zyyys Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2012 Witam. Mam mały dylemat, otóż: W moim baniaku od jakiś 2 m-cy pływa jeden ocelaris mniej więcej 3/4 cm, wcześniej były dwa ale drugi padł, nie pobierał w ogóle pokarmu, aż wychudł i... W każdym razie chce dokupić drugiego do "pary", znalazłem w jednym ze sklepów bardzo ładnego ocelarisa mniej więcej takich samych rozmiarów jak mój. Pływa teraz w jednym akwa z drugim ocelarisem - trochę mniejszym, pływają tak razem od ok dwóch tygodni. Pytania : 1. Jaka jest szansa, że mój błazenek to już pani błazenek ze względu na dłuższe przebywanie bez innego osobnika swojego gatunku? 2. Czy po tych dwóch tygodniach w sklepie możliwe jest, że ten większy już zmienił płeć? i może się zdarzyć tak, że jeśli go kupię to będę miał 2 samice i kłopot? p. Zbyszek Cytuj 90x60x40 "][/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2012 Trochę wróżenie z fusów myślę że nikt Ci nie odpowie jednoznacznie na te pytania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2012 Najporawdopodobniej masz już samicę a zmiana płci jest mozliwa tylko w jedną stronę. W sklepie najczęsciej błazny pływają w grupach. Poproś o najmniejszego to będziesz miał błazna do pary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zyyys Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2012 Poproś o najmniejszego to będziesz miał błazna do pary. wiem, że to najprostsze rozwiązanie ale akurat w tym sklepie w akwarium gdzie pływa więcej błaznów nie podoba mi się żaden jedynie ten błazenek który pływa w osobnym baniaczku od ok dwóch tygodni - tak podaje srzedawca Cytuj 90x60x40 "][/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jogi_18 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2012 To kup tamtego który Ci się podoba, a swojego wymień na jednego z grupy znajdującej się w sklepie i będziesz miał pewność Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zyyys Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2012 A ty byś zamienił swoją odchowaną rybę na jakiegoś niewiadomca ze sklepu? Mój błazen jest u mnie od samego początku jest super ładny i mega kumpel żółtka - także nie ma takiej opcji. No nic - przyjedzie pewnie poczekać na jakieś fajne osobniki w innych sklepach i zakup mniejszego z dużej grupy. Cytuj 90x60x40 "][/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2012 (edytowane) A to już w całej Warszawie nigdzie błazna nie mają poza tym jednym sklepem? Edit: w erybce w sobotę widziałem zdaje się kilkaset do wyboru Edytowane 4 Grudnia 2012 przez Fox (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zyyys Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2012 też widziałem miałem i już nie mam także dziękuję. W Acroporze nie ma, w Koralach nie ma, a to jedyne sklepy wg mnie gdzie warto kupić ryby w Warszawie. Ale pytanie brzmiało czy po 2 tyg parka ocelarisów wyłoni samicę. Pewności nie mam więc nie będę ryzykował. pozdrawiam. Z. Cytuj 90x60x40 "][/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2012 W Acroporze w sobotę widziałem całe stado. P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zyyys Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2012 o nie wiedziałem, wcześniej mieli tylko jakieś pojedyncze nie ciekawe egzemplarze, dzięki za info. Ale wracając do tematu jak szybko błazny wyłaniają samice , czy też jak szybko 2 samce w nowym baniaku ustalają hierarchię ? Cytuj 90x60x40 "][/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach