tist Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 Mam czystą spirulinę bez dodatków, jeszcze zanim założyłam akwarium stosowałam ją podczas diety. A co do artemii to wiem że jest mało kaloryczna ale jako dodatek do czosnku świetnie się nadaje (moje pociechy nie chcą jeść kryla czy mysis z czosnkiem a artemie tak). Gdzieś widziałam nori z dodatkiem czosnku, muszę się rozejrzeć. A wracając do rybci aktualnie wygląda jak fishbone z brzuszkiem (cały dzień coś mieli). Zauważyłam, że ma żółte przebicia na szarym kolorze (takie plamy jakby ją ktoś palcem przydusił). Pojawiło się dopiero jakąś godzinę temu wraz ze wzrostem wigoru (myślałam że energiczniejsza już nie będzie a tu psikus) Spróbuje zrobić zdjęcie choć to nie będzie łatwe i niestety z telefonu bo aparat mój synek dorwał i przestało mu się działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 Karola, radzę przeczytać jeszcze raz to co napisał tomasz. Mam podobne zdanie - albo się z tego sam wyliże (koniecznie w towarzystwie innych pokolców - odbudowa flory bakteryjnej), albo padnie w ciągu tygodnia, może dwóch. Nie pomożesz mu, podstawiając przysmaki - pewnie ma wyniszczony organizm z powodów, o których nic nie wiemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tist Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 Wiem, że smakołyki mu nie pomogą. Poza tym zawsze warto mieć nadzieję, że jednak coś z ryby będzie. Jestem niepoprawną optymistką i życzę rybci jak najlepiej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 Ja też jej życzę jak najlepiej, ale akwarium morskie to chyba najbardziej śmiercionośne miejsce z jakim miałem do czynienia i statystyka jest mało optymistyczna. Trzymam kciuki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tist Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 (edytowane) Tu widać te odbarwienia i przepraszam za jakość Edytowane 25 Marca 2013 przez tist (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 27 Marca 2013 Nie jestem ekspertem od pokolców, ale zgodnie z opinią kolegów - artemię wywal do śmieci i nie podawaj więcej swoim rybom. To nie jest pokarm dla ryb morskich. Co do spiruliny, to przeczytaj w składzie ile jej rzeczywiście jest w karmie, i... tez odpuść. No chyba że masz dobrą 100% spirulinę. Powodzenia z rybką! Artemia to nie jest pokarm dla ryb morskich?możesz to jaśniej sprecyzować?to po co sklepy akwarystyczne sprzedają artemie żywą mrożoną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tist Zgłoś Napisano 28 Marca 2013 Ok więc tak skończyło się na witaminkach i czosnku. Rybcia je nori z klipsa bez problemu i co najważniejsze nie widać już kręgosłupa. Plamy również zniknęły. Jak na razie trzyma się całkiem nieźle mam nadzieję, że będzie zdrowa ale to się okaże za jakiś czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 28 Marca 2013 Dbaj o rybke, dbaj.. Trzymam kciuki Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 28 Marca 2013 Wspaniała wiadomość, karm ile wlezie!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAREK75 Zgłoś Napisano 28 Marca 2013 pod kroplówke ją podłącz i po problemie ,sorry za to ,że tak napisałem ,ale niektóre pytania mnie śmieszą ,to,tak jak byś na forum słodkowodnym napisał ,jak podtuczyć gupika lub palete [ dla mnie normalne karmienie i nic nie kombinować ,a efekty same przyjdą ] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireck Zgłoś Napisano 28 Marca 2013 Mam pytanie co z tą artemią nie tak , że nie może być podawana rybką morskim?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 28 Marca 2013 Mam pytanie co z tą artemią nie tak , że nie może być podawana rybką morskim?? też czekam na odpowiedź w tej kwesti... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAREK75 Zgłoś Napisano 28 Marca 2013 http://nano-reef.pl/topic/38953-czym-karmicie-rybki/ poczytajcie może pomoże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artek edos Zgłoś Napisano 28 Marca 2013 ZŁOTY SRODEK:) suchy pokarm: np. red marine algae plus cos innego np.granulki lub drobne płatki do szklanki na noc aby sie nasaczyło, podrobic zalac pół na pół dobrym tranem i garlicooil aquaforestu ,przed podaniem lekko osuszyć na chusteczce(bo po paru dniach w sumpie robi sie syfek na szybach:) po paru dniach nie ma opcji ryby jak balony zero wysypki itd. działa najlepiej na sprowadzone wysuszone zabiedzone... oczywiscie dac im swięty spokój nie grzebac w akwa nie stresowac,przez piersze trzy dni karmie trzy razy dziennie małymi ilosciami pózniej schodze do raz dziennie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 28 Marca 2013 http://nano-reef.pl/...karmicie-rybki/ poczytajcie może pomoże Eee nie pomogło,jak dla mnie zwykłą bzdurą jest wypowiedź tego kolegi co to twierdzi że artemia do kosza bo to nie nadający się pokarm dla ryb morskich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdew Zgłoś Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) Wbrew temu co napisałaś w pierwszym poście na zdjęciu nie wygląda aż tak źle. Ważne że nori wcina. Co do artemii to ciężko mi się wypowiadać za kogoś innego ale pokarm ten ma opinie mało odżywczego. Pierwsze stadium larwalne solowca ma około 40% białka, 20% węglowodanów i 10-20% tłuszczy więc bardzo przyzwoicie (tłuszczy nawet dużo za dużo), tyle że to co kupujemy to dorosła forma artemii. Co nie oznacza że karmienie nim jest bez sensu. Po każdej wylince traci część wartości odżywczych a przechodzi ich kilkanaście. Lasonogi są OK, ładnie zaokrąglają ryby co sugeruje też że nie należy z nimi przesadzać, wodzień to praktycznie sama woda więc karmienie nim to trochę sztuka dla sztuki. Pzdr Edytowane 28 Marca 2013 przez tdew (wyświetl historię edycji) Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) Jedne zjedza to I tamto, drugie tylko tamto, trzecie jeszcze co innego, ale artemie wciagnie kazdy w moim akwarium;) Czy mniej tresciwe dla ryb, czy powinno sie dawac? A czy burger z Mc... wafelek czekoladowy, lub puszka coke powinne byc podawane czlowiekowi? Artemia nie jest podstawowym pokarmem dla moich zwierzakow, lecz urozmaiceniem, taka przyjemnoscia. Skoro widac ze lubia, to dlaczegonie mialbym im nie dac troszke smakolykow.?. Nie widze zadnych zlych skutkow, a skoro ktos pisze, ze sie nie nadaje, to niech nie daje. Tyle ode mnie;) Edytowane 28 Marca 2013 przez martinniemczyk (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tist Zgłoś Napisano 28 Marca 2013 Wiem, że na zdjęciu rybcia wygląda całkiem dobrze ale w rzeczywistości wyglądała biednie. Linia boczna (czyli kręgosłup) była bardzo dobrze widoczna a mordka wyglądała jak u wysuszonego harta. A co do jedzenia to oczywiście nie ograniczyłam diety tylko i wyłączenie do nori. Karmie normalnie plus daje czosnek i witaminy. Czosnek stopniowo odstawiam (co za dużo to niezdrowo). Rybcia robi postępy i oby tak dalej. Dziękuje wszystkim za rady będę informować o postepach. Jak tylko maleństwo nabierze wiecej ciałka wkleje zdjęcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tist Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2013 Postępy w tuczeniu rybki. Wyrywa jedzenie z ręki, z pyszczka zebrasomie i innych. Wiecznie nie najedzona je dosłownie wszystko. Rezultat zadowalający choć wolałabym aby była troszkę grubsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2013 Powoli powoli Cieszmy sie ze jest lepiej... Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach