Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,to mój pierwszy post.

Akwarium ma prawie dokładnie 60 ltr.Zrobione na wymiar pod szafkę z IKEA.Zalane jesienią zeszłego roku.

Oświetlenie 2 razy 24W.W panelu odpieniacz Tunze nano 9004,purigen,chemipure.

Pompa obiegowa Aquael 1000L/h.

Pozdrawiam

Korowiow

post-16718-0-72561200-1361871534_thumb.jpg

post-16718-0-03903100-1361871561_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie tylko jak Ty to robisz że Ci się woda z niego nie wylewa???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie tylko jak Ty to robisz że Ci się woda z niego nie wylewa???

Proste. Sypiesz dużo żelatyny i da radę :p

Decolight Duo ma 2x11W, ale to akurat mało ważne. Panel robiłeś sam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium z szyba nakrywową , dobra korekta Michale lampy 2x11w..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium przedzielone spienionym pcv,patent podobny do tego z Aqua medic Blenny i Yasha.Lampy te same co w aquael nano reef tank.

Pozdro

Korowiow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tuptus

Jakość pal licho ale przekręć fotki zanim wrzucisz.

Jeden sobie laptopa przekręci a drugi ma obracać monitorem np 22" ? ;)

Jak długo funkcjonuje zbiornik? Całość przesunąłbym do tyłu zostawiając więcej przestrzeni z przodu.

Edytowane przez tuptus (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w panelu masz przegrody? Mógłbyś jakiś szybki przekrój panela narysować choćby w paint'cie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W panelu brak przegród,jedynie woreczki z chemią leżą w plastikowym pojemniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakość pal licho ale przekręć fotki zanim wrzucisz.

Jeden sobie laptopa przekręci a drugi ma obracać monitorem np 22" ? ;)

Jak długo funkcjonuje zbiornik? Całość przesunąłbym do tyłu zostawiając więcej przestrzeni z przodu.

Nie wiem czemu te fotki po załączeniu obracają się o 90 stopni,postaram się to ogarnąć.

Akwarium funkcjonuje od października zeszłego roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jak możesz wymiary baniaka..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jak możesz wymiary baniaka..

Szerokość 40cm,głębokość 48cm,wysokość 35 cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proste. Sypiesz dużo żelatyny i da radę :p

Decolight Duo ma 2x11W, ale to akurat mało ważne. Panel robiłeś sam?

Tak,przegrodę z pcv wkleiłem sam,generalnie szklarz posklejał tylko baniak i wyciął pokrywę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium z szyba nakrywową , dobra korekta Michale lampy 2x11w..

jeśli dobrzewidzę to Ty masz 2x 2x11w czyli masz 44w w sumie, a nie 48 ani 22w. wystarczająco nawet na średnio wymagającą obsadę. pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile masz skały w kg i czy dawałeś żywą?

Akwarium 80x50x50h czyli 200l,

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand,

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Chwilowa likwidacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak często wymieniasz świetlówki/lampy i czy nie myślałeś o zakupie innej lampy? Ja też mam jedną lampę Aquael'a nad zbiornikiem o podobnych wymiarach, ale myślę teraz nad innym rozwiązaniem bo te zamienne świetlówki są dosyć drogie niestety.

Sprzedam pokrywę aluminiową firmy Luxima http://allegro.pl/show_item.php?item=1793513982

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile masz skały w kg i czy dawałeś żywą?

Prawdę powiedziawszy,nie wiem ile tej skały jest.Na samym początku kupiłem chyba 4 kilo,razem ze skałkami z koralami będzie jakieś 6 kilo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak często wymieniasz świetlówki/lampy i czy nie myślałeś o zakupie innej lampy? Ja też mam jedną lampę Aquael'a nad zbiornikiem o podobnych wymiarach, ale myślę teraz nad innym rozwiązaniem bo te zamienne świetlówki są dosyć drogie niestety.

Nie myślałem jeszcze o zmianie oświetlenia.Mam prawie same miękasy,na razie wszystkie się pompują,jak zobaczę jakieś niepokojące oznaki to zacznę się zastanawiać.Euphylia też daje radę na razie,więc chyba jej odpowiada oświetlenie.Jadę tak od października.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli 50zł za moduł wymieniany raz na kilka miesięcy jak nie dłużej to dużo, to nowa świetlówka T5 to już będzie ogrom wymieniany wcześniej niż moduł.... :/

Nie myślałem jeszcze o zmianie oświetlenia.Mam prawie same miękasy,na razie wszystkie się pompują,jak zobaczę jakieś niepokojące oznaki to zacznę się zastanawiać.Euphylia też daje radę na razie,więc chyba jej odpowiada oświetlenie.Jadę tak od października.

Oświetlenie jest OK. Jeśli nie masz w planach zmian dla własnego wymogu to zostaw jak jest. Miękkim wystarczy w zupełności a jak będziesz miał coś światłolubnego to dasz w wyższej partii zbiornika i będzie OK ;) Ja w 54 litrach też mam takie samo oświetlenie (obecnie czekam za drugą lampą bo narazie jest tylko jedna) i wszystko ładnie rośnie, nawet gałązka monti po posadzeniu jej blisko tafli wody ładnie polipuje :)

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015

30 litrów od Aquael'a ^^,

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie się całość zapowiada...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.