Skocz do zawartości
Tester

Caulastrea - cos jej doskwiera

Rekomendowane odpowiedzi

Mysle ze jednak to sprawa swiatla. Jak marine to napisal to zaklikalo mi ze Caulstrea mieszkala w kacie - niby widno ale nie bezposrednio pod swiatlem. Zona powiedziala ze jest za ladna zeby ja tak chowac i przenioslem ja na front. Byla na tej samej glebokosci ale HQI swiecilo na nia bezposrednio.

Na wszelki wypadek podnosze kh na 8 a korala dalem na dno.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I podkarm ją bardziej czymś drobnym, tak kilka razy na dobę, też jej dobrze zrobi...

pozdrawiam

Maciek

Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !

I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To daj znać co z nią za kilka dni,a ja się przychylam do enigmy i spróbuj jednak po zgaszeniu światła.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podniesienie kh przy tak niskim po4 moze spowodowac wiecej szkody niz pozytku.

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podniesienie kh przy tak niskim po4 moze spowodowac wiecej szkody niz pozytku.

Jakie szkody wyrządzi podniesienie z 7 na 8,nie popadajmy w paranoję...Ja mam 10 i nie mam kłopotów z glonami i wszystkie lpsy są ładnie napompowane i nie wyglądają na nieszczęśliwe.

Edytowane przez bober6662 (wyświetl historię edycji)

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie szkody wyrządzi podniesienie z 7 na 8,nie popadajmy w paranoję...Ja mam 10 i nie mam kłopotów z glonami i wszystkie lpsy są ładnie napompowane i nie wyglądają na nieszczęśliwe.

Tylko po co podnosic?

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tester powiedz , gdzie kupiłeś sól .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć ja niestety nie uratowałem swojego korala. Jakies dwa tygodnie temu zauważyłem że z 11 główek 3 są martwe i to tam gdzie aiptazja sie kreciła. Wiec wyrwałem chwasta za pomoca wrzatku odsuwajac na dno caulstrele. Zaczałem podawać więcej balinga zeby podnieś parametry kh z 7 na 10 żeby pomóc w walce z glonem . Do tego lampe o jakies 7cm wyzej podniosłem a jest 144W led na 125l. Niestety do tego momentu zostało 3 głowki ktore sie pompuja ale powoli wyglądają gorzej. Tez puszczały gluty brazowe z paszczy.. korala mam od 3 głowek i nie zmieniał miejsca od pól roku. Tez nie wiem co jeszcze zrobic chyba nie głoduje ale obecnie dunca tez sie zamknęła.KH 10.

?????////?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AnT

@Grzeniu - po co podnosiłeś kh na 10 - co by walczyć z glonami ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartek tak jak pisałes moze to byc kwestia za duzej ilosci swiatła miałem podobnie ale pore zareagowałem przestawiajac ja nizej .

435 l 150x55x53 ,DeltecMCE600, Aquasunlight 2x250&2x54 ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TAk z glonami wciąż walczę a co wazne z szedłem z 2ml wodki na 0,5 dość szybko moze to to. Co do glonów nie mam stwora co by je jadł!

Za mały litraż jak miałem chwilowo borsuka to było czysto. Ale teraz chce zwalczyć przyczyne powstawania a nie objawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AnT

Ale teraz chce zwalczyć przyczyne powstawania a nie objawy.

i to jest dobre podejście :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do testera -wiesz w dzisiejszych czasach gdy wszystko podrabiają chciałem sprawdzić czy nie kupiliśmy trefnego towaru z tego samego sklepu, ale wychodzi na to że ta sól jest do bani.Zużyłem siedem kilo soli efekt był taki że lps słabo się pompowały a sps z nocy na noc coraz mniej wypuszczały tipy .Uważam że jeśli parametry są w miarę i nic nie eksperymentowałeś to winna jest sól .Pojechałem nie -czekam na opr..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam podobny problem z bubble coral, caly czas bylo oki, ladnie sie pompowal az tu nagle sie zaczal kurczyc, przestawilem go jak byl wczesniej, ale nic nie pomaga... obawiam sie jednego - brown jelly czy jak to sie pisze, czasem z geby wyltuje jakis glut, czasem tez wyplywa z eupchyli, ale sie trzyma... szczerze to myslalem moze ze robi kupe lub wymiotuje, ale to chyba nie realne...

http://www.reefdup.com/2012/05/26/rescuing-dying-corals-caulestrea/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

Problem w tym ze brown jelly nie lata tylko trzyma sie na koralu i go zjada, mialem to na eupchylii hamer, a to wylatuje z otworu gebowego no i nie zjada korala... mam tez inna eupchylie i zniej od poczatku czasem jakis glut wyleci, wyglada tak jakby ona to wypluwala, albo cos chcialoby sie do niej dostac, musze fotke zrobic to bedzie wiadomo o co chodzi...

Sorka ze smiece nie w swoim temacie, jak cos to tutaj jest moj temat z bubble: http://nano-reef.pl/topic/51584-bubble-sie-skurczyl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli to taki dlugi glut wychodzacy z otworu gebowego to sa to zooxantelle ktorych sie koral pozbywa.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

Tak Bartku, dokladnie to, czasem jest brazawy, a wczoraj widzialem jak z bubble wychodzil bialy... Teraz juz jestem pewny ze to nie BJ, dzieki :) "To tak jakby wymiotowal..." a jednak moze hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buczi buble koral to ciężki orzech do zgryzienia mi np pada juz 2 lata ale wydaje mi sie ze cyrkulacja go wykonczylem.ostatnio w miejscu gdzie odsłonił szkielet widziałem Kielze tylko ze jakieś takie czarne były zabilem je laserem ale w bubel to juz nie wierze ze dojdzie do siebie.

Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sushi

Tester,

parametry wygladaja ok, karmiszm itp itd....

calustera tak czasami ma, ze jak sie za bardzo rozrosnie to u podstawy jej galezi, czyli tam gdzie sie rozszczepia na poszczegolne glowki i nizej, przy pniu korala zaczyna brakowac cyrkulacji i masz po rostu niedotlteniona tkanke. przy takiej niedotlenionej tkance zaraz zaczyna sie zakazenie bakteryjne i stad twoje lecace glowki.

polam calustere o ile jeszcze mozesz i zrob szczepki bo bez wyciecia zakazonych miejsc jej nie uratujesz. zrob 3-4 fajne kalafiorki a reszte w kubel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak zwierzak się ma?polepszyło się jej coś?

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, tyle ze teraz wyraznie widze BJ. Na szczescie przezornie kupilem antybiotyk na Brown Jelly i licze ze do piatku bede mial. Tyle ze zostaly dwie glowki :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość buczi82

Tester mozesz zapodac linka gdzie kupiles antybiotyk lub jak sie nazywa ?

Moj bubble widze ze troszku odzyl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UP.

Przyjechal mi dzisiaj antybiotyk na to cholerstwo. W zasadzie Caulstrea jest w stanie agonalnym dlatego chetnie zobacze co z tego wyniknie.

Dam znac co i jak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na leczenie przenosisz ją do osobnego baniaka?

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.