Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.. Czy się sugerować przy dobieraniu śrubunku do przelotu od komina...

Tutaj lista śrubunków jakie znalazłem http://mcten.pl/srubunki-c-96_245.html

albo takie

http://allegro.pl/listing.php/search?string=przelot+przez+szk%C5%82o&category=90173

Akwarium 200L, pompa 2000l/h

Chodzi mi o taki żeby spokojnie resztę instalacji zrobić na rurkach nibco 1/2 albo 3/4 cala...

Edytowane przez ralfiwroclaw (wyświetl historię edycji)

160L , 5kgLR, Odpieniacz Diy, Oświetlenie 1 x150W HQi 2x39W T5, Grzałka 200W, JVP-101, Pompa HX-6530, Sól Aquaforest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śrubunki jakie pokazałeś - znalazłeś to produkty firm VDL, Budmech i AM - rozmiarowo niemal identyczne.

Czym masz się sugerować ? Moim zdaniem, musisz być pewny że rurki Nibco do nich pasują. Ja osobiście nie miałem w ręku nigdy rurki Nibco i nie jestem na 100% pewny że mają ten sam wymiar (średnicę) jak rurki w/w firm.

Dlatego albo po prostu zmierz albo musimy poczekać na osoby które robiły takiego mixa u siebie w akwarium.

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem rurki firmy Nibco to doskonała alternatywa po pierwsze ze względu na trwałość oraz przystępną cenę.. u siebie w domu mam bardzo dużą część instalacji wody zimnej(pitnej) na tych rurkach i prostota ich montażu jest ograniczona niemalże do zera.. dlatego też przyszło mi do głowy żeby właśnie je zastosować do mojej instalacji wodnej ale najpierw rozmiarowo do śrubunku

160L , 5kgLR, Odpieniacz Diy, Oświetlenie 1 x150W HQi 2x39W T5, Grzałka 200W, JVP-101, Pompa HX-6530, Sól Aquaforest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod pierwszym linkiem są śrubunki - łączniki gwintowe. Pod drugim - przeloty. To są dwa różne artykuły o różnych zastosowaniach.

Nibco jest systemem calowym a VDL (i inne szare) metrycznym. Nie spasują się ze sobą bez dorobienia jakiegoś elementu przejściowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śrubunki raczej nie pasują. Ja mam całą instalację z Nibco, nawet przeloty udało mi się zrobić (kombinowanie z różnego rodzaju skręcanych łączeń, uszczelek itd.) ale ogólnie nie jestem zadowolony bo z czasem na wszystkich klejeniach skrapla się woda i odkłada sól, mimo,że wszystko było starannie czyszczone i zalewane klejem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śrubunki raczej nie pasują. Ja mam całą instalację z Nibco, nawet przeloty udało mi się zrobić (kombinowanie z różnego rodzaju skręcanych łączeń, uszczelek itd.) ale ogólnie nie jestem zadowolony bo z czasem na wszystkich klejeniach skrapla się woda i odkłada sól, mimo,że wszystko było starannie czyszczone i zalewane klejem.

Woda zwykle skrapla się na rurach doprowadzających zimną wodę...

A jakie inne technologie(rodzaje rur) stosujecie przy swoich instalacjach..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użyłem złego słowa woda się nie skrapla tylko cieknie :( Warto przeboleć te pare groszy więcej, zrobić instalację VDL np. i mieć spokój na lata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam rury efasta , i przelotyAM, drugi baniak na tym postawiłem i jestem zadowolony.

90x55x50+ sump. ATI 8x39W,Deltec A{F600. LPS-owo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nibko nie pasuje to calowe a my używamy metrycznych średnic i wcale nie ma tekiej mega różnicy w cenach ,mozesz zrobić przejście lub kupić szukaj u skiby chyba miał

Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/..,

zapraszam po szczepki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nibko nie pasuje to calowe a my używamy metrycznych średnic i wcale nie ma tekiej mega różnicy w cenach ,mozesz zrobić przejście lub kupić szukaj u skiby chyba miał

Tak u Rafała w sklepie były/są przejściówki niebco/efast (czy tam VD czy inne metryczne) - ale wg mnie to bez sensu ponieważ:

1, Jak dasz niebco to rury mają gróbą ściankę i stracisz na średncy przelotowej

2. Zawory niebco kulowe mają przewężenie do +/- 1/2 średnicy (są do wysokich sićnień i to nie przeszkadza w instalacjach wodnych - ale u nas na spływie/powrocie i owszem - straty,straty straty)

3. Rury raczej będziesz kupował po 2 m - nikt nie sprzedaje niebko w odinku 1 m i to w kilku średnicach - policz ile wydas na odpady

4. Przeloty AM są tanią alternatywą - pamiętaj tylko, że nie są przelotowe i musiszw nie wkleić rury (mam te przeloty w kostce w pracy i spisująsię poprawnie - tzn nic nie cieknie). Wklejenie rur nie daje nam potem swobody ponoszenia/opuszczania rury nprewizji do ustalenia poziomu wody w kominie - sklejony przelot w razie konieczności regulacji nie jest do odzyskania.

W zbiorniku w domu mam przeloty efasta czy VDL przelotowe te skręcane z uszczelnieniem zaciskowym - są świetne - 3 lata ani jednej kropli nie puściły i mogę regulować poziom rur w kominie jak mnie najdzie.

Chcesz taniej kup w Budmechu lub w sklpach z nawadnianiem np. w Paniówkach - nawadnianie Woźnica (mają trochę gordzej jakości ale znacznie tańsze i metryczne - nadają się:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do przelotów AM to nie mogę się zgodzić do końca z tym że nie da się regulować rury po wklejeniu.Owszem jeżeli chodzi o rurę która wychodzi z przelotu od dołu, ale zawsze można ją wkleić tylko do połowy przelotu, a górną rurkę spasować sobie na długość jaka odpowiada i wcisnąć np, na taśmę teflonową tak aby można ją w razie czegoś wyciągnąć.

Aktualnie mam przeloty VDL 25 mm - są na prawdę zajebiaszcze ale niestety po zakupie nowej pompy nie są w stanie odebrać mi tyle wody ile bym chciał.

Dobrze że mam zewnętrzny komin to wytnę tylko spodnią jego część i wkleję nową z większymi przelotami i wlaśnie planuję zastosować AM bo są o wiele tańsze niż VDL a kaskę która zostanie wolę przeznaczyć na dobry zawór.

Pozdrawiam

250 L , Tunze 1073.40 ,2xTunze 6045 + Jebao Wp-25, Deltec sc1455, Słoneczko 8x39W i inne pierdoły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.