Skocz do zawartości
tomi1140

Naso duża kropka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam już drugiego naso elegants-poprzednik na wiecznej rafie po tych samych objawach. Rybka pływa u mnie ok tygodnia,dziś zauwarzyłem w okolicach brzucha powiększającą się kropke tak wychodzi z ciała. Nie wiem co to może byc ? Jakiś pasorzyt? Pierwsza rybka miała to samo. Zastanawiam się czy może mam coś w wodzie ? Mam lampe uv która ostatnio przed wpuszczeniem ryb chodzi 24h. Parametry wody mam stabilne bez wachań itp. Inne ryby są ok. Pomocy . Czym to ewentualnie leczyc? Jak zapobiegac?

post-13161-0-12083500-1350725146_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam że rybka jak na razie dynamiczna interesuje się pokarmem. Nie wiem czy ja przywożę chore ryby czy w wodzie coś siedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomi - nic nie wiemy o Twoim zbiorniku. Zeby nam ulatwic jakiakolwiek pomoc i rady napisz wiecej o zbiorniku. Najlepiej uzyj "metryczki" i uzupelnij stopke.

\

Pozdro

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium 370l zalane rok temu.

Parametry :CA 410,Mg 1100 ,kh 8,2 , no2-0 ,no3-0 ,po4-0 mała hannka reszta mieżona salifertem.Zasolenie 1023

Nigdy się nie interesowalem stopką ani metryczką gdzie to znależc

Edytowane przez tomi1140 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomi - ten Naso w naturze dorasta do 60cm. 370L to nie zbiornik dla niego. Bedzie sie ciagle stresowal i bedzie podatny na inwazje pasozytow.

Pozdrawiam

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedziałem . Jest na razie mały zanim podrośnie miałem nim pocieszac oko, póżniej ewentualnie go odsprzedac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś pomysł co to może byc za kropka ? Na zdjęciu okolice brzucha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym obstawiał stres,moim zdaniem za małe akwarium na tą rybę

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdjęcie małe ale poza tą kropką ryba chyba w dobrej kondycji.

na ospę ponoć dobry jest preparat saliferta - stop parasites,

jest w reefshopie i ponoć jest bezpieczny dla rafy.

PŁYTKIE....

150L, 6x39W , Tunze ReefPack,

Obsada : miękkie oraz LPS 

http://nano-reef.pl/forums/topic/79258-płytkie-akwarium-2016/#comment-991136

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przy okazji zapytam,czy naprawdę jest tak,że duże ryby,które rosną minimum 3-4 lata do dorosłego osobnika będąc malutkimi i w małym zbiorniku się męczą ? Moje zdanie to nie,ale mogę się mylić choć kto to może określić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz kolego doktorka ? Moj naso tez po zakupie dostal taka plame lekko wystajaca jak by wlochata.Robilo sie coraz wieksze.Zakupilem doktorka i juz na drugi dzien po zakupie naso byl prawie wyczyszczony.Teraz nie ma sladu.

Nie zauwazylem na zdjeciu ale teraz widze ze doktor jest tak ze pewnie to nie to samo.

Edytowane przez robas78 (wyświetl historię edycji)

180x65x55 przestalo istniec 28-03-2015

PIKORAFKA 200x85x75 zaczyna zycie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.