Skocz do zawartości
zyyys

Ocelaris - zmiana płci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam mały dylemat, otóż:

W moim baniaku od jakiś 2 m-cy pływa jeden ocelaris mniej więcej 3/4 cm, wcześniej były dwa ale drugi padł, nie pobierał w ogóle pokarmu, aż wychudł i...

W każdym razie chce dokupić drugiego do "pary", znalazłem w jednym ze sklepów bardzo ładnego ocelarisa mniej więcej takich samych rozmiarów jak mój. Pływa teraz w jednym akwa z drugim ocelarisem - trochę mniejszym, pływają tak razem od ok dwóch tygodni.

Pytania :) :

1. Jaka jest szansa, że mój błazenek to już pani błazenek ze względu na dłuższe przebywanie bez innego osobnika swojego gatunku?

2. Czy po tych dwóch tygodniach w sklepie możliwe jest, że ten większy już zmienił płeć?

i może się zdarzyć tak, że jeśli go kupię to będę miał 2 samice i kłopot?

p.

Zbyszek

90x60x40

6681_6830.png"]6681_6830.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę wróżenie z fusów :) myślę że nikt Ci nie odpowie jednoznacznie na te pytania :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Najporawdopodobniej masz już samicę a zmiana płci jest mozliwa tylko w jedną stronę. W sklepie najczęsciej błazny pływają w grupach. Poproś o najmniejszego to będziesz miał błazna do pary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poproś o najmniejszego to będziesz miał błazna do pary.

wiem, że to najprostsze rozwiązanie ale akurat w tym sklepie w akwarium gdzie pływa więcej błaznów nie podoba mi się żaden :)

jedynie ten błazenek który pływa w osobnym baniaczku od ok dwóch tygodni - tak podaje srzedawca

90x60x40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kup tamtego który Ci się podoba, a swojego wymień na jednego z grupy znajdującej się w sklepie i będziesz miał pewność

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ty byś zamienił swoją odchowaną rybę na jakiegoś niewiadomca ze sklepu?

Mój błazen jest u mnie od samego początku jest super ładny i mega kumpel żółtka - także nie ma takiej opcji.

No nic - przyjedzie pewnie poczekać na jakieś fajne osobniki w innych sklepach i zakup mniejszego z dużej grupy.

90x60x40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to już w całej Warszawie nigdzie błazna nie mają poza tym jednym sklepem?

Edit: w erybce w sobotę widziałem zdaje się kilkaset do wyboru ;)

Edytowane przez Fox (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też widziałem miałem i już nie mam także dziękuję.

W Acroporze nie ma, w Koralach nie ma, a to jedyne sklepy wg mnie gdzie warto kupić ryby w Warszawie.

Ale pytanie brzmiało czy po 2 tyg parka ocelarisów wyłoni samicę. Pewności nie mam więc nie będę ryzykował.

pozdrawiam.

Z.

90x60x40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Acroporze w sobotę widziałem całe stado.

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o nie wiedziałem, wcześniej mieli tylko jakieś pojedyncze nie ciekawe egzemplarze, dzięki za info.

Ale wracając do tematu jak szybko błazny wyłaniają samice , czy też jak szybko 2 samce w nowym baniaku ustalają hierarchię ?

90x60x40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.