olinek94 Zgłoś Napisano 25 Marca 2015 Ponawiam pytanie.. Po co Ci te preparaty? Czy rozumiesz kiedy jest potrzeba ich stosowania, czy po prostu chcesz za wszelką cena lać chemię do akwarium? Startujesz na ceramice. Jeśli będziesz cierpliwie czekał z wprowadzeniem ryb kilka tygodni to dużego skoku NH4+/NO3 nie będzie. Mały natomiast będzie potrzebny do wystartowania cyklu azotowego tak czy siak. Jeśli chcesz to lej bakterie i pożywkę - cała reszta to strata kasy w Twoim wypadku. To czytałeś? WHEN SHOULD YOU USE STOP AMMO? STOP AMMO can be used in the following cases: • In your aquarium to limit an accidental rise in nitrites, caused, for example, by a dead fish. • In water used to transport fish to reduce the water’s ammonia content by 15-50%, cutting the risk of fish disease and stress. • When your fish are acclimatising to reduce or eliminate fish loss and encourage quicker acclimatization. OK już rozumiem Teraz mam kolejne pytanie Co wsadzić do panelu? rozważam za ceramiką i gruzem koralowym. Co polecacie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bodziobsz Zgłoś Napisano 25 Marca 2015 Nie rozumiem dlaczego nikt nie polecił np biogro lub bakteri z kz (zeobak, zeostart, Sponge power)? Kz mogę polecić z własnego doświadczenia u mnie cykl dojrzewania praktycznie zamknął się w 16 dniach. Biogro mam ale jeszcze nowego baniaka nie odpaliłem dlatego się nie wypowiem lecz wiem ze ludzie sobie bardzo chwalą. Lub naszego polskiego aquaforestu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raf Zgłoś Napisano 26 Marca 2015 Wydaje mi sie ,Ze wydaje nam Sie ,ze co zagraniczne to lepsze I kto by pomyslal 70 lat temu ,ze miliony beda kupowac towar od adolfa.Smutne to troche. No ale taka juz polska mentalnosc Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojewodzi Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 Po co Ci ten preparat? Dlaczago rozwazasz jego uzycie? Tester - ten preparat to chyba właśnie bakterie, które jak sam piszesz można lać. Nie chemia. Pytam bo sam to leję i chciałbym się upewnić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 Tak jak piszą poprzednicy , mamy polskiego producenta , jest gama towarów na start , sa ludzie którzy pomogą , nie szukaj za daleko . Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olinek94 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2015 Ja obecnie na start używam biodigest i bioptim i tak się zastanawiam czy jeszcze jakiś preparat mam użyć na start ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2015 Ja na start daje tylko Bios Aquaforestu. Nic innego nie trzeba. wysłałem z tapatalk Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olinek94 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2015 Ja na start daje tylko Bios Aquaforestu. Nic innego nie trzeba. wysłałem z tapatalk W sumie mam jeszcze dwie ampułki To zmienić na Aquaforest BioS czy pozostać przy tym co mam? Ten preparat stosuje się przez 2-dwa tygodnie i co potem stosujecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2015 Potem to się okaże potem:) Może nic nie trzeba będzie. Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olinek94 Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 Witam Mam do was pytanie. Zastanawiałem się nad zmianą bakteria na coś takiego; Microbe-Lift Bacterial Aquarium Balancer 118 ml http://erybka.pl/product-pol-1271-Microbe-Lift-Bacterial-Aquarium-Balancer-118-ml.html zamiast Prodibio Biodigest. Co o tym myślicie ? Jak długo trzeba stosować takie preparaty na start ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2015 U mnie start akwa odbył się na bakteriach firmy AF. Na początek ( 2 tygodnie) - Bio S, a później pack Pro Bio S + pożywka Pro Bio F. Wszystko ładnie zastartowało i pięknie się trzyma. Później już zastosujesz to ci pasuje - ja np leje VSV jako pożywkę dla bakterii plus uzupełniam bakterie przy podmianie wody. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2015 Microbe-lift to dobre, silne bakterie. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olinek94 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2015 Microbe-lift to dobre, silne bakterie. A jaką pożywkę polecacie dla Microbe-lift ? jak długo mogę stosować Microbe-lift ? Czy po podmianie też lać bakterie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach