Greg87 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 Witam chciałbym sie dowiedzieć czy można trzymać ze sobą Paracanthurus hepatus i ZEBRASOMA FLAVESCENS . Mam już jednego a dziewczyna mnie męczy o następnego i nie wiem czy te dwa za sobą współżyja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwagier Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 Bez problemu. Trzeba tylko uwazac z aklimatyzacja. W sklepie radzili mi zeby zrobic dla nowej ryby klatke np. z kratki rastrowej. Wpuscic tam nowa rybe tak aby obie przyzwyczaily sie do swojego widoku. Ale kratki nie bylo wiec nowo zakupionego zoltka wpuscilem do hepatusa i nic sie nie stalo. Poplywaly wokol siebie przez 10 min. A teraz nie zwracaja na siebie uwagi. Wazne aby ryby byly podobnej wielkosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość dieter25 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 Jakiej wielkosći akwarium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamila 27G Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 (edytowane) ale masz już żółtka i hepatusa... a chcesz wpuścić drugiego żółtka czy hepatusa ??? jeśli masz akwarium 300l przynajmniej i dużo żarcia tak by nie musiały martwić się o papu to nie jest to raczej problem... Rybki najlepiej aklimatyzować przy nocnym oświetleniu sypiąc kolacje wtedy zajęte papu nie będą się tłukły od razu moja veliferum była taka waleczna,ze wargatka chciała zatłuc w worku :/ a ze scopasem tworzą pare heheh uwielbiam te ich ogonowe przepychanki jak stare dobre .... Edytowane 8 Stycznia 2013 przez Kamila 27G (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jogi_18 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 Z tego co się zorientowałem to masz 165l akwarium i to nawet dla samego hepatusa jest za mało. Mam żółtka w 260l i osobiście drugi raz bym go nie kupił ze względu na zbyt małą przestrzeń do pływania. Moja wiedza na temat hepatusa jest czysto teoretyczna bo akwarium mam od niedawna, ale z informacji zawartych na forum i opisie tego pokolca w sieci dowiedziałem się, że to ryba szybko rosnąca i dorastająca do 30cm. Niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni. Pozdrawiam Artur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 Jeśli ten litraż (165) jest faktycznie taki, to daj sobie spokój z hepatusem. Nawet ja będzie mały, to pokolce rosną szybko to raz, żółtki są raczej wojownicze to dwa, a przy tak małym terytorium to wojna niemal pewna to trzy. Zważywszy na wrażliwość hepatusa na obsypywanie się, to masz kolejny problem, jak ci się rzuci na resztę obsady, to cztery. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andretti Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 mam hepatusa w 300L (akwarium długości 120cm) i widzę że to za mało dla tej ryby.... myślę, że minimum 500L (akwarium długości +150cm) Cytuj PŁYTKIE.... 150L, 6x39W , Tunze ReefPack, Obsada : miękkie oraz LPS http://nano-reef.pl/forums/topic/79258-płytkie-akwarium-2016/#comment-991136 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 I od wielkości zbiornika należałoby zacząć a nie od rad jak dopuszczać czy aklimatyzować. Jak na ten litraż zdecydowanie nie, nawet jednego. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Greg87 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 Faktycznie macie racje dam sobie z nim spokój nie wiedziałem ze one tak rosną do takich rozmiarów . Moja głupota ze tego nie sprawdziłem dziewczyna sprawdzała i mi powiedziała ze są małe , nie wiem tylko jak to sprawdzała Żółtka mam jeszcze małego i go zostawie jak już będzie mu nie wygodnie to go przeniose, narazie mu dobrze jest. Dziękuje wszystkim za zainteresowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość dieter25 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 znajac życie i tak go kupisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Greg87 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 znajac życie i tak go kupisz Nie potrzebuje go do swojego akwa mandaryna mam zamiar sobie sprawić fajnie wyglądające stworzenie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 Witam chciałbym sie dowiedzieć czy można trzymać ze sobą Paracanthurus hepatus i ZEBRASOMA FLAVESCENS . Mam już jednego a dziewczyna mnie męczy o następnego i nie wiem czy te dwa za sobą współżyja. Absolutnie nie współżyją ze sobą Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pasikonik Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 Nie chce kwestioowac niczyich doswiadczen, ale kolega trzyma zebrosome z hepatusem i radza sobie swietnie w 375l. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 A ktoś napisał że nie mogą być razem? Może czytajmy uważniej. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pasikonik Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2013 Racja, przepraszam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Logar4 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2013 Podłączę się bo temat podobny. Właśnie założyłem akwa ma 150x53x60h czyli jakieś 450 litrów netto. Chcaiłem sobie sprawić gromadkę pokolców tak max 5 - 6 szt. ale zupełnie nie wiem, które z nich wybrać bo wszystkie sa piękne ale nie wszystkie sie nadają. Możecie cos doradzić ? Cytuj ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ PRG 13.04 - NO3 =3; PO4=0,05; t=~25oC; D=35o; Ca =455; kH=7; Mg=???; Fe=0,00, I=0,00, podmiana ~15% co 14 dni na RS coral pro. Akwa ~400l+Sump ~100l. od 01.01.2013, obieg Red Dragon 3 Speedy 65 Watt / 7,0m³ (w planach dodatkowo Jebao DC6000), cyrkulacja 2x Tunze Turbelle Nanostream 6095 + Tunze Multicontroller 7096, odpieniacz Bubble King DeLux Internal 200, reaktor biopellets DIY na Tunze Silence 1073.020, filtr przepływowy FR 509 z NJ1200 (adsorbent PO4) i DIY z Tunze Silence 1073.008 (węgiel), dolewka Tunze RO Water Controller 8555.000 bezpośrednio z RODI, pompy dozujące GROTECH (11 szt.), chłodzenie Teco TC15 i zestaw DIY wiatraków komp. 10szt. z cz. temp., oświetlenie DIY LED~400W by Tomasz, Lampa UV AM 18W on demand, pełny balling + mikroelemenry RS, ~85 kg LR, ~35kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
2435GDTE Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2013 Podłączę się bo temat podobny. Właśnie założyłem akwa ma 150x53x60h czyli jakieś 450 litrów netto. Chcaiłem sobie sprawić gromadkę pokolców tak max 5 - 6 szt. ale zupełnie nie wiem, które z nich wybrać bo wszystkie sa piękne ale nie wszystkie sie nadają. Możecie cos doradzić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
2435GDTE Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2013 witam tylko kto widział 30 cm żółtki w akwa co za brednie sam mam żółtka xanturum i chelmona w 500litrach i miejsca mają dużo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwarystka Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2013 Ja mam hepatusa, żółtka i desjardini. To taka akwariowa gangsta Zawsze trzymają się razem, choć desjardini była ostatnim z wpuszczonych pokolców i jest dużo mniejsza od reszty. Cytuj 22.10.2014 Mg-1350, Ca-440, KH-8,6, NO3-0, PO4-0,22 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radament Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 Ja miałem hepatusa i borsuka w 450l 150cm długości i niestety z obserwacji wyszło że dla tych ryb jest za mało miejsca hepatus miał już ok 18cm borsuk ok 20cm i naprawdę potrzebują miejsca do pływania w 160l hepatus i zebrasoma będą miały za ciasno (dodał że hepatus przez ok 18 miesięcy sporo urósł) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiQ Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 Podłączę się bo temat podobny. Właśnie założyłem akwa ma 150x53x60h czyli jakieś 450 litrów netto. Chcaiłem sobie sprawić gromadkę pokolców tak max 5 - 6 szt. ale zupełnie nie wiem, które z nich wybrać bo wszystkie sa piękne ale nie wszystkie sie nadają. Możecie cos doradzić ? te 5-6 szt. w 450 litrach to trochę dużo - myślę że 3 będzie dobrą liczbą, co do tego które chcesz to nikt ci raczej nie doradzi - gusta są różne, wybierz kilka i pojedź do Acropory to ci powiedzą które ze sobą pasują a które to przegięcie - możesz pytać tutaj ale ciężka sprawa u mnie nikt się nie podjął wybrania 6 z 10 160l dla pokolcy to już przegięcie i to spore - chyba że małe osobniki i na krótko ... Cytuj no i się zrobiło 1000L - http://nano-reef.pl/...elowe-akwarium/ a teraz jest na sprzedaż ... http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azja-83 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Ja mam Hepatusa w 300L i powiem tylko tyle, do puki rybka była mała akwarium było w sam raz, teraz gdy ma około 18cm akwarium jest stanowczo za małe, a dobrze karmiony pokolec rośnie w bardzo szybkim tempie. Edytowane 10 Stycznia 2013 przez azja-83 (wyświetl historię edycji) Cytuj .:: 300L ::. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach