w baniaku ruszy do tego stopnia , że zaczyna się dzielić.

Może to głupie , ale człowiek cieszy się jak dziecko..

No i u Ciebie dodatkowo to nowe światełko.

Mam nadzieje ,że twoi podopieczni jeszcze bardziej niż Ty zadowoleni będą z nowego źródła "utrzymania".....

Coś tak czuje ,że jeszcze zdążysz dla mnie jakiś szczepek wychodować...

Trzymaj się...Będę tym bardziej obserwował twoje sukcesy.

Pozdro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.