Skocz do zawartości
amsam

PIerwsza podmiana wody i pierwszy dylemat?

Rekomendowane odpowiedzi

Ile czasu należy napowietrzać sól IO przed wlaniem do akwarium. Producent nie podaje tego na baniaczku, a wiem że czasnm to długo. Kiedy zacząć przechodzić na sól bardziej bogatą np Kent /wiem że stopniowo ale kiedy zacząć mieszanie/. Baniaczek ma 420 l i 4 miesiące obsada jeszcze skąpa ale coś ju tam pływa parę miękasów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sól ma się rozpuścić...woda nagrzać do temp jak w akwarium...ja przygotowuję nową solankę 5-6 godz

kiedy zmieniać sól ...myślę że jak zasiedlisz zbiornik i pojawi sie potrzeba..ja mam kenta od samego początku...różne są zdania...

Edytowane przez bartq (wyświetl historię edycji)

http://7140_7307.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tu sie kolego bartq mylisz. sol musi byc mieszana do momentu az ph sie ustabilizuje. dajac rady w rodzaju "az sie rozpusci i nagrzeje" mozesz koledze dopomoc w polozeniu zbiornika. tyle ode mnie. pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tu sie kolego bartq mylisz. sol musi byc mieszana do momentu az ph sie ustabilizuje. dajac rady w rodzaju "az sie rozpusci i nagrzeje" mozesz koledze dopomoc w polozeniu zbiornika. tyle ode mnie. pozdro

już się nie odzywam...zapomniałem ze tutaj wszyscy są mądrzejsi....badasz pH rozpuszczanej solanki? powodzenia

acha...i zamiast tylko krytykować...opisz koledze jak ma robić dobrze....

Edytowane przez bartq (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz rozwinąć temat?

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jestem ciekawy...tej stabilizacji

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę bardzo - sprawa jest prosta, rozpuszczasz sól w wodzie, i sprawdzasz ph, czekasz dwie-trzy godziny, i powtarszasz, jak w końcu ph ustabilizuje się w okolicach 8 i nie zmienia się z pomiaru na pomiar to można zakładać że woda jest ok. Nie mam ochoty wdawać się w wojenki z kimkolwiek, po prostu jestem przeciwny szerzeniu nieprawdizwych informacji jeśli mogą komuś zaszkodzić w prowadzeniu akwarium.

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem dodać, proces jest powtarzalny, więc jak za jednym razem zbadasz ile czasu to zajmuje to możesz się tego trzymać na przyszłość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę bardzo - sprawa jest prosta, rozpuszczasz sól w wodzie, i sprawdzasz ph, czekasz dwie-trzy godziny, i powtarszasz, jak w końcu ph ustabilizuje się w okolicach 8 i nie zmienia się z pomiaru na pomiar to można zakładać że woda jest ok. Nie mam ochoty wdawać się w wojenki z kimkolwiek, po prostu jestem przeciwny szerzeniu nieprawdizwych informacji jeśli mogą komuś zaszkodzić w prowadzeniu akwarium.

Pozdro!

Skąd takie informacje i technologie.

Doświadczeni akwaryści nic na ten temat nie piszą a było już na temat rozpuszczania soli sporo. Po prostu podnieść temperaturę wody wsypać sól, wymieszać do pełnego rozpuszczenie czyli pełnej czystości wody i podmianka.Takie są wypowiedzi na ten temat.

Więc jak. Bardzo mnie to ciekawi ze względu na niskie Ph w okresie zimowym.

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądząc z dyskusji w pokrewnych tematach na tym forum sposób przygotowania wody do podmiany zależy od marki soli. Gdybyś zdecydował się na Red Sea, to wg instrukcji powinno to w skócie wyglądać tak:

- użyć RO w temp. ok. 20 stopni C,

- intensywnie mieszać przez 0,5 do 2 godzin do całkowitego rozpuszczenia soli i stabilizacji pH na poziomie 8,2 - 8,4 (rację ma więc mathe); nie mieszać dłużej niż 4 godziny,

- podnieść temperaturę do 25 stopni i sprawdzić poziom zasolenia.

To wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W życiu nie mierzyłem ph solanki i jakoś te kilkanaście lat żadnego zbiornika nie rozłożyłem. Mistrzostwo świata w utrudnianiu sobie życia.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybyś zdecydował się na Red Sea, to wg instrukcji ...

... nie mieszać dłużej niż 4 godziny,

A mnie to zaintrygowało...

Też nie mierzyłem pH - to parametr, na który dość łatwo wpłynąć.

ed.

Chyba, że chodzi właśnie o to, że dłuższe mieszanie zmieni pH.

Eeeee, tam. Szukanie problemów.

Często mieszała mi się woda dobę bo wieczorem jednego dnia wsypywałem sól, a następnego robiłem podmianę. Chyba nigdy żaden miernik nie wskazał dużego wahania odczynu.

Edytowane przez rs (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reefbos, zaciekawiało mnie w instrukcji "nie mieszać dłużej niż 4 h".

Nie mam może doświadczenia ale lubię sobie upraszczać życie a nie utrudniać.

Napowietrzanie solanki ?? a RO napowietrzasz przed wlaniem ?

Mój sposób to RO+sól+czas w tym czas=wieczorem robię solankę na 2 dzień leje jak mam wolną chwilę. Sól rozpuszcza się w zasadzie sama, zamieszam patykiem 2-3 razy po zasoleniu i 2 razy kilka chwil przed wlaniem, temperatura wody do ok 22C-23C ponosi się również sama bez grzałki, szkoda prądu ;)

Co do zmiany soli to aktualnie jadę na IO ale jak akwarium będzie miało 10-12m to pewnie też zacznę przechodzić na bogatszą tak po trochu pewnie cyklami typu 10%, 10%, 15%, 20% 25% ,40%, … i jakoś tak w miarę powoli aby zachować równowagę w końcu to zabawa a nie wyścigi ;)

Edytowane przez goauld (wyświetl historię edycji)

Miękko LPSowe

60x60x50 (180 l), Blau Overflow 3000 (25mm), New Jet 2300, Black Python 110W, Schuran 120, Jebao WP-25,Jager 200W, sump: 57x50x35 (60 l), LR: 18 kg, LS: 9kg Live Aragonite Natural White.

aa9e7f12009aeb87acdcf619fe29ea51u688a610.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reefbos, zaciekawiało mnie w instrukcji "nie mieszać dłużej niż 4 h"...

Tak stoi w instrukcji czarno na białym. Nie komentuję, bo się na tym nie znam. Gdyby było wszystko jedno, to nie pisali by tego dużymi literami. Coś więc musi byc na rzeczy.

Sam zwykle używam wody w temp. pokojowej czyli ok 23 st.C. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia, co nie trwa nigdy dłużej niż 15 - 20 min. Kiedyś, raz sprawdziłem po takim czasie ph i było w normie.

RO jest zwykle kilkudniowa, nie napowietrzana dodatkowo ani przed, ani po wsypaniu soli - napowietrzenia jest tyle, ile daje intensywne mieszanie.

Edytowane przez Reefbos (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, panowie, doprecyzowując mojąś wypowiedź - oczywiście, jeśli olejemy pomary ph i przemieszamy wodę 24h to mamy raczej pewność że ph będzie stabilne. CZyli robiąc tak że solimy, mieszamy 24h i wlewamy - nie ma tu żadnego błędu bo po prostu ph dawno nam się już ustabilizowało. Przez swoje wypowiedzi chciaałem tylko zaznaczyć fakt że metoda "zagrzaqć rozpuścić i do akwarium" jest ryzykowna, bo jeśli rozpuścimy sól w ciepłym ro to teoretycznie roztwór możemy mieć gotowy po 30min, a to zdecydowanie za malo zeby bezpiecznie wlewać wodę do baniaka.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, panowie, doprecyzowując mojąś wypowiedź - oczywiście, jeśli olejemy pomary ph i przemieszamy wodę 24h to mamy raczej pewność że ph będzie stabilne...

No, tak. Ale czy się ustabilizuje na właściwym poziomie? Nie wiem, czy te max 4 godz. mieszania to nie jest zabezpieczenie przed niekontrolowaną zmianą pH. Taką, która powodując jakieś problemy, skieruje pretensje do producenta soli. Musimy brać pod uwagę interesy producentów - nie zawsze robią wszystko wyłącznie dla dobra klientów.

Ja zwykle mieszałem solankę przynajmniej przez noc żeby mieć pewność, że wszystkie składniki soli są całkowicie rozpuszczone.

Pamiętam, chyba z siódmej klasy podstawówki (jak pojawiła się chemia na zajęciach), że jeśli okiem nie widać nierozpuszczonych cząstek, to wcale nie znaczy, że substancja uległa rozpuszczeniu. Myślę, że nikt rozsądny nie będzie wlewał solanki po kilkunastu minutach mieszania. Pewnie nic się nie stanie ale to jest, moim zdaniem, kuszenie losu - zdarzają się partie soli o innym czasie rozpuszczania.

Wydaje mi się, że zachowanie umiaru (jak zwykle przy akwarium), będzie dobrą receptą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikogo nie namawiam do mojego sposobu, bo moje doswiadczenie jest male, i nie chce miec czyjegos zbiornika na sumieniu (jakby co). Ale osobiscie podmieniajac 10% wody tygodniowo i uzywajac RS CoralProSalt, mieszam ok 5 minut, potem 10 minut stoi i potem jeszcze z 2 minuty mieszania i leje do zbiornika. W zasadzie korale na taka podmiane nie reaguja w zaden sposob, robie tak juz od ok 6 miesiecy. Wiem tez, ze w przypadku tej soli pare osob z forum postepuje podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, panowie, doprecyzowując mojąś wypowiedź - oczywiście, jeśli olejemy pomary ph i przemieszamy wodę 24h to mamy raczej pewność że ph będzie stabilne. CZyli robiąc tak że solimy, mieszamy 24h i wlewamy - nie ma tu żadnego błędu bo po prostu ph dawno nam się już ustabilizowało. Przez swoje wypowiedzi chciaałem tylko zaznaczyć fakt że metoda "zagrzaqć rozpuścić i do akwarium" jest ryzykowna, bo jeśli rozpuścimy sól w ciepłym ro to teoretycznie roztwór możemy mieć gotowy po 30min, a to zdecydowanie za malo zeby bezpiecznie wlewać wodę do baniaka.

pozdro

ale napisałem że mi ja to robię 5-6 godzin....pH nie mierzę, nie mierzyłem i nie będę. jedyne co mierze to zasolenie i to kilka razy refraktometrem, mam wrzuconą grałkę z termostatem która dba o własciwą temp wody do podmianki a i pompkę cyrkulacyjną dla lepszego zamieszania, w ten sposób stoi to u mnie własnie ten czas...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj. Wywołałem dyskusję niepozornym pytaniem. Ale to lepiej rozmawiać i wyciągać konstruktywne wnioski. Moje przemyślenie po tej lekturze: osiągnąć stabilizację roztworu solanki. Na pewno stabilizacja PH i temp o tym mówi. Pomierzę pH z czystej ciekawości po ilu godzinach będzie już stabilne - oznaczło by to że całkowicie sól się rozluściła A później to juz na poleci - pielęgnacja nawyków , zasolić odczekać, pomieszać i wlać .

"napowietrzanie" - chodziło mi o to że włożyłem kostkę napowietrzacza aby jakąś cyrkulację w karnisterku osiągnąć - trudno mi tam cokolwiek innego zmieścić przez wlew. Dzięki koledzy i koleżanki. Naprawę dobra lektura i OTO CHODZI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.