Skocz do zawartości
kudłaty

Pomoc w doborz sprzętu i ocena projektu

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko. Jest to mój pierwszy projekt wiec proszę o waszą opinie i pomoc w doborze sprzętu. Chciał bym stworzyć zbiornik rafowy o wymiarach 120x60x60 (ale zastanawiam się czy nie mogło by być wyższe i dłuższe ), komin ma być na zewnątrz i do tego sump 95*45*45 (wzorowany a właściwie skopiowany z rysunku zamieszczonego przez SkoczkaPl -którego pozdrawiam). To wszystko ba być ustawione na stelażu w kształcie L.

A co do sprzętu myślałem nad odpieniaczem białek Deltec APF 600, pompom obiegową Aquarium

System New Jet 4500, 2 pompy cyrkulacyjne Tuze 6055 i Multicontroler Tuze 7095 reaktorem wapnia Deltec - Kalkreaktor PF509 z elektrozaworem magnetycznym. Co do oświetlenie nie mam pojęcia jaką lampe zakupić czy HQI czy LED i jakie mocy?

Pozdrawiam i czekam na opinie

Edytowane przez kudłaty (wyświetl historię edycji)

c9066a9bda00964aeee6ca209106e0f3u1282a1125.png?upd=20160508113251

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz pomocy to coś daj od siebie, zaproponuj swoje a my to zweryfikujemy. Ale jeśli chcesz listę co kupić to litości...

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjacielu listy nie oczekuje mam swoją propozycje i ja dodałem mam dziś też problem z łączem wiec trochę wyrozumiałości. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje propozycje wymagaja weryfikacji.

APF600 bedzie za maly na 600L obiegu w zbiorniku SPSowym, bo chyba taki chcesz miec skoro skoro chcesz kupic reaktor.

Dla takiego akwarium rowniez cyrkulacja powinna byc dwa razy wieksza. Co do oswietlenia to poczytaj bo jest o tym bardzo duzo watkow na forum. Wybrac musisz sam bo nikt Ci nie da jednoznacznej odpowiedzi.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaproponowałeś sprzęt do max 350-400l, chociaż i tu cyrkulacja dla sps na pewno byłaby za mała. Do sterowania reaktora potrzebujesz jeszcze kompa. Co z automatyczną dolewką?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

automatyczna dolewka Tunze osmolator universal 3155.000 a co do cyrkulacji to proponujecie 2 mocniejsze pompy czy raczej pomyslec na 3 lub 4 takimi jak zaproponowałem? a co do kompa macie jakies propozycje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minimum to 2x6095, a może się okazać że jeszcze dokupisz jedną. Z kompów stawiałbym na profiluxa i wtedy możesz sobie też odpuścić multikontroler.

Co do samej zasadności reaktora- jesteś pewinie że pójdziesz w sps?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.