Świrek Zgłoś Napisano 14 Maja 2013 (edytowane) Dzień 214. Dziś mogę się pochwalić nieznanymi wcześniej mieszkańcami małej kosteczki, które przyszły wraz ze skałą. Są nimi jakiś małż, właściwie i Ischnochiton sp. Edytowane 23 Maja 2013 przez Świrek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2013 Dzień 240 (+-10). Wszystko żyje. Ostatnia podmiana miała miejsce dwa tygodnie temu, ale jeszcze koralowce nie zgłaszają pretensji. W sumie kilka ostatnich podmian odbyła się na soli BT i mam wrażenie, że akwarium jest stabilniejsze niż było na RS. Discosoma się dzieli, zoa się dzieli i rico się dzieli. SPSy rosną w oczach. Jedynie barwy są dosyć blade. Ale nad tym bedę pracował już w nowym akwarium. Teraz moje guru Akwarystka testuje specyfili od AF. W zależności, jak będą efekty, też zapewne wypróbuję. A i mam jedną ładną aiptasię. Właściwie, to przymierzam się do jej usunięcia, ale dam jeszcze kilka dni mojej kuekenthali, żeby się z nią rozprawiła. p.s. Karmienie to jedna kostka na tydzień. Ustawienie światła 80%blue 70%white. A gdzieś z tyłu głowy kołaczą się nowe pomysły, na wykorzystanie Arduino. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2013 Dawno nic nie pisałem, ale właściwie nie ma o czym. W akwarium jest spokój, zwierzaki rosną, makroglony też. Dostałem od kolegi kilka dni temu ślicznego Błazenka, takiego, jaki mi się zawsze podobał. Jedyne co mnie drażni, to wyblakłe kolory koralowców. Ale z tym będę sobie radził, jak powstanie większy baniak. Teraz niech rosną, skoro jest im dobrze. Dorzucam zdjęcie, jak zwykle fatalne jakościowo Może kiedyś się nauczę robić fajne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2013 No Mchał baniak za chwilę będzie pękał w szwach , chyba czas na coś większego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2013 Udało mi się zrobić ciut lepsze zdjęcia. Błazenek - Antek Papuś i Zoaski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2013 Na żywo dużo lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2013 Michał, miło cie było poznać - fajnie że wpadłeś do nas na spotkanie. Teraz My wpadniemy do ciebie obejrzeć twoje akwa Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwarystka Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2013 Miałam właśnie to samo napisać, że muszę w końcu zobaczyć baniaczek na żywo Cytuj 22.10.2014 Mg-1350, Ca-440, KH-8,6, NO3-0, PO4-0,22 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2013 Bardzo dziękuję za miłe słowa. Yarcio, Akwarystka, oczywiście zapraszam, ale pewnie już do obejrzenia nowego baniaka, który wkrótce będzie powstawał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2013 No Michał gratulacje.. widziałem twoje nowe szkiełko, przypadkiem na targowisku "wdepnąłem" na tą aukcję. Masz tą kolorową eupchyllie , co to za odmiana?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2013 Moje Euphyllie to paraancora i paradivisa chyba. Dzisiaj ruszył projekt pt. nowe szkiełko Świrka. Wczoraj kupiłem płytę meblową, dziś część zawiozłem do OBI do oklejenia, a część okleiłem z teściem. Cały bajer polega na tym, że w miejscu starego biurka komputerowego musi się zmieścić nowe biurko i nowa szafka z akwarium. Zastanawiam się nad pompą, H2Ocean 3000, albo Aqua-nova 3500. No i oświetlenie, czy robić mieszane ledowo-tepiątkowe, czy same ledy. Oczywiście wykorzysta swoją starą lampę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ssj44 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2013 Czekam na rozwój zdarzeń Cytuj http://akwariummorskie180.blogspot.com/ http://nano-reef.pl/...ok/#entry590815 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2013 Michał z tego co widzę ,to tendencje są w stronę mieszanego. Rozmawiałem też z niejednym i większość wypowiada się pozytywnie na rzecz mieszanego. A swoja drogą , pozdrów teścia bo niewielu teściów wspiera projekty swoich zięciów.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2013 A oto akwarium po jedenastu miesiącach: A teraz pytanie: Jaką pompę obiegową wybrać do nowego akwarium? Chodzi mi o wydajność, a przy okazji jaki model polecacie? Akwarium 160l sump 80l (czyli około 40l faktycznie) Wysokość szafki 80cm, wysokość akwarium 45cm. Nie chcę zakładać nowego tematu, więc pytam tutaj Każda opinia mile widziana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kicajec Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2013 ja na 130l plus sump mam new jet 2300 wedlug mnie wystarcza ale nie mam porownania do innych czy pracuje cicho (uwazam ze przyzwoicie ) Cytuj a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2013 Spokojnie NJ 2300 wystarczy, min to NJ 1700 Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 1 Września 2013 Dziękuję Panowie za rady W grę wchodzą Eheim Compact+ 2000. Aqua Bee UP 2000 New Jet 2300, Tunze Silence 1073.020 i Aqua-Nova 3500. Podstawowym kryterium jest cisza, bo akwarium będzie stać obok łóżka. Co Wy na to? Wczoraj wziąłem udział w konkursie Twojarafa.pl, jednego ze sponsorów forum. Kto wie, może mi się uda coś wygrać Wtedy nowe akwarium wystartuje wcześniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 1 Września 2013 Z tych co wypisałeś polecam Tunze - wiem bo słyszałem, a raczej nie słyszałem jak chodziła. Choć tu bym ci polecił ta mocniejszą 1073.040 bo z wydajność spada. A druga Aqua-Nova - nie miałem, ale słyszałem pochlebne opinie jeżeli chodzi o chałas, natomiast jeżeli chodzi o wydajność to podobno mocno spada i trzeba podzielić przez 2. Aqua Bee UP 2000 oraz New Jet 2300 są głośniejsze. Co do Eheim Compact+ 2000 się nie wypowiem bo nie miałem i nie słyszałem opinii o niej Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cYg Zgłoś Napisano 2 Września 2013 Ja mam tą Tunze i jest kompletnie niesłyszalna. Cytuj Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013 Jelenia Bay vol.2 90x50x45 OW Sump 65x32x37 80L Odpieniacz Reef Octopus 1000int Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W Obieg: Tunze Silence 1073.020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 11 Września 2013 Za parę dni pojawi się nowy temat. 160l Świrka. Dzięki wspaniałym ludziom, powoli mój plan się ziszcza Dziękuję Akwarystce za mobilizację i wsparcie, Yarciowi za cierpliwość i czas poświęcony odpowiadaniu na moje coraz to nowe pytania, Erniemu za wystruganie odpieniacza i ekipie eRybki Zabrze, za wsparcie eksperckie, rabatowe i całe morze żywej wody, aby ułatwić przenosiny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 11 Września 2013 Nareszcie Będę kibicował. Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cYg Zgłoś Napisano 11 Września 2013 Jaki ten sump jeszcze czysty :-) Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013 Jelenia Bay vol.2 90x50x45 OW Sump 65x32x37 80L Odpieniacz Reef Octopus 1000int Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W Obieg: Tunze Silence 1073.020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 11 Września 2013 Nareszcie Będę kibicował. To jest nas już dwóch . Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kicajec Zgłoś Napisano 11 Września 2013 gratuluje podobny litraz teraz bedziesz miec ja jednak musze z przesiadka poczekac na dom niestety ( dopiero dzialke mamy upatrzona) Cytuj a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach