Skocz do zawartości
hubertk

Ilość "rurek" na powrocie

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, w poniedziałek będę składał akwa całe :) i mam takie pytanie powrót robię z rurki 25 mm, mam pompę AM 2500, akwarium 120x50, I teraz pytanie jak wujdę w górę rurką to chciałbym zrobić rozgałęzienie i na boku 50 cm miałbym jedną rurkę przez którą wracać będzie woda a na boku 120 cm hmm chciałbym zrobić 2 lub trzy rurki przez które będzie się wlewała woda. Czy to ma sens? aaa powrót mam przez komin i tego się nie da zmienić bo mam 3 otwory w kominie (na powrót, spływ i rewizję).

h

Edytowane przez hubertk (wyświetl historię edycji)

120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

Nie mam wprawdzie doświadczenia ale moim zdaniem w przypadku morszczaka nie ma to za bardzo sensu, a na pewno ucierpi estetyka. Domyślam się, że chcesz w ten sposób uzyskać równomierną dostawę "czystej" wody (coś w rodzaju deszczowni z kubełka w słodkim) - moim zdaniem wodę błyskawicznie wymiesza Ci cyrkulacja bez tych dodatkowych ustrojstw. Oczywiście to tylko moja opinia...

pozdrawiam :welcome:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co robić po prostu jedną rurkę powrotową?

h

120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj jedna rurkę a zamontuj podwójny loc-line, bedziesz mógł skierować strumień wody w dowolnym kierunku z obydwu końcówek.

Czyli co robić po prostu jedną rurkę powrotową?

h

Edytowane przez Artur32 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez robilbym jedna majac nadzieje, ze cyrkulacja sie przez to poprawi. Szkoda rozbijac slabe cisnienie na jeszcze slabsze. :)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie rozglezienie i jestem z tego bardzo zadowolony. Estetyka wcale nie jest zepsuta tylko trzeba to zrobic z glowa.

Widze nawet wiecej zalet niz wad tego rozwiazania. Trzeba jednak pamietac o zrobieniu dziurek odpowietrzajacych, zeby nie zassalo wody i przelalo akwarium.

Sensu na pewno nie ma zeby robic jedno ramie na 120cm, poniewaz faktycznie bedzie spory spadek wydajnosci pompy.

Moze warto zastanowic sie nad mocniejsza pompa i wtedy bedzie niezle dmuchalo.

Akwarium mam 340 litrow a na obiegu NJ6000.

Pozdr

Ps. W watku jak powstawalo moje akwarium jest pokazane jak mam sklejone wyprowadzenie rurek.

Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042

Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa :); Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6tys pompa na 340L :w00t:

Ja jestem zwolennikiem jednego wylotu. Do obiegu sluzy pompa obiegowa, do cyrkulacji pompy cyrkulacyjne. Wole wszytsko tak zaprojektowac i dobrac by optymalnie wykorzystac okreslony model. Mniej kolanek, lukow i innych oporow po drodze = tanszy model, mniejsze rachunki za energie cisza w domu.

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byla kupiona na wyrost z mysla o wiekszym :)

W obiegu jest ponad 400 litrow

Co do tego jak jest cicho to nie ma znaczenia czy mniejszcz czy wieksza. Jak ma terkotac to bedzie terkotala.

Edytowane przez dzym (wyświetl historię edycji)

Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042

Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa :); Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wylot jeden, bo łatwiej Ci będzie zapanować nad ustawieniem pomp tak by się nie robiły wiry. Natomiast ze swojej perspektywy dzisiaj zrobił bym trzy powroty. Jeden główny, drugi dodatkowy powrót przelewowy do komory pompy i trzeci awaryjny też do komory pompy. Dzięki temu niewielkim kosztem mam problem z głowy z ustawianiem zaworów. U mnie co kilkanaście dni wyłączają prąd dosłownie na kilka minut i po każdym takim wyłączeniu muszę delikatnie zaworami kręcić by mi w kominie nie siorbało.

Start 19 marzec 2010 ... od czerwca 2015 - OptiWhite 130*80*60h, Sump 140*60*40

Dolewka DIY 60l, 20kg LR, LED Reef Factory 210W, pompa Blue Reff Motion 12K z wylotem loc-line, ATI PowerCone 250iDC, Maxspect Gyre 350 + Jebao RW-15.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.