Gość sushi Zgłoś Napisano 1 Listopada 2012 Dopadla mnie niemoc Problem - profilux z softem 4.0.8 Pytanie - jak zakutalizowac soft ? dodam, ze ani ikona w zakladce SYSTEM, ani funkcja "aktualizuj firmware" na pasku zadan u gory nie dają zadnych efektow. Chcialbym zaktualizowac do wersji 5.14 pobranej z oficjalnej strony profka. Czy ktos moze mnie to lopatologicznie wytlumaczyc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 1 Listopada 2012 to czytales? http://support.aquariumcomputer.com/downloads/Instructions%20Firmware%20update%20ProfiLux%20II.pdf Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość sushi Zgłoś Napisano 1 Listopada 2012 (edytowane) tak, wlasnie doczytalem i..... tak jak napisalem wczesniej, nie dziala aktualizacja z poziomu sterowania profiluxem przez PC. czy mam otwierac obudowe, wkladac zworke i odpalac Flash Writera ?? Edytowane 1 Listopada 2012 przez sushi (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 2 Listopada 2012 Aktualizacja tylko po kablu RS przez usb i lan nie działa chyba ze to zmienili w najnowszych softach. Nie wiem przez co próbujesz aktualizować ale może pomogę ;-) Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 2 Listopada 2012 Maciek ma racje - tylko RS - teraz pamietam ze tez mialem problemy, przy czym ja uparcie staralems sie to zrobic przez LAN Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość sushi Zgłoś Napisano 2 Listopada 2012 Aktualizacja tylko po kablu RS przez usb i lan nie działa chyba ze to zmienili w najnowszych softach. Nie wiem przez co próbujesz aktualizować ale może pomogę ;-) no wlasnie jade przez RS-a zmienilem na razie wersje softu 4.0.8 z polskiej na angielska i program pracuje duzo stabilniej. rozpoczyna nawet procedure instalacjiale zaraz wywala blad. to zapytam jeszcze z innej beczki. czy dodatkowe porty L trzeba jakos aktywowac ? bo mam wrazenie, ze o ile profilux rozpoznal dodatkowa karte 4L to na tym rozpoznaniu sie skonczylo. jak przypisac do urzadzen dodatkowe kanaly L5678 ? portami L1234 sterujepompy TUNZE dodatkowymi L5678 chcialem sterowac LED-ami BP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 2 Listopada 2012 Niestety w 3 ex też tylko RS ;-( Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 2 Listopada 2012 Co do firmware to jade na 5.11 ale poprzednio mialem kilka wczesniejszych wersji i nie pamietam zeby cos bylo nie tak. Gdyby nie to ze robilem upgrade z 2ex do 3ex to pewnie dalej lecialbym na jakiejs "czworce" . Niestety upgrade wymusil zmiane softu. Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2 Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość sushi Zgłoś Napisano 2 Listopada 2012 RS dziala u mnie wysmienicie na COM1 wiec komunikacja PC z profiluxem dziala OK. a co z dodatkowymi portami L ? ma ktos jakis pomysl ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 2 Listopada 2012 a co z dodatkowymi portami L ? ma ktos jakis pomysl ? trzeba im "pokazać" co maja robić, czyli je zaprogramować domyślnie Porty L1L2, L3L4 i L5L6 dostarczają dwa 1-10V interfejsy każdy i ich odpowiednie sygnały włączania/wyłączania. Funkcje te w można ustawić, patrz 3.17.4 „1-10V interfejs”. 3.17.4 1-10V interfejs Każda 1-10V interfejs może być skonfigurowany indywidualnie. ProfiLux (Plus) II cztery powiązane 1-10V interfejsy, L1 do L4 (w każdym przypadku dwa do portu). Używając kart rozszerzeń PLM-2L4S liczba 1-10V interfejsów może być zwiększona o dwa, a wtedy dodatkowe 1-10V interfejsy L5 i L6 będą dostępne. Wykorzystując kolejne karty (możliwe tylko w ProfiLux Plus II) jeszcze dwa interfejsy, L7 i L8 są dostępne. Po wybraniu interfejsu, który ma być skonfigurowany, przede wszystkim funkcja interfejsu musi zostać ustalona. Następujące ustawienia są możliwe: - oświetlenie, następnie liczba oświetlenia (= kanał oświetlenia od 1 do 8) musi być ustawiony. Ta opcja jest do podłączenia przyciemnianych lamp - np. z przyciemnianym elektronicznmym statecznikiem lub ProfiLux księżyc. Jest możliwe, aby wyznaczyć każdy z 1-10V interfejsu do każdego kanału oświetlenia. Może to być przydatne, gdy na przykład, cykl przyciemniania dwóch świateł ma być zmieniony, unikając konieczności przeprogramowania krzywych ciemnienia. - prąd pompy, następnie liczba pompy musi być ustawiona (1 do 4). - nie używany, ten interfejs nie ma funkcji. - zmienne oświetlenie - następnie numer zmiennego oświetlenia musi być ustawiony (1 do 4) Ten przypisuje zmienne oświetlenia (patrz 3.15.11 „Zmienne oświetlenie”) do tego 1-10V-interfejs. Ponadto 1-10V interfejs można przypisać do kontroli pętli. Pierwszy z dostępnych kontrolerów (sensorów) musi być wybrany, np. - Temperatura 1 - Wartość pH 1 itd itd wszystko jest dokładnie opisane w instrukcji..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość sushi Zgłoś Napisano 2 Listopada 2012 No wlasnie w 1-10V interfaces kanaly L1-L4 mam ustawione na pompy cyrkulacyjne, natomiast L5-L7 na lampe LED-owa i ..... nie dziala Moze jest jeszcze jakas opcja, ktora trzeba odznaczyc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 2 Listopada 2012 Dopadla mnie niemoc Problem - profilux z softem 4.0.8 Pytanie - jak zakutalizowac soft ? dodam, ze ani ikona w zakladce SYSTEM, ani funkcja "aktualizuj firmware" na pasku zadan u gory nie dają zadnych efektow. Chcialbym zaktualizowac do wersji 5.14 pobranej z oficjalnej strony profka. Czy ktos moze mnie to lopatologicznie wytlumaczyc ? zaktualizowałeś Firmware i PC-Software do wersji ProfiLux II, Version 5.14 ? http://support.aquariumcomputer.com/downloads/ProfiLuxControl_V5143.zip http://support.aquariumcomputer.com/downloads/AllProfiLuxII_V514_ES_ENG.zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość sushi Zgłoś Napisano 2 Listopada 2012 nie, caly czas jade na 4.05 i 4.0.8.1 na razie nie udalo mi sie zaktualizowac, bede probowal wieczorem. czy to ma znaczenie ? teoretycznie 4.0.8 obsluguje LED-y Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 2 Listopada 2012 zerknij jeszcze tu: http://nano-reef.pl/topic/33079-pacific-sun-i-profilux/page__p__309023#entry309023 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach