Skocz do zawartości
JACK

jaki panel?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Jestem kolejnym nowym który rozpoczyna przygodę z szklanym pudełkiem z posoloną wodą i życiem w środku. Co prawda mam słodkie ale to zupełnie inna para kaloszy. Dąłem sobie duuuuuużo czasu żeby się przygotować na razie śledzę wszystko od dwóch miesięcy , zapisuję , obserwuję, chcę zbudować akw 40x40x80 z panelem – musi być panel nie mam miejsca to drugie rozwiązanie. Powoli i po kolei chcę wszystko zbudować i wyposażyć. Przeglądałem dużo postów i zauważyłem że panele są różne , jeśli nie jest to problemem podeślijcie info co wybrać , bo po mojej analizie wszystkie są bardzo podobne a jednocześnie się różnią , Wy macie doświadczenie.

Obsada zbiornika : żywa skała , korale miękkie , 2-3 twarde te łatwe w obsłudze , 3-4 małe ryby , i ekipa czyszcząca .

Wiem że jestem kolejnym „ marudzącym” a i pewnie część z Was odeśle mnie do działu dla początkujących , który przeryłem ale może jakieś sugestie….?

Dzięki jack

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Nigdy nie miałem panelu (panela?), ale wydaje się to niezbyt skomplikowanym problemem.

To tylko parę szklanych przegród, więc kwestią najważniejszą jest takie wymuszenie przepływu wody żeby cała objetość komór była "obmywana" wodą.

W praktyce to oznacza odpowiednie ustalenie, które przegrody wymuszają dolny, a które górny przepływ.

Czasami warto skopiować jakieś dobrze funkcjonujące rozwiązanie.

Nie wiemy co chcesz mieć w tym panelu więc ilość przegród jest na razie kwestią otwartą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest,

do tego warto wiedziec, jakie wymiary bedzie mial Twoj odpieniacz. Reszta przewaznie ma mniejsze (pompa, grzalka, itd).

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Nigdy nie miałem panelu (panela?), ale wydaje się to niezbyt skomplikowanym problemem.

To tylko parę szklanych przegród, więc kwestią najważniejszą jest takie wymuszenie przepływu wody żeby cała objetość komór była "obmywana" wodą.

W praktyce to oznacza odpowiednie ustalenie, które przegrody wymuszają dolny, a które górny przepływ.

Czasami warto skopiować jakieś dobrze funkcjonujące rozwiązanie.

Nie wiemy co chcesz mieć w tym panelu więc ilość przegród jest na razie kwestią otwartą.

cześć ,

no własnie.... rowiazań jest dużo i nie wiem na jakie się decydowac , a jestem zielony , przegród pewnie bedzie 3 , w pierwszej odpieniacz , w drugiej skała? , trzecia pompa ... chetnie skopiuję coś dobrego , po co wyważac otwarte drzwi .....tylko co wybrać ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest,

do tego warto wiedziec, jakie wymiary bedzie mial Twoj odpieniacz. Reszta przewaznie ma mniejsze (pompa, grzalka, itd).

co do odpieniacza mam typy:( ciche - podstawa )

Turboflotor Blue 500,

DOC Skimmer 9004,

ale tu liczę też na podpowiedź , wysokośc max do 54 cm chce panel maxy,alnie wygłuszyć wszystko bedzie zabudowane od góry , mam pomysła na porządną obudowę , jak coś narysuję pochwalę się ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani (jak zwykle) zwrócił uwagę na ważną sprzwę - pamiętaj o wymiarach.

Ja bym skałę włożył do zbiornika ekspozycyjnego zamiast trzymać w panelu. To miejsce wolałbym przeznaczyć na inne media (węgiel, adsorber fosforanów, spagetti, itp.)

Jak pokażesz jakieś rozwiązania, które bierzesz pod uwagę, to pewnie zostana one bardzo merytorycznie ocenione.

Tylko nie każ nam szukać w czeluściach forum odpowiedniego dla ciebie rozwiązania. To jest twoja robota. Forum oceni i życzliwie podpowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani (jak zwykle) zwrócił uwagę na ważną sprzwę - pamiętaj o wymiarach.

Ja bym skałę włożył do zbiornika ekspozycyjnego zamiast trzymać w panelu. To miejsce wolałbym przeznaczyć na inne media (węgiel, adsorber fosforanów, spagetti, itp.)

Jak pokażesz jakieś rozwiązania, które bierzesz pod uwagę, to pewnie zostana one bardzo merytorycznie ocenione.

Tylko nie każ nam szukać w czeluściach forum odpowiedniego dla ciebie rozwiązania. To jest twoja robota. Forum oceni i życzliwie podpowie.

chciałbym zrobić panel narożny , nie znalazłem takiego rozwiazania w czeluściach ( chyba że słabo szukałem...) po to by mieć trochę wiecej głebi z przody . Tak wiec z boku 40centymetrowego 20 zabieram na panel szerokości 15 cm z głównego (80 cm długości ) zabieram 20-30 cm szerokość 15cm .. nie bardzo wiem jak ustawiać podzły komór , roziwiazania są naprawdę różne ....

no cóż biorę się do rysowania ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglądać będzie jak tradycyjny komin.

Ja bym tak nie chciał. Miałem akwarium, w którym "odciąłem" przegrodą, z długości, 10cm. To był komin od przedniej do tylnej ściany. Tak więc, zamiast długości 120 cm, akwarium miało 110. I nawet jesli można było zmieścić te dwa otwory w dnie mniejszym kosztem powierzchni, to uważam, że było warto, bo wyglądało dobrze.

I tu dochodzimy do kwestii gustu. Nie jest ładne, to co ładne, ale to co się podoba.

Proporcje panela dostosuj do swojej wizji zbiornika i wymagań sprzętu. Kolejność chyba powinna być odwrotna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, panel nie musi mieć żadnej przegrody.

Jeśli jednak chciałbyś mieć możliwość efektywnego wykorzystania różnych mediów filtracyjnych, to warto wkleić dwie sztuki. Będzie zatem, odpieniacz, grzałka, węgiel/siporax, pompa. Grzałkę można dać do dowolnej komory, ale bezpieczniej unikać ostatniej - z pompą obioegową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie techniczne : jak dołaczyć plik pdf :Neutral

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do sprzetu to odpieniacze wymieniłem powyżej myłśę że któryś z nich , co do pompy - jeszcze sie nie zdecydowałem , środkowa komora - na przszłość - czy taki tok myłśenia jest dobry ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się nie podoba - bardzo "płytko" i będzie trudno ładnie zagospodarować zbiornik. Wolałbym panel wzdłuż krótszego boku. Nawet gdyby trzeba było zastosować Miniflotora, to nie robiłbym tego co narysowałeś.

Znowu gust...

Na pewno nie masz miejsca na sump?

Nie musi być pod akwarium - może być nawet w sąsiednim pomieszczeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkie informacje cenne ..... poprosze jeszcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze, wątek przenoszę do działu "Sprzęt", gdyż tam jest jego miejsce.

Po drugie, przypominam o funkcji "edytuj posta", proszę nie pisać kolejnych postów jeden pod drugim.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się nie podoba - bardzo "płytko" i będzie trudno ładnie zagospodarować zbiornik. Wolałbym panel wzdłuż krótszego boku. Nawet gdyby trzeba było zastosować Miniflotora, to nie robiłbym tego co narysowałeś.

Znowu gust...

Na pewno nie masz miejsca na sump?

Nie musi być pod akwarium - może być nawet w sąsiednim pomieszczeniu.

Tez jestem tego samego zdania,panel jest be.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj tam , oj tam zaraz sie nie da.... musi sie dać

Oj oj, ponownie proszę o niepisanie kolejnych postów jeden pod drugim. Jeśli chcesz coś dopisać, edytuj posta, zamiast tworzyć niepotrzebnie nowy - moderator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje trzy grosze

akwa, ktore posiadasz nie jest dobrym rozwiazaniem na panel ponieważ tj pisali koledzy po przegrodzeniu go panelem zostanie Ci mało miejsca w srodku

1. Miałem klasyczna 112 l bez panelu, na kaskadzie FZn-3 i skimer wewnętrzny hydor sllim skim ten większy - polecam ci takie rozwiązanie, jeżeli posiadasz akwa

2. możesz zamontować pudełko przelewowe i zrobić sumpa 1- no komorowego - wtedy w nim masz już wszystko i nie musisz ograniczać się co do odpieniaczy wew lub wiszacych (ta opcja jest najgorsza), bo przecież skimer, który dobrze odpienia za estetycznie nie wygląda

3. to wywiercić otwory u szklarza i zrobić komin

osobiście na pierwszą przygode proponowałbym Ci akwa w rozwiązaniu nr 1

akwa masz 128 l, nie wiem jaki masz budżet, ale rozumując oszczędnie

możesz wykozystać to co masz kaskadę, kubełek (tu zostanę pewnie zlinczowany) na siporax powiedzmy 4 -5 litrow, a do wewnątrz skała na konstrukcję.

Co do odpieniacza polecam Hydor slim skim - dobrze pieni i wygląda, nie jest gabarytowo duży można go schować za konstrukcją ze skały oraz mozna kupić uzywki w dobrej cenie

Możesz rozwazyc jeszcze 2 rozwiązania

1. dokleic panel za akwa, szklasz sobie poradzi

Panel na szerokość całego akwa z dwiema komorami (przelew dolny i górny). Pierwsza komora na odpieniacz, jezeli Hydro w/w glębokość netto 15 cm na 20 cm szerokiści. druga kompra na siporax w 2 koszykach, pompa powrotu np NJ 1200 i mał pompka cyrkulacyjna.

2. swoje akwa wykorzystaj jako sump - podziel na 3 komory - 1. dolewka, 2- odpieniacz, 3- pompa powrotu , media i siporax, a akwa zrób nowe z kominem

skałę kup suchą, piach martwy, a na odpalenie zalej częsciowo z działającego zbiornika

Nie inwestuj kroci, bo to akwa za niedługi czas ocenisz jako male, ni i zależy co Ci sie bardziej podoba ryby czy korale

pozdr i powodzenia

Edytowane przez Gaber (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za cenne trzy grosze, i życzenia ( uwagi są zacne , a ja się dopiero uczę i tego mi potrzeba ) , ale proszę też o inne podpowiedzi . Prostuję : szkło dopiero będę robił , i nie wykorzystuję starego, nie mam możliwości na sump, musi być panel, jak go ustawić? - właśnie proszę Szanownych Kolegów o podpowiedzi. Nie mogę przekroczyć parametrów 40x40x80 bo mi się nie zmieści i nie komponuje , chcę też zeby było cicho , ale z tym to sobie poradzę ( wygłuszenie itd..) całość zabawy rozłożyłem sobie na rok , wiec mam dużó czasu na skompletowanie gratów i przetraiwnien pomysłów , ale od czegoś trzeba zacząć dlatego zależy mi na podpowiedziach ... no chyba że kupić ReffMaxa....

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za cenne trzy grosze, i życzenia ( uwagi są zacne , a ja się dopiero uczę i tego mi potrzeba ) , ale proszę też o inne podpowiedzi . Prostuję : szkło dopiero będę robił , i nie wykorzystuję starego, nie mam możliwości na sump, musi być panel, jak go ustawić? - właśnie proszę Szanownych Kolegów o podpowiedzi. Nie mogę przekroczyć parametrów 40x40x80 bo mi się nie zmieści i nie komponuje , chcę też zeby było cicho , ale z tym to sobie poradzę ( wygłuszenie itd..) całość zabawy rozłożyłem sobie na rok , wiec mam dużó czasu na skompletowanie gratów i przetraiwnien pomysłów , ale od czegoś trzeba zacząć dlatego zależy mi na podpowiedziach ... no chyba że kupić ReffMaxa....

pozdrawiam

Podaj budżet jaki chcesz przeznaczyć, chdzi mi 1000, 2000 lub 3000 zł oraz jaką max głębokość akwa możesz zrobić.

Zwróc uwagę, że na panel potzrebujesz 15 cm, a maksymalne min akwa jeśli chodzi o głębokość to 40 -45 cm, czyli potzrebował byś 55 - 60 cm. Znając te dane dopiero możesz zabrać się za kolejne pytania.

1 zasada w morskim, nie występuje pojęcie za głębokie, mogą być akwa za wysokie.

pozdr

Edytowane przez Gaber (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa akwaria z panelem i jest prawie ok.

Jak dla mnie to na szerokości 40 cm zrób panel chyba, że koniecznie tam chcesz oglądać rybki. Wtedy zostaje tył. Nie wiem czy jest sensowne wysuwanie tyłu na tą boczną szybę na 20 cm. Czy wiesz jaki odpieniacz będziesz miał jakie ma wymiary? Robisz panel pod odpieniacz. Ja mam szerokość panelu 11cm i tam się odpieniacz mieści.

Co do ilości komór. Już to trenowałem. W zalanym zbiorniku usuwanie przegrody jest dość trudne choć nie niemożliwe. Raczej wklej dwie szyby obok siebie aby były zawirowania wody co skutkuje usuwaniem bąbelków powietrza z odpieniacza.

I na koniecz grzebień ta szerokość 15 cm może być mało. Ja przy szerokości grzebienia 12 cm musiałem pompę obiegową wymienić na mniejszą bo przez grzebień za mało się lało. W drugim zbiorniku już tych problemów nie ma. Panel ma szerokość 11 cm i długość 50cm z jedną przegrodą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpieniacz :Turboflotor Blue 500, lub DOC Skimmer 9004, - co byście polecali przy 45cm wysokości ( 40cm akwarium i 5 zabudowa z góry) cały budżet 2-3 tyś ( w tym się na pewno zamknę )

co do panela liczę na podpowiedzi , chciłem go" zakręcić " na dwie ściany żeby nie robić jednego boku zasłonietego ( akwarium widzine ze wszystkich stron) , może rzeczywiście zrobic go wzdłóż całej długości akwarium , ale czy na rzeczywiście na cąłą długość ? zielony jestem :Cry myśłłem że taki zawinięty na dwie ścianki może być , jednocześnie można oglądac życie z trzech stron , a nie z dwóch przy panelu bocznym...

Raczej wklej dwie szyby obok siebie aby były zawirowania wody co skutkuje usuwaniem bąbelków powietrza z odpieniacza.

I na koniecz grzebień ta szerokość 15 cm może być mało. Ja przy szerokości grzebienia 12 cm musiałem pompę obiegową wymienić na mniejszą bo przez grzebień za mało się lało. W drugim zbiorniku już tych problemów nie ma. Panel ma szerokość 11 cm i długość 50cm z jedną przegrodą. - nie bardzo kumam z tymi zawirowaniami wody .... może macie jakieś rysunki - błagam ... zrobię sprawdzicie i się odczepię .... :Dozing off

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo z boku albo z tyłu. Ale czy z tyłu przez całą długość? Po co tyle? Może wystarczy 40 cm?

Teraz taki na szybko szkic komór (naturalnie tam gdzie odpieniacz tam grzebień)

Te moje zawirowania dałem z trzech szyb ale mogą być tylko dwie.

Trzy komory to Twój pomysł.

Mój to tylko dwie komory - więcej miejsca na ewentualne zmiany odpieniacza, miejsce na włożenie jakiejś skarpety itp.

post-14551-0-99924800-1362759548_thumb.jpg

post-14551-0-18540300-1362759565_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.