Skocz do zawartości
Łapa

Co lepiej trzymać w sumpie - refugium czy żywą skalę?

Rekomendowane odpowiedzi

W sumpie?

I tak i nie. Jesli nie oswietlasz skaly w sumpie to tworzy Ci sie tzw criptic zone - strefa ciemnosci ktora daje wymierne korzysci bedac miejscem zamieszkania dla organizmow zyjacych tylko w dziurach czy jaskiniach. Te organizmy oprocz oczywiscie filtrowania wody czy rozdrabniania detrytusu stanowia zrodlo pokarmow dla korali i ryb

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma czegos takiego co jest lepsze gorsze. Kazda metoda ma swoje przeznaczenie i przez to ze sa pod rozne systemy nie powinnismy zadnej dyskredytowac. Ja bym byl bardzo zadowlony gdybym kiedys mogl z duma powiedziec ze naprawde rozkiminilem chocby jedna z nich do konca.

Moze i algae scruber jest skuteczniejszy np w walce cyjano czy dino, ale nigdy nie odwazylbym sie go porownywac pod wzgedem roznorodnosci zycia jaka mozemy uzyskac majac tradycyjne refugium. Pierwsze algaescrubery moze i byly bliskie naturze, ale obecne modyfikacje przeginaja w jedna strone. Jest bardzo dobry w wredukcji No3 i Po4, ale juz wiele lata temu zaobserwowoano ze w pewnych warunkach jest w stanie spowalniac wzrost SPS-ow. Ale to zagadnienei trzeba przestudiowac i przesledzic troche zbiornikow na AS i znac sie na chemi.

Sa tez piekne zbiorniki ktore przecza tej tezie.

Refugium potafi nam wyciagnac magnez, zelazo oraz wiele mikorelmentow i to w znacznym stopniu. Sa sytuacje kiedy glony zaczynaja sie szklic mimo ze podstawowe parametry powinny stymulowac ich wzrost. Dlatego ja zawsze bede za piaskem. Bo jak czegos nie ma w kolumnie wody to glon majacy korzenie sobie poradzi.

Jakiejkolwiek drogi bysmy nie wybrali naturalne metody daja zawsze wiecej satysfakcji niz wsypanie adsorbera do skarpety. Mamy okazje podpatrywac natrure jak sama jest wstanie sobie radzic jednoczesnie przynosic korzysci naszemu akwarium, a czasmi nawet odciazyc nasza kieszen.

Edytowane przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji)

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Carib Sea Super Naturals White

Moonlight Sand (0.25 - 0.75mm)

5 lb. #05820

20 lb. #00820

50 lb. #00850

Lub ewentualnie Sugersized.

Aragamax™ Sugar‑Sized Sand (0.25 - 1mm)

30 lb. #00930

Nie musi byc DSB. Do 5 cm nie trzeba sie zbytnioo wkrecac.

Posadzic glony i od czasu do czsu nie bac sie tam rozpylic kostke mrozonki jakiesj drobnicy.

Robi nie wiem czy skale warto, ale biora pod uwage ze swiatlo o zycie, bakterie fotosytezuja, a oswietlane DSB znacznie lepiej dziala wiec mysle jakis wplyw swiatla na skale tez bedzie. Jaki? nie wiem. Ale komore ze skala z malym oswetleniem mozna przerobic na Crypptic Zone.

http://www.akwarystyczny24.pl/piasek-koralowy-wapienny-30kg-naturalne-podloze-akwarium-morskiego-tanganika-malawi-p-1626.html

taki piasek będzie OK ?

TOTM ---> http://reefhub.pl/mikolaj-szostak-mixeer-1000l-z-myslenic/

Moje akwarium ---> http://nano-reef.pl/...120#entry664781

Mój kanał Youtube ---> http://www.youtube.com/user/mixeer0700

SPRZEDAM SPRZĘT PO LIKFIDACJI AKWA ---> 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skala w sumpie spelni swoja role i bez oswietlenia.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie, ale oswietlona z gory bylaby niejako "wydajniejsza" ze wzgledu na dodatkow sile robocza organizmow fotosyntetyzujacych.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuję Ci Grzesiu za fachową odpowiedz , chyba już zostanę przy skale bo wydajny odpieniacz+ skala to już chyba powinno wystarczyć... zastanawiam się nad dosypaniem tylko tego siporaxu do sumpa. Myślicie że to ma sens? Albo całkowita wymiana skały na siporax?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie wydaje, ze te decyzje mozesz tez podjac za pol roku lub pozniej, gdy bedziesz wiedzial w jakim kierunku ida parametry. Teraz to jest takie troche zakladanie roznych rodzajow filtracji bez orientacji, czy przypadkiem odpieniacz i skala nie zbije i NO3 i PO4 do zera.

Im wiecej rodzajow filtracji, tym wiekszy balagan pozniej, gdy cos zacznie szwankowac.

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zwykle masz rację , ja chyba nie potrzebnie wymyślam-zresztą jak zwykle ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.