trike3 Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 Witajcie Od dłużzego czasu walczę z glonem który pokrywa mi skaly jak dywan, co go ściągnę ze skały po kilku dniach pojawia się ponownie. Czy może ktoś powiedzieć co to w ogóle za cholerstwo mi się wdało ?? Nawet ślimaki to noszą na muszlach :-( Pozdrawiam Marcin Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 NO3, PO4 ? W reefmaxie niestety też słaby odpieniacz jest, napisz coś więcej o swoim baniaczku. Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 Przede wszystkim interesujace sa, jak napisal jeden petrus, parametry wody, wszystko co tam mierzysz. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urban15 Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 Mam takie same badziewo tylko dużo więcej a No3 i Po4 zerowe. Cytuj Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
giant19s Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 U mnie na skałce z trawnikiem też takie coś rośnie... już od początku jak ją kupiłem to będzie z prawie 1,5 roku i nie rośnie dalej. Raz wygląda lepiej raz gorzej ale bałaganu nie robi. Kiełrze ją uwielbiają, buszują w nich aż miło Też pojęcia nie mam jak to usunąć, więc zostawiłem w spokoju. Cytuj 54 litry od Aquael'a ^^, Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015 30 litrów od Aquael'a ^^, Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 To wszystko takie "gdybanie". NO3 i Po4 to nie wszystko. Gdzie reszta i to przynajmniej od roku ? Kiedys rozpisywalismy tu sie co poradzic, a okazalo sie, ze byl byle jaki odpieniacz, swiatlo niewiadomego pochodzenia, zadnych testow, za to przerozne kombinowane filterki i dolewane super plyny na "porost" korali. Takze nie wiedzac nic o akwarium, w ktorym dlugo trzymaja sie glony, nie mozna jednoznacznie stwierdzic, co robic Urban, jestes stary wyjadacz. Jak masz NO3 i PO4 prawie zerowe, to gdybys nie robil przez 2-3 miesiace podmian, przy dobrym odpieniaczu wyjalowisz wode, przynajmniej napewno, gdy dodasz troche wodki. Trzymajac inne parametry przez 3 miesiace, zaden glonik nie osmieli sie rosnac. Ale zadnych zmian, ulepszen, pchania rak do wody. Przy braku dokladnych informacji mozemy sie tu licytowac patentami na glony, ale to zawracanie glowy, sam wiesz Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 polecam pomoc sobie i odpowiadajacym: http://nano-reef.pl/topic/48773-metryczka-nowicjusza/ Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 wróżąc z fusów jestem pewien że NO3 i PO4 zerowe. Glony wszystko wciągają i dlatego są takie dorodne. Jeśli to coś pomoże to ja też takie śliczne miałem do czasu, gdy: 1 wywaliłem oryginalny odpieniacz i zawiesiłem zewnętrzny /w nosie mam tu estetykę, wnętrze baniaka ważniejsze/ 2 zacząłem lać wódę 0,3 ml do baniaka, 100ml do gardła 3 zwolniłem z podmiankami, a jeśli już to na ubogiej soli 4 uzbroiłem się w cierpliwość po 6 tygodniach zostało 10 % glonów i nadal znikają, korale buzują a ryby szczęśliwe pływają z lekka nawalone Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 (edytowane) Syf na skale i tyle,moze cyrkulacja za słaba? Ja bym wziął wężykm i odsysał ten syf ze skały, przy podmiance. Edytowane 16 Marca 2013 przez Peniek (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 Z tego co wiem to kolega już nie ma Reefmaxa. Nie wiem czy coś siezmieniło,ale odpieniacz był raczej kiepski. Ale tak jak wyżej koledzy napisali - potrzebna jest historia baniaka Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 Z tego co wiem to kolega już nie ma Reefmaxa. Nie wiem czy coś siezmieniło,ale odpieniacz był raczej kiepski. Ale tak jak wyżej koledzy napisali - potrzebna jest historia baniaka Sorry ale w stopce jest reefmax, stąd moje sugestie Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 Jak jest po4 to jest wykrywalne. Jak nie wykrywalne to glony zywia sie czyms innym. Co za teoria ze glony wylapuja hahaha. Sam fosfor test tez wykryc powinien wiec powiedzcie mi wyjadacze skad ta tandetna teoria? Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 (edytowane) Jak jest po4 to jest wykrywalne. Jak nie wykrywalne to glony zywia sie czyms innym. Co za teoria ze glony wylapuja hahaha. Sam fosfor test tez wykryc powinien wiec powiedzcie mi wyjadacze skad ta tandetna teoria? No, to już coś wnosi do sprawy... Edytowane 16 Marca 2013 przez petrus1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 Jak jest po4 to jest wykrywalne. Jak nie wykrywalne to glony zywia sie czyms innym. Co za teoria ze glony wylapuja hahaha. Sam fosfor test tez wykryc powinien wiec powiedzcie mi wyjadacze skad ta tandetna teoria? Wiec jak wyjasnisz działanie AS lub refugium? Skoro glony nie wyciągają PO4 to dlaczego ja mam je od zawsze na zerowym poziomie a mam system tylko na glonach oparty. Glony w akwarium działają tak samo jak te w AS tylko rosną w innym miejscu. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 akurat te glony najprawdopodobniej lubia te skalki.Nigdy nie mamy gwarancji skad skala pochodzi. jesli z dojrzalego zbiornika z kilkuletnim stazem to czesto gesto taka skala jest uciazliwa w pozbyciu sie glonow. Moze ona siedziec w sterylnej wodzie i bedzie dalej swietnym filtratorem ale glony beda rosly bo skala juz dzialala w baniaku, ktory np: 1. dzialal na pelnej suplementacji mineralow 2. dzialal na bogatej soli 3. zbiornik nigdy nie osiagnal stabilnych parametrow itd itd, mozna wymieniac wiele. Jesli natomiast skala wydziela fosforany i dlatego glony rosna to powinny byc wykrywalne, chocby na minimalnym poziomie, skoro PO4 zerowe a glony rosna to znaczy ze kozystaja z innego zrodla pokarmu a minimalne poziomy fosforanow (pomijalne przez standardowy test) wystarcza na ich przezycie. Skala dostarcza dobrego pokarmu i tyle. Da sie ja ujarzmic ale droga jest dluga. Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 No dobra, a jeśli glony rosną również na szybie, zwłaszcza tylnej którą się czyści rzadko tak jak było wcześniej u mnie? Co prawda kolega trike3 nic na ten temat nie pisze, ale jeśli? Przy niewykrywalnym standardowymi testami PO4 ? Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbecz Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 Ja miałem podobne golony,wszystkie wyjadł mi Siganus guttatus Cytuj Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 Ja miałem podobne golony,wszystkie wyjadł mi Siganus guttatus marbecz, ta ryba potrzebuje minimum 1000 L akwa Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawcio1980 Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 no wlasnie podepne sie pod temat bo tez zaczynam miec problem z takimi glonami i makroglonami caulerpa ktorych wyrywanie juz mnie meczy, podbijanie mg raczej nic nie daje, algeax również. U mnie parametry w miare stabilne - no3 9 , po4 0.15, ca 500, mg 1800, no2 0, ph 8.2 - calosc prowadzona na zeovicie i mce600 w 200l. Myslalem na jakas rybka ktora by sie tym zainteresowala - salarias je raczej omija w swojej diecie wiec mysle nad jakims pokolcem - moze scopas da rade? na siganusa mam za male akwa. Cytuj zoasy to kwintesencja koralowców solanka ponownie kreci się od czerwca 2016 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 (edytowane) Darek oczywiście ma rację. Teoria zerowych no3 i po4 z powodu wyciągania ich gdy w akwa są trzy glony na krzyż to bzdura. Oczywiście ci co mają refugium też mają rację, jednak do tego potrzeba znacznie więcej niż kilka włosów na skałach. Także na szybko to pozostaje pożądna ekipa roślinożerna - jeśli nie borsuk i pokolec to jeżowce lub można próbować z dolabellą, chociaż tu tak jak i z salariasem szanse są dużo mniejsze. Jeżowiec natomiast wyczyści skały łącznie z algami wapiennymi, chociaż także może być uciążliwy z innych względów. Edytowane 16 Marca 2013 przez tomasz (wyświetl historię edycji) Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldit1 Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 Powiem jak koledzy wyżej , niewykrywalne bo gloniska go wcinają temu ,jak chcech sie pozbyć glonu ze zbiornika, musisz hodować go w sumpie :wine: Cytuj gallus in suo sterquilinio plurimum potest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dejvix Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 najlepszy na takie glony byłby legwan morski:D a powaznie to u mnie tego rodzaju trawka jest tylko na jednej skałce i zejsc nie chce. Gdy wyjałowiłem wodę ograniczając podmiany glony i caluerpa jakby zaczely znikac ale taki stan nie moglem dlugo utrzymywac ze względu na korale ktore zmarniały Cytuj Gdy wszyscy wiedzą że czegoś nie da się zrobić pojawia się ten jeden, który nie wie że się nie da i on właśnie to coś robi. Einstein Moje 42l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 No dobra, a jeśli glony rosną również na szybie, zwłaszcza tylnej którą się czyści rzadko tak jak było wcześniej u mnie? Co prawda kolega trike3 nic na ten temat nie pisze, ale jeśli? Przy niewykrywalnym standardowymi testami PO4 ? Uwazam ze glony jak kazdy organizm pozostawia reproduktory. W przypadku glonow to zarodniki. Czepiaja sie doslownie wszystkiego. Nie przecierana tylna szyba to pastwisko na dziko, stad je masz. Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 Uwazam ze glony jak kazdy organizm pozostawia reproduktory. W przypadku glonow to zarodniki. Czepiaja sie doslownie wszystkiego. Nie przecierana tylna szyba to pastwisko na dziko, stad je masz. Chwała Bogu ju z nie mam a na skale resztki Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wlazlom Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 Pytanie do kolegi Petrus1 Czy możesz podać jaki odpieniacz założyłeś w sowim reef maxie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach