mareko1 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) Witam, Mam problem z Poccillopora, mianowicie koral jakieś 3 tygodnie temu zaczął robić się oblepiony jakby glonem. Przestawiłem go w inne miejsce mysląc, że to coś pomoże; niestety zamiast lepiej jest coraz gorzej. Korala kupiłem jakieś 4 miesięcy temu i do tej pory było z nim wszystko ok, ładnie polipował, praktycznie zero problemów. Parametry mierzone dzisiaj to: - zasolenie: 1024 - temp.: 25 C - KH: 7,8 - NO3: 2,5 - PO4: 0,05 - Ca: 390 - Mg: 1290 Sól jakiej używam to AF FSS - podmiany raz na tydzień 9l, raz w tygodniu leję Kent NanoReef, karmię AF Coral E i AF Coral Food, dodatkowo mrożonki. Z innymi koralami wszystko ok. Oto zdjęcia: Jak myślicie da się go jeszcze uratować, czy nie widać szansy? Edytowane 3 Lutego 2013 przez mareko1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WolfAtTheDoor Zgłoś Napisano 3 Lutego 2013 Na 3 od góry zdjęciu widać mały bąbelek powietrza czy mi się wydaje? Cóż moje korale w sąsiednim wątku też umierają w podobny sposób i tez na niektórych dojrzalem takie podobne małe bąbelki powietrza sól też AF... Cytuj Akwarium Reefmax oświetlenie 2x 48W LED DIY (ze wschodami i zachodami), cyrkulacja 2x TUNZE 6015, odpieniacz HYDOR SlimSkim 135.35, pompka HYDOR Pico Evolution 1000, dolewka AQUA-TREND Shark, grzałka Jager 100. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareko1 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2013 Na 3 od góry zdjęciu widać mały bąbelek powietrza czy mi się wydaje? Cóż moje korale w sąsiednim wątku też umierają w podobny sposób i tez na niektórych dojrzalem takie podobne małe bąbelki powietrza sól też AF... Tak, to mały bąbelek powietrza. Hmmmm.....Rafał dałeś mi do myślenia z tym AF. Z drugiej strony każdy jest raczej zadowolony z AF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WolfAtTheDoor Zgłoś Napisano 3 Lutego 2013 Tzn tym spostrzeżeniem nie ma się co sugerować bo moje akwa jest po przeprowadzce i tak naprawdę powodów umierania u mnie moze byc kilka, jesli nie czytales tego watku to wymienie inne - nie upilonowalem zasolenia, bawilem sie tez lampą niepotrzebnie. Wielu ludzi korzysta z AF i sa zadowoleni, ale wiadomo - sa tez przeciwnicy tej soli:P Ciekawi mnie za to co to są za bąbeli powietrza, bo tez takie coś mam. Ponadto zauwazyłem ze w nocy po wylaczeniu swiatla na moja seriatopore wchodza jekies malutkie robaczki - bardzo szybkie. Cytuj Akwarium Reefmax oświetlenie 2x 48W LED DIY (ze wschodami i zachodami), cyrkulacja 2x TUNZE 6015, odpieniacz HYDOR SlimSkim 135.35, pompka HYDOR Pico Evolution 1000, dolewka AQUA-TREND Shark, grzałka Jager 100. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) Wczoraj w Katowicach powstał temat soli AF. Wiem jedno- nigdy jej nie kupię. Edytowane 3 Lutego 2013 przez tomasz (wyświetl historię edycji) Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareko1 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) widać jak byk że masz krzemiany w akwa możesz mu pomóc - miękka szczoteczka do zębów i go przeczyść(prze szoruj - nic się nie bój ) po za tym widać że mu miejsce nie pasuje i tyle - trochę patrz na koral i będzie git po czyszczeniu daj go na dno w naświetlonym miejscu i trzymaj parę dni i obserwuj - powinien odżyć bo widać ten już parę dni się meczy odraz u trzeba było za reagować pozdrawiam Daniel p.s ponad rok jadę na AF - jakoś nie narzekam Co do krzemianów to mam włożony Sera Silicate Clear, co prawda już 2 miesiące nie wymieniany, ale chyba jeszcze powinien działać; testu na krzemiany niestety nie mam, więc nie zmierzę . Jedyny problem jaki ciągle mam to dosyć szybko pojawiające się glony na szybach z którymi nie mogę sobie poradzić. Spróbuję w takim razie tak jak piszesz potraktować delikatnie szczoteczką i dać gdzieś na dół zbiornika. Edytowane 3 Lutego 2013 przez mareko1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 3 Lutego 2013 Mnie ten temat soli ominął,szkoda.Przed chwilą wyszedł ode mnie Leoni,proszę Go zapytać o moje akwarium,pierwsze co powiedział to,ale kolorowo....Miałem problemy w baniaku,które są już historią,ale nie pomyślałem,że to wina soli.W starym baniaku też zaliczałem wtopy a była to sól Praisa,TM,....Leszek wyszedł z sporą porcją szczepek.W każdym razie jak już wspominałem kiedyś nie każda sól jest dla każdego. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareko1 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2013 lejesz ballinga ? tzn : mg,ca,kh i sól bez soli podmiany co tydzień - tak ? Podmiany co tydzień 9-10l. Ballinga nie leję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach