SkoczekPL Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 Witam, Takie troszkę przewrotne pytanie bo tu zazwyczaj w drugą stronę robimy no ale... Moi znajomi chcą zmienić akwarium słone na słodkie, nie wnikam w powody - ich akwarium - ich decyzja. Ale mam pytanie: Czym wyczyścić szkło, sumpa, rury ? po prostu lać wodę słodką i płukać ? czy może użyć tylko octu albo jakiegoś innego specyfiku ? Dzięki za wszelkie sugestie Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_s Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 Ja używam wody z octem i jest ok. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość dieter25 Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) Ja kwasek cytrynowy i też ładnie puszcza może troche drozej jak ocet ale chociaż zapach inny Edytowane 25 Lutego 2013 przez dieter25 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 Ale roisz z tego roztwór ? Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość dieter25 Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 Tak na 10-20 dkg ok 2-3 litrów ciepłej wody a akwarium zwilżam spryskiwaczem i posypuje kwaskiem puszcza wszystko idealnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 Mam tak samo przy każdym rachunku za prąd Jeśli ma wyrozumiałą żonę to ocet, jak mniej to kwasek. Można też użyć "pro" odkamieniacza do czajników, polecam zwłaszcza te z "chemii niemieckiej". Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 Jesli rozowe wapienne nie beda zbyt suche to zejda pod skrobaczka. Mozna potem octem zdezynfekowac, zmyc i nie bawic sie w apteke. Roslinki wyciagna resztki. Ps: juz myslalem, ze Ty chcesz nas osierocic Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jogi_18 Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) W MAKRO można kupić 0.5kg kwasu cytrynowego za chyba mniej niż 8 zł, a zapachu octu to ja nie lubię dlatego zawsze kwasku używam Edytowane 25 Lutego 2013 przez jogi_18 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deathrain Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 Przepraszam, ale skoro już padła odp. na zadane pytanie, to ja muszę skomentować zamianę solniczki na słodkie. To jest jak degradacja !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 Przepraszam, ale skoro już padła odp. na zadane pytanie, to ja muszę skomentować zamianę solniczki na słodkie. To jest jak degradacja !!! E tam, jak sobie pomyślę o kilku gatunkach z Tanganiki (np. Ophtalmotilapia ventralis), to degradacja jest jednym z ostatnich słów, jakie cisną się na usta. Ale, jak pisałem, takie myśli tylko po rachunku za prąd Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deathrain Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 Może i masz rację, ale troszeczkę łezka w oku się kręci... Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WolfAtTheDoor Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 "Ophtalmotilapia ventralis" Tylko ze to tylko ryby są... ja tam nigdy nie miałem słodkiego i nigdy mnie nie ciągnęło... w ogóle nie przepadam za jeziorami - na wakacje też tylko nad morze jezdze i wlasnie duzo z maską nurkuję bo lubię obserwować morskie życie podwodne. Poza tym samo to że ma się kawałek morza w domu i oszukukuje się naturę - już samo to w sobie jest ciekawe. Cytuj Akwarium Reefmax oświetlenie 2x 48W LED DIY (ze wschodami i zachodami), cyrkulacja 2x TUNZE 6015, odpieniacz HYDOR SlimSkim 135.35, pompka HYDOR Pico Evolution 1000, dolewka AQUA-TREND Shark, grzałka Jager 100. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 No cóż, nasze hobby, poza tymi wszystkimi bajecznymi kolorami, kształtami i innymi walorami estetycznymi, ma jedną zasadniczą zaletę, która jest jednocześnie jego największą wadą Do morskiego zawsze można coś dokupić. Można mieć całe akwarium zawalone gigantycznymi Acroporami ze stadem wściekle kolorowych ryb, ale zawsze znajdzie się miejsce na nową szczepkę, albo małą babkę. Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deathrain Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 ...Ciągłe dążenie do doskonałości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danielj Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 A ja ciągle myślę o L. Fuelleborni Katale MC A coby nie było Off to kwasek Cytuj 90x55x50+ sump. ATI 8x39W,Deltec A{F600. LPS-owo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 A ja ciągle myślę o L. Fuelleborni Katale MC A coby nie było Off to kwasek A masz jeszcze swoje kulfony? Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danielj Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 Niestety , nie ma miejsca , choć , mżonkę urabiam na takie małe 720l , to wrócą wtedy:) Już nawet namierzyłem gościa w Monachium , który ma takie samce:) Na ostatniej aukcji chodziły po 540$ za 6cm maluchy. Cytuj 90x55x50+ sump. ATI 8x39W,Deltec A{F600. LPS-owo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 Ale za 100szt? Ktoś na E. się ostatnio naśmiewał, że chcę Z. gemmatum, a tu 500 papierów za płotkę ;] Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danielj Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 Jakby takie tanie były , to nawet w beczce w piwnicy bym je trzymał Cytuj 90x55x50+ sump. ATI 8x39W,Deltec A{F600. LPS-owo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldit1 Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 Ocet 3l octu na 130 wody i niech sie moczy puścić pompy obiegowe i cyrkulatory. Lub kwas solny robimy steżenie 1% jak nie puszcza podnosimy do 2 % Cytuj gallus in suo sterquilinio plurimum potest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
october_rust Zgłoś Napisano 25 Lutego 2013 sorry za ot. Ja marzę oprócz tego by zeszło bryopsis i o znacznie większym akwa tez o tandze. Tak z 1000l i tam stada 3 odmian barwnych tropheusow... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czapa771 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2013 Tropheusy są zaje..... I Ten ich temperament. Walki są tak widowiskowe że żadne rybki im nie dorównują pod tym względem. Mam ich jeszcze trochę,ale nie zrezygnuje i postaram się dać rade z dwoma akwa. W planach morskie. ps. Kupie filtr do oczka 12000l. Cytuj 120-55-55Opti. 160l sump. refungium, Shuran150. Oświetlenie LED DIY. 2X54W t5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach