Skocz do zawartości
Qlfon

Royal-Exclusiv różnice między modelami.

Rekomendowane odpowiedzi

Zacząłem urlop, teściowa szaleje w kuchni więc lepiej nie wychodzić z pokoju i tak sobie rozmyślam o odpieniaczach. PO wątku Testera zacząłem więcej czytać o Royal-Exclusiv i ich odpieńkach. Kurcze, dużo tego mają. Ale jak przyjdzie co do czego to czym kierować się przy wyborze? Seria mini - kumam, pompa w środku body ale te wszystkie Supermarines, Double Cone itd. czym one tak naprawdę się różnią Czy kształt body naprawdę ma takie znaczenie? Czy jest jakieś rozróżnienie ze np. double cone to do takich zbiorników a Supermarines do innych? A, i jeszcze jedno - czy jest jakaś sensowna strona w necie gdzie w miarę regularnie prowadzone są testy porównawcze odpieniaczy (raczej tych dostępnych w Europie)? Jakoś mam wrażenie, że niewiele tego typu sprzętu się testuje na zasadzie head to head. Wiem, że jest RC ale przekopanie się przez watek posiadaczy BK to ponad moje siły:)

Qlfon, Lublin

Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000,

Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016.

Obecnie: prawie FOWLR:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podbijam temat bo sam się zastanawiam nad zmianą odpieniacza w zasadzie rozpatruję 4 odpieniacze - pytanie czym się różnią i który warto kupić?

Bubble King DeLuxe 250 internal + RD3 Speedy - woda max 4000l/h, powietrze max 2000l/h, max zbiornika 2000l

Bubble King Supermarines 300 - woda max 5000l/h, powietrze max 3500l/h, max zbiornika 3500l

Bubble King DeLuxe 200 + RD3 Speedy - woda max 3000l/h, powietrze max 1500l/h, max zbiornika 1500l

Bubble King Supermarines 250 - woda max 4500l/h, powietrze max 2300l/h, max zbiornika 2500l

pytanie czy lepiej kupić wersję DeLuxe czy Supermarines - w zasadzie Supermarines i tańsza i więcej powietrza zasysa (co za tym idzie większy zbiornik obsłuży ...) więc czy jest sens przepłacać za DeLuxe ? czy tylko na podstawie cyferek można te odpieniacze porównać ?

tak patrząc tylko na dane to do mojego 1000L starczy w zupełności Supermarines 250 i ku temu bym się skłaniał - tylko skąd taka różnica w cenie do DeLuxe ? Supermarines 200 już będzie może nie za mały, ale lepiej mieć przewymiarowany odpieniacz dwa razy niż tylko 1,5 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak patrząc to mój ATI PowerCone 250i pieni podobnie tylko pewnie nie wyrabia w litrażu (postaram się nagrać filmik)

a czemu wybrałeś DeLuxe a nie Supermarines ? DeLuxe 300 ma pobór powietrza 2tys l/h a Supermarines 300 według danych 3,5tys. Jeśli by patrzeć tylko na ten parametr to Supermarines 250 bierze 2,3tys powietrza a jest o 30% tańszy (jak by nie patrzeć raczej wszystko sprowadza się do ceny ...)

w zasadzie stąd moje pytanie: w sumpie mam miejsca 575x400mm i mogę wsadzić albo Supermarines 250 albo DeLuxe 250 - pytanie czy warto zapłacić więcej za mniej powietrza ? czy wystarczy Supermarines 250 (znaczy wystarczyć wystarczy tylko czy DeLuxe jest lepszy ?). W opisach znalazłem, że Supermarines

"Bubble King Supermarines są tańszym odpowiednikiem Bubble King DeLuxe, co nie znaczy ze gorszym. W celu obniżenia ceny zastosowano między innymi materiały o cieńszej grubości ścianek, co w żaden sposób nie wpływa na wydajność odpieniacz. Ponadto modyfikacji uległa pompa, jednak nie ma się co martwić, gdyż jest to nadal Red Dragon." za iReef.pl

czy tylko tym się różnią ? czy jeszcze czymś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi to kiedys ktos wytlumaczyl tak:

Byla seria mini i byla deluxe (mowa o wersjach oryginalnych - bez przerobek) jednak miedzy nimi byla duza roznica wydajnosci i jeszcze wieksza ceny. Dlatego RE stworzyl wersje "pomiedzy", bez czesci rozwiazan z deluxe. Podobno pierwsze SM byly nieudane ale RE szybko poprawil wady i w tej chwili odpieniacze SM sa bardzo udanymi odpieniaczami jadacymi na tym samym silniku co deluxe, ale bez wbudowanej nawigacji, bluetooth i komend glosowych :)

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czemu wybrałeś DeLuxe a nie Supermarines ? DeLuxe 300 ma pobór powietrza 2tys l/h a Supermarines 300 według danych 3,5tys. Jeśli by patrzeć tylko na ten parametr to Supermarines 250 bierze 2,3tys powietrza a jest o 30% tańszy (jak by nie patrzeć raczej wszystko sprowadza się do ceny ...)

czy tylko tym się różnią ? czy jeszcze czymś ?

Kryterium wyboru, to cena za nowy odpieniacz jaką zapłaciłem z dobrym rabatem. Nie zastanawiałem się, ani minuty. Proszę nie pytać o konkretną kwotę, bo jej nie mogę ujawnić ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.