Skocz do zawartości
mareko1

Pocillopora - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z Poccillopora, mianowicie koral jakieś 3 tygodnie temu zaczął robić się oblepiony jakby glonem. Przestawiłem go w inne miejsce mysląc, że to coś pomoże; niestety zamiast lepiej jest coraz gorzej. Korala kupiłem jakieś 4 miesięcy temu i do tej pory było z nim wszystko ok, ładnie polipował, praktycznie zero problemów. Parametry mierzone dzisiaj to:

- zasolenie: 1024

- temp.: 25 C

- KH: 7,8

- NO3: 2,5

- PO4: 0,05

- Ca: 390

- Mg: 1290

Sól jakiej używam to AF FSS - podmiany raz na tydzień 9l, raz w tygodniu leję Kent NanoReef, karmię AF Coral E i AF Coral Food, dodatkowo mrożonki. Z innymi koralami wszystko ok.

Oto zdjęcia:

3328n4j.jpg

34j3s4p.jpg

suxf6x.jpg

9s6v5h.jpg

Jak myślicie da się go jeszcze uratować, czy nie widać szansy?

Edytowane przez mareko1 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 3 od góry zdjęciu widać mały bąbelek powietrza czy mi się wydaje?

Cóż moje korale w sąsiednim wątku też umierają w podobny sposób i tez na niektórych dojrzalem takie podobne małe bąbelki powietrza

sól też AF...

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

oświetlenie 2x 48W LED DIY (ze wschodami i zachodami), cyrkulacja 2x TUNZE 6015, odpieniacz HYDOR SlimSkim 135.35, pompka HYDOR Pico Evolution 1000, dolewka AQUA-TREND Shark, grzałka Jager 100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 3 od góry zdjęciu widać mały bąbelek powietrza czy mi się wydaje?

Cóż moje korale w sąsiednim wątku też umierają w podobny sposób i tez na niektórych dojrzalem takie podobne małe bąbelki powietrza

sól też AF...

Tak, to mały bąbelek powietrza. Hmmmm.....Rafał dałeś mi do myślenia z tym AF. Z drugiej strony każdy jest raczej zadowolony z AF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn tym spostrzeżeniem nie ma się co sugerować bo moje akwa jest po przeprowadzce i tak naprawdę powodów umierania u mnie moze byc kilka, jesli nie czytales tego watku to wymienie inne - nie upilonowalem zasolenia, bawilem sie tez lampą niepotrzebnie. Wielu ludzi korzysta z AF i sa zadowoleni, ale wiadomo - sa tez przeciwnicy tej soli:P Ciekawi mnie za to co to są za bąbeli powietrza, bo tez takie coś mam. Ponadto zauwazyłem ze w nocy po wylaczeniu swiatla na moja seriatopore wchodza jekies malutkie robaczki - bardzo szybkie.

6671_6820.png

Akwarium Reefmax

oświetlenie 2x 48W LED DIY (ze wschodami i zachodami), cyrkulacja 2x TUNZE 6015, odpieniacz HYDOR SlimSkim 135.35, pompka HYDOR Pico Evolution 1000, dolewka AQUA-TREND Shark, grzałka Jager 100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Wczoraj w Katowicach powstał temat soli AF. Wiem jedno- nigdy jej nie kupię.

Edytowane przez tomasz (wyświetl historię edycji)

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widać jak byk że masz krzemiany w akwa

możesz mu pomóc - miękka szczoteczka do zębów i go przeczyść(prze szoruj - nic się nie bój )

po za tym widać że mu miejsce nie pasuje i tyle - trochę patrz na koral i będzie git :D

po czyszczeniu daj go na dno w naświetlonym miejscu i trzymaj parę dni i obserwuj - powinien odżyć :)

bo widać ten już parę dni się meczy :(

odraz u trzeba było za reagować :)

pozdrawiam Daniel

p.s

ponad rok jadę na AF - jakoś nie narzekam :)

Co do krzemianów to mam włożony Sera Silicate Clear, co prawda już 2 miesiące nie wymieniany, ale chyba jeszcze powinien działać; testu na krzemiany niestety nie mam, więc nie zmierzę :(. Jedyny problem jaki ciągle mam to dosyć szybko pojawiające się glony na szybach z którymi nie mogę sobie poradzić. Spróbuję w takim razie tak jak piszesz potraktować delikatnie szczoteczką i dać gdzieś na dół zbiornika.

Edytowane przez mareko1 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie ten temat soli ominął,szkoda.Przed chwilą wyszedł ode mnie Leoni,proszę Go zapytać o moje akwarium,pierwsze co powiedział to,ale kolorowo....Miałem problemy w baniaku,które są już historią,ale nie pomyślałem,że to wina soli.W starym baniaku też zaliczałem wtopy a była to sól Praisa,TM,....Leszek wyszedł z sporą porcją szczepek.W każdym razie jak już wspominałem kiedyś nie każda sól jest dla każdego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lejesz ballinga ?

tzn :

mg,ca,kh i sól bez soli

podmiany co tydzień - tak ?

Podmiany co tydzień 9-10l. Ballinga nie leję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.