Skocz do zawartości
Juanitka

Reefmax-nasza przedszkolna rafka:)

Rekomendowane odpowiedzi

Według mnie to normalne, że masz brązowy nalot. Zresztą przeleć mój wątek. Tam mam dosyć dobrze opisane moje początki, nawet ze zdjęciami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podniesiesz zasolenie 1.025 to Ca i Mg będą na właściwym poziomie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soli nie dosypuj bezpośrednio co akwarium wymieszaj w osobnym pojemniku z woda ro i dodaj do akwarium tylko nie za dużo zeby znów za wysokie zasolenie nie skoczyło musisz to robić na "czuja"

Akwarium 81x36x45 112 l Led 120 W Turboflotor 500 Sicco Voyager 4500L/H 20 Kg Zywa skala

Start 09.02.2013

6767_7399.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam podobny problem z brązowymi glonami na skale. Akwarium zalane 7 dni temu. Mam pytanie czy Juanitka stosuje jakieś adsorbery? Bo ja mam tylko węgiel i siporax , zastanawiam się czy czegoś nie dorzucić. A te glony to mi wyglądają na okrzemki :hope:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie stosuje...w RM mam wszystko tak jak jest...w sklepie mi doradzili żeby nieczego na razie nie zmieniać...lałam tylko bakterie codziennie dwie krople Aquaforest BioC (przez dwa tygodnie od założenia), teraz bedą raz na tydzień.

Mi też się wydaje że to okrzemki...ale czy cos robić czy zostawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalny efekt startu baniaka. Zostawić, nie ruszać, samo przyszło samo pójdzie.

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc węgiel na wstrzymanie i czekamy na rozwój sytuacji :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i pojawiła się kolejna aiptazia, którą zlikwidowalam w ten sam sposób czyli za pomocą strzykawki i kwasku solnego. Przy okazji zauważyłam kilka wieloszczetow, ktore wyjadaly mi glony na skale. Czy to możliwe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie pozbywam się aiptazji wyciągając skałę z akwa i polewam nie wielką ilością gorącej wody z kwaskiem cytrynowym a następnie płuczę to miejsce czystą RO. Działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie myślicie że wraz z tym wrzątkiem zbijecie inne życie które tam może być?

ja wszystkie aiptasie zostawiłem, a rozprawiły się z nimi wurdemanni.. wg mnie lepiej zostawić pewne rzeczy naturze..

5572_5646.png

225l (125x40x45) OptiWhite, DeltecAP600, 2xTunze6055 + multikontroler 7095, NJ4500, oświetlenie LED Loccutus, IKS Aquastar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak: staram się robić to najdelikatniej jak potrafię, nie przelewam całej skały i nie robię tego wrzątkiem...czy pojawi się ponownie? zobaczmy...na razie nie mam żadnej ekipy czyszczącej...myślę, ze za jakiś tydzień ją zakupię a wtedy wszystko zostawię "naturze" :);)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem tyle tego badziewia że musiałem to jakoś wytłuc a niektóre to chyba większe od krewetek były :smiling: .Zostało kilka małych dla kreweci żeby się nie nudziły. Na razie też nie mam ekipy sprzątającej. Co ciekawe mam dwie małe rybki wielkości 2mm musiały być przyniesione razem ze skałą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po malutkiej przerwie...okrzemki (bo to były okrzemki) już znikają :thumbsup:

Zrobiłam kolejne testy wody:

zasolenie: 1.024

Ph - 8

Ca - 400

Mg - 1290

Kh - 10.9

Po4 - 0.03

No3 - 25

Byłam w Krakowie dzisiaj i po rozmowie i poradzie w sklepie...do akwarium trafiła Ekipa czyszcząca:

krabik CALCINUS ELEGANS

trzy ślimaki ASTRALIUM

rozgwiazda piaskowa

oraz pierwszy ZOANTUS i szczepka CLAVULARII

Krabik jak na razie poznaje okolice :thumbup: spaceruje sobie po skałkach, Rozgwiazda od razu zakopała się w piasku (stała się ulubienicą dzieci w jednym momencie :) ) a ślimaki...trzymają się razem.

Zoantus bardzo szybko pokazał swoje wdzięki, Clavularia troszkę póżniej :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) mój krabik też wędruje po skałach i jest piękny :)

a z rozgwiazdą tez się zastanawiałam (po lekturze forum :D ) ale w sklepie akwa-marin powiedziano mi, że spokojnie już można...na razie obserwuję...rozgwiazda zakopuje się w piasku, gdy gasnie światło speceruje po powierzchni...wygląda na zadowoloną :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można jak można.. ja wpuściłem za wcześnie i nie przeżyła.. potem miałem czerwoną i też po 2 miesiącach padła.. także ja z rozgwiazd się skutecznie wyleczyłem ;)

5572_5646.png

225l (125x40x45) OptiWhite, DeltecAP600, 2xTunze6055 + multikontroler 7095, NJ4500, oświetlenie LED Loccutus, IKS Aquastar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie rozgwiazda wytrzymała 6 miesięcy, po czym zaczęły odpadać jej ramiona :(. Ja tak jak kolega tsubasa wyleczyłem się z rozgwiazd na dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.