KRUSZYNA Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2014 A ja mam taka teorie,ze ukwialy maja najczesciej smoczki w baniakach bez odpieniacza lub z odpieniaczami na igle a przy meschu przewaznie sa dlugie i cienkie ramiona. Moze to tylko taki zbieg okolicznosci ale u mnie Deltec ma igle i sa smoczki u kolegi Tunze na lopatkach i sa smoczki a znam kilka zbiornikow w okolicy na meschu i wszedzie sa dlugie kiszki. Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ssj44 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2014 Ja mam teorie że pod ledami maja długie macki. Tak to u mnie wyglądało. Cytuj http://akwariummorskie180.blogspot.com/ http://nano-reef.pl/...ok/#entry590815 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jader Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2014 U mnie są długie macki, a siedzą pod HQI i w najlepiej oświetlonym miejscu, 10 cm od powierzchni (takie sobie wybrały). Co do wpływu temperatury, to w lecie dzieliły się jak szalone. Cytuj miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldimas Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2014 u mnie jak byl jeden to mial bombelki a teraz po podziale jak sa 3 to chyba jest jakas konkurencja pokarmowa i wyciagaja macki ktory wyzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remkowski Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2014 U mnie znowu pojawiły się bombelki po przejściu z T5 na chińskie led. Mam teraz wyraźnie więcej światła więc moim zdaniem światło ma tu znaczenie i nie chodzi tu o to czy led czy T5 ale chyba moc świała które jest na niego skierowane. Nie wiem też czy białe czy niebieskie mają wpływ bo u mnie przy jednych i drugich ładnie "bąbelkuje". Dodam jeszcze, że w tych ledach mam soczewki więc to światło jest bardziej skupione. Cytuj Baniak 200x50x50, sump 93x50x35, odpieniacz WhiteSkim250, oświetlenie chińczyk LED 3x120W, obieg NJ4500, cyrkulacja Jebao RW-20 + JVP202, dozownik jebao DP-4, balling+pełen AF. Filtracja - siporax+odpienek+NP Pro+ocet. Sól Aquaforest FSRS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxymalny Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2014 Dla mnie temat tych uchwiałów jest zagadką i nie do końca ją odgadłem kiedy zaczynałem przygodę z morskim kupiłem małego uchwiała wielkości mandarynki dziś mam ich w akwarium około 30 szt i musiałem podzielić akwarium na dwie części jedna to zyjące uchwiały druga to inne korale jedno jest pewnie - nie dokarmiam ich od początku - tak to wygląda: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janusz-pśl Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2014 Super temat to i ja się dołączę. Trzy miesiące temu kupiłem trzy ukwiały. Sprzedający twierdzi, że to quadri. JEden trafił do mojego baniaka a dwa do 600l kolegi. U mnie urósł 5 krotnie i zawsze miał długie macki natomiast u kolegi rosną wolno i mają bąblowate macki. Obydwaj mamy akwaria oświetlone lampami led cree. Różnica w akwariach jest taka, że kumpel stosuje sól ubogą a ja rafową. Może zawartość jakiś pierwiastków wpływa na kształt macek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
imperator Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2014 (edytowane) W dobrej wodzie ukwiał będzie tworzyć kulki, w słabej będą to długie macki. U mnie quadri wygląda tak jak na fotce, dzieli się co 3-4 tygodnie. Ukwiały lubią też niebieskie światło a w białym raczej nie gustują. Ja mam ledy chińskie, ukwiał siedzi 20 cm od powierzchni, pod samą lampą i ciągle wystawia do mnie cycki. Edytowane 30 Stycznia 2014 przez imperator (wyświetl historię edycji) Cytuj *** Wspieraj polski przemysł to Twoje dzieci nie będą musiały emigrować za pracą do Chin *** Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 A mój od 3 miesięcy nie rośnie, nie dzieli się i ma podłużne macki. Od 2 tygodni zacząłem go karmić krewetką koktajlową, zjada przeważnie wszytko chyba że mu krewetka coś wyrwie. Ale żeby jakieś przyrosty były to tego nie zauważyłem. Po zjedzeniu rozwija się do poprzedniej postaci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartol Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 W dobrej wodzie ukwiał będzie tworzyć kulki, w słabej będą to długie macki. U mnie quadri wygląda tak jak na fotce, dzieli się co 3-4 tygodnie. Ukwiały lubią też niebieskie światło a w białym raczej nie gustują. Ja mam ledy chińskie, ukwiał siedzi 20 cm od powierzchni, pod samą lampą i ciągle wystawia do mnie cycki. @Imperator to jak wytłumaczyć to, że miałem jednego quadriego i on miał długie macki, następnie podzielił się 4 krotnie i teraz mam 5 ukwiałów z tego macierzysty cały czas ma długie a wszystkie po podziale mają kulki Cytuj Akwarium nr 1: 120/60/55 Akwarium nr 2: 90/50/50 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jader Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 To może zdefiniujmy dobrą wodę. Cytuj miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 ;) Moj ma raz kulki raz macki w zaleznosci jak mu sie podoba Rano potrafi miec kulki, wieczorem napompowany i wyciagniety. Moze jednak chodzi o zarcie... Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz.s4 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 nie wiem czy było ale wkleję Cytuj akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
imperator Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 (edytowane) @Imperator to jak wytłumaczyć to, że miałem jednego quadriego i on miał długie macki, następnie podzielił się 4 krotnie i teraz mam 5 ukwiałów z tego macierzysty cały czas ma długie a wszystkie po podziale mają kulki Są w innych miejscach, macierzysty został tam gdzie był, a dzieci są w lepszym świetle, zgadza się? ;) Moj ma raz kulki raz macki w zaleznosci jak mu sie podoba Rano potrafi miec kulki, wieczorem napompowany i wyciagniety. Moze jednak chodzi o zarcie... VDR, a nie zmienia Ci się światło w ciągu dnia? Dobra woda to właściwe parametry fizyczne i chemiczne. W połączeniu z dość silnym oświetleniem z przewagą barwy niebieskiej i będą kulki. Edytowane 30 Stycznia 2014 przez imperator (wyświetl historię edycji) Cytuj *** Wspieraj polski przemysł to Twoje dzieci nie będą musiały emigrować za pracą do Chin *** Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartol Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Są w innych miejscach, macierzysty został tam gdzie był, a dzieci są w lepszym świetle, zgadza się? @imperator ale właśnie ta teoria też raczej jest do obalenia bo macierzysty i 2 po podziale siedzą obok a 2 pozostałe chodzą po baniaku. To co można jeszcze brać pod uwagę to może cyrkulacja ma znaczenie w tym przypadku Cytuj Akwarium nr 1: 120/60/55 Akwarium nr 2: 90/50/50 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
imperator Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Ok, to jest jeden ukwiał, który od strony lampy ma okrągłe polipy a od dołu, gdzie jest przysłonięte światło ma długie. Cytuj *** Wspieraj polski przemysł to Twoje dzieci nie będą musiały emigrować za pracą do Chin *** Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 VDR, a nie zmienia Ci się światło w ciągu dnia? Rano jest takie same jak wieczorem. Okolo 12 dochodzi biale - wylacza sie kolo 20:00 czy 21:00. Dobra woda to właściwe parametry fizyczne i chemiczne. W połączeniu z dość silnym oświetleniem z przewagą barwy niebieskiej i będą kulki. u mnie jest sporo niebieskiego w baniaku - kiedys mial kulki - pozniej sie podzielil - te mial kulki. Od dluzszego czasu jednak nie dzieli sie tylko rosnie. Przestalem go tez karmic bo rosl jak szalony i parzyl korale. Czasami jedne macki maja kulki inne nie Siedzi w nim parka ocellarisow. Sam juz nie wiem bo swiatlo to samo a zachowanie od dawna inne Lukasz.S4 - filmik fajny ale nie wyjasnia tak na prawde o co chodzi z banieczkami Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz.s4 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2014 Rano jest takie same jak wieczorem. Okolo 12 dochodzi biale - wylacza sie kolo 20:00 czy 21:00. u mnie jest sporo niebieskiego w baniaku - kiedys mial kulki - pozniej sie podzielil - te mial kulki. Od dluzszego czasu jednak nie dzieli sie tylko rosnie. Przestalem go tez karmic bo rosl jak szalony i parzyl korale. Czasami jedne macki maja kulki inne nie Siedzi w nim parka ocellarisow. Sam juz nie wiem bo swiatlo to samo a zachowanie od dawna inne Lukasz.S4 - filmik fajny ale nie wyjasnia tak na prawde o co chodzi z banieczkami no niby nie ale gdzieś czytałem że ponoć karmione bąbelkują a że mam dwa obok siebie (to samo światło itp) zrobię test jednego będę karmił drugiego nie Cytuj akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
firefighter1 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2014 Ja u siebie zaobserwowałem, że potrafi być w połowie "bąblowaty", a w połowie "mackowaty". A więc woda nie ma wpływu jedyne co u mnie jest zmienne dla obu połówek: - ta z bąblami: silniejsze światło i ruch wody boczny - ta z mackami: słabsze światło, ruch wody od stopy w kierunku macek. Światło jak w stopce tylko LED. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
firefighter1 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2017 No to mały update, rok temu robiłem przesiadkę do nowego baniaka i w czasie uruchamiania lampa LED pozła do nowego a nad starym zawisła 6xT5 ATI, dwie białe, dwie niebieskie i dwie różowe?? nie wiem dokładnie bo pożyczone. W ciągu tygodnia dostał takie cycki jakich nie widziałem nigdy. Karmienia nie było, baniak ten sam, woda lekko zaniedbana. czyli jedyna zmiana jaka była to światło. Po przesiadce do nowego od starą lampę po tygodniu cyce padły. Jest wielki jak patelnia na 12 jaj i od roku się nie dzielił, miejsca jak widać w stopce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach