Skocz do zawartości
hubertk

Jakie tło i skad je wziąć?

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie Koledzy Akwaryści...

Stawiam nowy zbiornik i mam pytanie skąd wziąć tło do akwa na tylną szybę, jaki kolor wg Was jest najlepszy i jak wykleić komin, żeby jak najmniej było widać orurowanie.... Szafa w której będzie stało akwa będzie biała, czyli jeśli niczego nie nakleję z tyłu to będę widział biel wnętrza szafy....

hubert

120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W morskim jak w morskim ale w słodkim jeszcze to przerobiłem wiele wariantów tła , od czarnego po białe. Ja u siebie mam obecnie czarne a komin zrobiony z czarnej szyby, nie wiem skąd taką nawet wziąć gdyż kupiłem używane akwarium i komin już był właśnie taki. Wiem że koledzy smarują czarnym silikonem wnętrze komina lub wklejają spienione PCV o dobranym kolorze do tła na tylnej szybie. Co do kolorów to zdecydować sam musisz gdyż to Ty będziesz najczęściej patrzył na wynik Twojej pracy. Możliwości jakie masz to:

-folie samoprzylepne (przyklejasz przy pomocy płynu do szyb lub naczyń rozrobionych z woda aby można było dobrze wycisnąć wszelkie bąble powierza i wygładzić nierówności), moim zdaniem najlepsze rozwiązanie gdyż w razie zmiany wystarczy tylko odkleić i przykleić inne.

- spienione PCV ( do wyboru do koloru w sklepach budowlanych, przykleja się na sylikon do tylnej szyby bądź opiera o ścianę, szafkę i co tam tylko masz za akwarium.

- pomalować szybę od zewnątrz na wybrany kolor

- na całości przykleić szybę na silikon, gdzie sylikon będzie Tworzył tło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz jeszcze przyleić taką tapetkę:

:smiling: :smiling: :smiling:

http://allegro.pl/dwustronne-tlo-akwariowe-klej-fixol-jbl-i2715947465.html

Ja osobiście polecam folię samoprzylepną niebieską lub czarną.

komin też możesz obkleić taką folią tyle tylko że od wewnętrznej strony.

Takie folie to kupisz w sklepie zoologicznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja się podłączę do tematu. Ostatnio w akwarystyce roślinnej coraz popularniejsze staje się tło typu MIST, jest to półprzepuszczalna folia bezbarwna. Poniżej daję fotkę poglądową:

post-14778-0-69180500-1350567770_thumb.jpg

Czy spotkał się ktoś z tego typu tłem w akwarium morskim??

Zastanawiam się czy nie dać takiego tła u siebie, wtedy w komin wkleiłbym szybkę zmatowioną z jednej strony.

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem tak oklejoną pierwszą kostkę morską, wygląda ciekawie ale problem estetyki wyskakuje jak trochę pochodzi akwarium i zaczyna coś się na szybach osadzać. Zostałem przy niebieskim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ją miałem takie w słodkim. Ogólnie nie polecam gdyż widać każdy kabel i rurę za akwarium oraz przeświuje kolor ściany i szafki za akwarium. Dobrze wygląda podświetlone paskiem leed od dołu. Jeśliby ktoś chciał to takie tła i folię po do kupienia w sklepach w meblami i akcesoriami do nich za wiele mniej niż w sklepach zoologicznych. Ta mleczn folią służy do przykłejąnia na szyby w drzwiach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio w OBI kupiłem po 8,99zł za metr czarną okleinę. Kładłem ją na mokrą szybę, żeby nie mieć pęcherzyków. Co do koloru, to wg uznania. Część ludzi woli niebieskie, część czarne, kwestia gustu. Co do komina, to pomysł ze spienionym PCV wydaje się sensowny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/ok...2698405445.html

np tutaj prosze ,,, kleisz na plyn do naczyn pozniej karta bankomatowa wyciagasz wode spod zostawiasz na kilka h i masz elekgance

ew malowac sprayem np czarnym

Edytowane przez lukaszra (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszym zbiorniku, tylną szybę miałem pomalowaną farbą, wałkiem, od zewnątrz na kolor morski. Zastrzeżeń estetycznych ani technicznych nie miałem - była to "specjalna" farba b. dobrze trzymająca się szkła. Problem zrobił się, gdy uznałem kolor za nietrafiony. Teraz mam z tyłu (wewnątrz) czarne plexi - tak wymyślił producent. Gdyby to ode mnie zależało, to obecnie przykleił bym folię samoprzylepną. Największy wybór kolorystyczny mają w sklepach dla plastyków. Odradzam wszelkie ekrany wstawiane za tylną szybę. Załamujące się na niej światło sprawia, że kolory stają się wyblakłe, lekko rozmyte i tracą całą atrakcyjność

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubert, wiele zależy od Twojego gustu. Możesz zrobić tło czarne, niebieskie, gradient, wykombinować ściankę zasłaniającą całość, a możesz też zostawić baniak bez tła, "w bieli" - tak jak np. tutaj. Jakichś szczególnych przeciwwskazań nie ma, może np. przy czarnym jest trochę ciemniej niż przy innych kolorach i tym samym świetle, ale przede wszystkim ma się podobać Tobie :)

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.