Skocz do zawartości
lukaszlbn

Przykłady zestawów sprzetu do akwariów Fish Only

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Na forum jest wiele przykładów zestawów sprzętu do akwariów rafowych. Wiem, że akwaria fish only są mało popularne w Polsce. Mało jest także wątków na ten temat na forum.

Może należało by rozwinąć ten temat tzn. mam na myśli przedstawić przykłady gotowych zestawów sprzętu do typowych akwariów FO dla różnych ich pojemności np. 100L, 200L, 300L czy 400L. Gdybyście mogli podzielić się swoim sugestiami co do konkretnych sprawdzonych zestawów sprzętu, byłbym wdzięczny. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie ciężko zrobic fajne fo w malych akwariach. Takie minimum to okolo 600l. Do takiego mozna juz wpuscic jakiegos ustnika, pokolca i bedzie ciekawie i kolorowo. Ewentualnie dwie, trzy skrzydlice. Ze sprzetu to przewymiarowiony odpieniacz + mocne UV lub ozon. Reszta to juz tylko gadzety ;) Światło słabe, tyle żeby było ryby widać :p grzałeczka dopasowana do wielkości akwarium. Nie za mocna cyrkulacja, uwzgledniajaca wymagania zwierzat jakie chcemy trzymac np skrzydlice wola mniejszy przeplyw wody. Wiecej do szczescia nie trzeba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze filtr biologiczny i to wydajny by sie przydał :thumbup:

ja też myślę o takim baniaku w prztyszłości, ale tak jak kolega wyzej napisał, potrzebny wielki baniak

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

A mnie się wydaje, że zakładając FISH ONLY niekoniecznie od razu trzeba iść w "tysiące litrów"! i "setki kilogramowych ryb" ? Czy nie można mieć w miarę przeciętnej obsady jak to jest w akwariach z koralami?! - mnie się wydaje, że można i że w cale takie akwarium nie będzie wyglądało gorzej od od przerybionego gdzie ryby wielkości która kwalifikuje je do rzucenia na patelnie rozpychają się "łokciami" między sobą.

Ja sam niedługo odpalę swój zbiornik 360 L a że nie stać mnie będzie od razu żeby napchać akwarium koralami siłą rzeczy będzie to zbiornik FISH ONLY, zresztą tak jak to jest u większości którzy zakładają akwarium - a nie wszyscy mają zaraz 600 czy więcej litrów :)

Jak ci się takie podoba rób śmiało niekoniecznie zaraz powyżej 600l, mniejsze też może spełnić swoje zadanie i będzie po prostu na wzrór morskiego malawi ;)

Edytowane przez daro76 (wyświetl historię edycji)

Docelowo:

-AKWARIUM: 360l (120x60x50) -SUMP: 128l (80x40x40) -STELAŻ: profil 30x30x3mm -PRZELEW: overflow pipe /komin zew./-ODPIENIACZ: Marine Sources RDC 850 -OSWIETLENIE: led +- 200W -FILTR RO+DI: 75 GPD (Waterpure, Aqaafilter, Aqurius) + TDS,...? -CYRKULACJA: 2x jvp 102...? -OBIEG: Tuzne Silence 1073.020 (300-2400l/h), (1073.040 (300-3000l/h),...? -AUT.DOLEWKA: Aqua Trend Levelautomatic...? -Start na suchej skale -Próba z siporax-em lub FBF piaskowym (0,75 - 2kg piasku)

_____________________________________________________________________________________________________

6368_6918.png

Kontakt: tel: 513-036-976 e-mail: daro76@o2.pl gg: 3166809

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to lecim, moj przyszly FOprojekt

Akwa pomiedzy 160x60x75h a 200x60x90h bez sumpa

Sprzet:

Odpieniacz BK 250

Kubel wet dry EHEIM 2329-84

Ozonator Sander C50

Oswietlenie 3 x LED RGB Floodlight 50W

Cyrkulacja 2 x Tunze 6125

Filtarcja oparta na vodce i odpieniaczu jako medium Siporax.

Obsada glownie Centropyge

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ile żywej skały ? czy właśnie da radę bez ? i gdzie ten siporax wrzucisz jak nie będzie sumpa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na martwej skale, siporax idzie do kubla. A te modelke pracuja w bardzo ciekawy sposob i pod siporax jak i probiotyke to chyba najlepsze rozwiazanie. Filtr sam napela sie woda od gory i oproznia od dolu przez co nastepuej mechanicne oderwanie sie nadmairu bakterii i brak mozliwosci zbierania sie syfu. Oprocz tego zloze zostaje wystawione na dzialanie powietrza, a tego bakterie jadace na alkoholu potrzebuja sporo.

Ma wbudowan agrzalke z termostatem i fikusny kotroler. Odpieniacz wstawaiam do pojemnika z akrylu czy jakiegos plasiku i i wieszam nad regulowanch uchwycie nad akwarium. Zanuzrenie latwo regulowac, a przy;adlek naszego kolegi testera sprawia ze 15cm napaw amnie wielkim optymizmem.

Kontener z zewnatrz obklejam skala i mam piekny naturalny nawis skalny.

Zuzycie energi przez caly system i nie bioarac pod uwage grzalki jakies 270W

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy startujesz z projektem ?

Na pewno będę śledził.

Wiem że FO to FO, ale nie planujesz chociaż jakiegoś mniej wymagającego miękasa ?

120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FO to jak dla mnie świadomy wybór w przypadku ryb które żywią się koralami albo w inny sposób gryzą się z resztą zbiornika.Musimy postawić na jedno albo drugie.Ze względu na gatunki ryb które są kolizyjne akwarium musi być duże albo bardzo duże.Jedno wynika z drugiego.

580 L.panel.FO i 73 L.sump.rafa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładając akwarium morskie, większość z tych ludzi "nieświadomie" przez pierwszych kilka miesięcy posiada FO, funkcjonuje? funkcjonuje :).

Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że większe byłoby lepsze, zresztą tak samo jak i dla rafowego :), ale nie zawsze i nie wszyscy mogą mieć niestety to większe.

Pozdrawiam.

Docelowo:

-AKWARIUM: 360l (120x60x50) -SUMP: 128l (80x40x40) -STELAŻ: profil 30x30x3mm -PRZELEW: overflow pipe /komin zew./-ODPIENIACZ: Marine Sources RDC 850 -OSWIETLENIE: led +- 200W -FILTR RO+DI: 75 GPD (Waterpure, Aqaafilter, Aqurius) + TDS,...? -CYRKULACJA: 2x jvp 102...? -OBIEG: Tuzne Silence 1073.020 (300-2400l/h), (1073.040 (300-3000l/h),...? -AUT.DOLEWKA: Aqua Trend Levelautomatic...? -Start na suchej skale -Próba z siporax-em lub FBF piaskowym (0,75 - 2kg piasku)

_____________________________________________________________________________________________________

6368_6918.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe Fo trochę mija się z sensem.Czemu ,otóż do małych zbiorników wpuszczamy głównie błazenki,garbiki,babki i temu podobne które są bezpieczne dla całej rafy.Prosi się więc do takiej obsady włożyć choćby parę miękasów dla kolorytu.Nie wyobrażam sobie za bardzo akwarium z czystym kawałkiem skały i parą błazenków albo garbikiem jako wyposażeniem (poza sklepem).Do takiego akwarium nie włożymy zresztą więcej jak dwie ,trzy ryby z powodu małego litrażu.Skrzydlice ,imperator i wszelkiej maści rogatnice wymagają dużej wody i na dłuższą metę są ryzykiem dla rafy .Jedno zapoluje na krewetkę a drugie szarpnie korala.Ciekaw jestem czy na forum funkcjonuje jakieś Fo poniżej 100 litrów.

580 L.panel.FO i 73 L.sump.rafa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się zastanawiam nad tym czy są tu jakieś małe FO, ale takie jak pisałeś - świadomie zakładane. Choć pewnie będzie ciężko z tym, kiedy nawet o dużych nie ma wiele wzmianek a szkoda, bo mnie osobiście podobają się takie klimaty. Ułożone z wyobrażnią konstrukcje skalne, plus troszkę pływających zwierzaczków również mogą cieszyć oko.

Docelowo:

6368_6918.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś w jednym sklepie na Śląsku właściciel się upierał ,że fish only nie potrzebuje odpieniacza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można wrzucić trochę skały (dobrze dobrana żwya skała wygląda fajnie, mimo, ze pozornie bez zycia), piasek, ekipę czyszczącą, jakiś gatunek łatwego k. miękkiego, odpowiednie oświetlenie i mamy FO z filtracją biologiczną

w/g mnie baniak tylko z rybami wygląda sztucznie, a i ryby nie czują się najlepiej gapiąc się na siebie w pustym boksie akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że z żywej skały może coś wyrosnąć... jakieś małe korale itp. - i wtedy akwarium się zmienia w jednak rafowe ;)

Przynajmniej tak czytałam ostatnio. Żywa skała to nie tylko dobroczynne bakterie...

Dlatego podobnie jak Daro mam nadzieję, że jednak takie "morskie malawi" na martwej skale / otoczakach mogłoby się udać, i to wcale niekoniecznie w olbrzymim superdrogim baniaku (nie mam już miejsca ani za bardzo pieniędzy na coś powyżej 100 l...)

Jeżeli to niemożliwe, to przyjdzie mi zrezygnować z morszczyzny...

Choć wiem, że co człowiek to opinia i że są tacy, którym się jednak nano- i piko- z rybami udaje...

Sorry za odgrzebywanie starego tematu, ale sama ostatnio myślę nad niewielkim FO bez żadnych korali, za to może z makroglonami i morskimi roślinami, o ile się dadzą utrzymać.

Z tego co czytałam wiem też, że są rybki, które wręcz lubią niewielkie zbiorniki - o ile mnie pamięć nie myli, to są różne "goby" (np. firefish). Nie wiem jak inne, w rodzaju np. loreto gramma?

Poza tym słodkowodne Malawi czy Tanganika nie mają żywej skały, a ich właściciele jakoś sobie radzą z filtracją - i to zwykle w dużym przerybieniu (często stosowanym dla ograniczenia agresywności pielęgnic)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filtracji z akwarium slodkowodnego nie porownywalbym do filtracji w morskim.

No i kto to stwierdzil, ze "niektore rybki lubia male zbiorniki" ? A duzych nie lubia ? :blushing: To propaganda na wlasny uzytek.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie propaganda, tylko podpatrzone w sieci :) zwyczajna obserwacja. Plus opis cech i przyzwyczajeń gatunku danej ryby, znaleziony w sieci.

Ale spokojnie, nie wzywaj Greenpeace'u, już zrezygnowałam z morskiego... może kiedyś będę miała możliwość :)

Swoją drogą co powiesz o Japończykach, którzy mają głównie nano i piko akwaria z braku miejsca?...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I zółwie w breloczkach :D

Edytowane przez Tigr123 (wyświetl historię edycji)

465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg

Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory

Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon,

Zebrasoma velifer

Identyfikacja

Stare 180

Nowe 460L

8d1e1a2ed99b757d8e690344053b20d8u341a313.png?upd=20140802221928

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to Chińczycy :p

A japońska akwarystyka stoi na całkiem przyzwoitym poziomie. Zobacz np. dokonania Takeshi Amano.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Który niestety już nie żyje .

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.