Skocz do zawartości
mareko1

Jakie T5 do długości akwarium 80 cm.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po ponad czteromiesięcznej przygodzie z morszczyzną w ReefMax-ie postanowiłem przesiąść się na coś większego. Z braku miejsca akwarium może mieć 180 l. a wymiary 80x45x50 gdzie ostatni wymiar to wysokość akwarium. Mam jednak mały problem z oświetleniem, mianowicie chciałbym oświetlenie na świetlówkach T5 - lampa na nóżkach stawianych na brzegach akwarium. I tu rodzi się problem, czy przy takich wymiarach ( chodzi o długość ) jest szansa na zastosowanie T5? Przy T5 24 W ich długość wynosi 55cm co oznacza, że po 12,5 cm każdego boku będzie nie oświetlone :(, natomiast T5 39 W znowu będzie wystawać za akwarium. Co mi radzicie? Dodam, że lampa nie może być podwieszana, no i chodzi też o koszty ;)

Pozdrawiam

Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj 6 sztuk 24 W ale w układzie przesuniętym i już.

post-8473-0-59805200-1352497940_thumb.pn

PS: Teraz doczytałem że to ma być gotowa lampa....

Ludzie przy 110 cm długości mają podobny problem. Ja zawsze miałem lampy 90tki (długość) bo to były albo świetlówkowe T5 39W albo ledowe i nigdy nie zauważałem tych 10 cm niedoświetlenia po obu "stronach"

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj 6 sztuk 24 W ale w układzie przesuniętym i już.

Zapomniałem dodać, że mam lewe ręce do DIY :(. Kupię gdzieś gotowiec z takim rozwiązaniem?

Skoczek, dziękuję za doradzenie :czapki z głów:) . Czyli nie będę dłużej nad tym myślał i szukam lampy T5 6x24 W - mam nadzieję, że 0,8 W/l mi na początek wystarczy :)

Edytowane przez mareko1 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz kupić dwie lampy 4x24w w takim ukladzie, drogie nie są, mam jedna i jest spoko. Tyle ze będziesz miał przykryte 40-45cm, czyli cały twój wymiar i odsuwanie lampy by wsadzić ręce do akwa będzie niemożliwe. Będziesz musiał ją ściągać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki układ Skoczek może być jak najbardziej w niczym to nie przeszkadza aby zamontowac w gotowej lampie diy. Mam podobny wymiar u siebie akwarium i 4x24W i nie widze niedoświetlonych boków. Tak więc nie masz się czym martwić.

200l w systemie (160+40), 4x24 t5, 2xjvp101,NJ1200,30kg LR,7kg LS, odpieniek by sebastek AB2000/1 start 08.04.2011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mysle ze nawet zwykle 24w beda ok, kwestia ulozenia skaly. Zostaw margines z lewej i prawej i bedzie z glowy.

Z drugiej strony przy lampie 39W bedzie ci raptem wystawala po 5-7cm poza akwa wiec jak ci nie bedzie przeszkadzac...

350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module

ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets

Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Panowie za rady. Oświetlenie będzie T5 6x24 :rolleyes:

Pozdrawiam

Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.