Skocz do zawartości
mareko1

Jaja? Jak tak to czyje? Dodatkowo małe robaczki.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kilka dni temu na skale zobaczyłempomarańczowe kulki przypominające jaja:

34yphki.jpg

Po dwóch/trzech dniach kolor jaj zmienił się na bordowy:

2hfqwcl.jpg

Czyje o ile wogóle to są jaja mogą być? Z obsady, którą mam to mogły je tylko zostawić błazenki, ślimaki, ewentualnie rozgwiazdy asteriny, których niestety mam coraz więcej :(.

A tak przy okazji czy to są kiełże, bo mam tego coraz więcej w akwarium:

1zn6is2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robaczki to pewno kiełże, a jaja to glony, niektóre z nich mocno fosforyzują pod aktyniką.

(glony chyba te)

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie robaczki to ośliczki.

5522_6523.png

22.10.2014 Mg-1350, Ca-440, KH-8,6, NO3-0, PO4-0,22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Skoczek - to dokładnie te glony :). A jak to kiełże to trzeba iść do Mureny po Mandaryna ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie patrzyłem na Google i tak jak pisze @ akwarystka jest to ośliczka. Teraz muszę poczytać jak to wytępić, chociaż widzę, że nie bardzo będzie o czym czytać bo tematów na ten temat jak na lekarstwo :(. Mandaryn pomoże ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

To są isopody [równonogi]. Ośliczki żyją w Polsce w słodkiej wodzie i wyglądają inaczej choć są podobne bo to ta sama grupa zwierząt... Ja bym ich nie tępił bo one glony zjadają. To bardzo pożyteczne zwierzaki. Trudno przez dłuższy czas utrzymać ich większą populację w akwarium bo albo coś je zjada [prawie wszystkie ryby je jedzą] albo rozmnażają się na potęgę do czasu gdy zabraknie im pokarmu [glonów] i wtedy padają. U mnie pojawiają się cyklicznie choć ze względu na rosnąca populację ślimaków mają coraz mniejsze szanse na jedzenie.

Na tym zdjęciu są "isopody na pastwisku":

6e0c0f05_copepods_sized.jpeg

Kiełże wyglądają zupełnie inaczej. Zresztą kiełże w przeciwieństwie do isopodów raczej wolą siedzieć w ukryciu i raczej nie siedzą na środku szyby jak isopody.

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nanokaczor masz rację, ale często mozna znależć w internecieże to szkodliwe i w przeciwieństwie do kiełży należy wytępić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

"Szkodliwe" - czy możesz rozwinąć tą myśl lub podać linki lub inne źródła, które to potwierdzają? W internecie można znaleźć tyle głupot że trudno internet jako całość nazwać źródłem informacji. Można raczej go nazwać źródłem plotki.

Równie dobrze można stwierdzić ze ślimaki turbo są szkodnikami bo wyciągają z wody wapń i węglany i podobnie jak isopody jedzą glony.

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To była jakaś strona z mikroorganizmami typu aiptasia, slimaki, majano i własnie mnie zdziwiło że isopoda są "bad" a kiełże są dobre. Ta strona przewijała się na forum,ale nie mogę znaleźć linka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak nie kiełże ( a to już raczej wykluczone) i jak nie ośliczki to w takim razie jak pisze @ nanokaczor są to isopody. Teraz to nie wiem czy to dobrze, czy nie za bardzo że są, ale jedno jest pewne - to coś łazi mi po koralach, więc chyba eksterminacja ich raczej czeka. Tylko teraz pytanie co mi w tej eksterminacji pomoże?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz jakies rybki ? One Ci pomoga.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To była jakaś strona z mikroorganizmami typu aiptasia, slimaki, majano i własnie mnie zdziwiło że isopoda są "bad" a kiełże są dobre. Ta strona przewijała się na forum,ale nie mogę znaleźć linka

http://www.xtalworld.com/Aquarium/hitchfaq.htm

Proszę bardzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tutaj jest ciekawy artykuł o szkodliwych Cirolanid isopods, ale źródło pewnie dla niektórych za mało wiarygodne... W każdym razie mareko1 Twoje robactwo nie należy do tego gatunku, mam sporo podobnych stworów i nie wyrządzają żadnych szkód, nie ma co panikować. Edytowane przez kapuhy (wyświetl historię edycji)

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznijmy od poprawnej identyfikacji , isopody wg wetwebmedia http://www.wetwebmedia.com/isopodid.htm lub wg reefkeeping http://www.reefkeeping.com/issues/2002-05/rs/ , jesli to co masz w akwarium wyglada tak jak opisuja w tych artykulach to tak , lepiej usuwac je z akwrium. Ale mam wrazenie, na patrzac na fotki , ze to nie to samo :) u mnie w akwarium tez takie robaczki sie pojawiaja w mneijszej czy wiekszej liczbie i nie zauwazylem zadnego negatywnego wplywu na korale, a krewetki i ryby mialy dzieki nim urozmaicenie diety... :)

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.