Skocz do zawartości
SkoczekPL

Targowisko - ograniczenie dla nowicjuszy

Rekomendowane odpowiedzi

Czytam niektóre wypowiedzi i krew się burzy...Czy to jest forum o akwarystyce morskiej czy forum handlowe?

Jest wiele możliwości sprzedaży czegokolwiek, nie tylko i wyłącznie na forum. Jeśli gdzieś wchodzę to szanuję zasady tam ustalone bo to ja jestem gościem w tymże miejscu.

Podstawową zasadą forum /jak sama nazwa wskazuje/ jest dyskusja i wymiana informacji. Myślę że dział sprzedam/ kupię jest potrzebny ale powinien mieć pewne ograniczenia aby ograniczyć oszustwa, a sami kupujący powinni zachować czujność bo to leży w ich interesie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Forum_dyskusyjne

Edytowane przez petrus1 (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam, Piotr

"Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak właściciel się tak troszczy o forumowiczów to niech stworzy mechanizmy weryfikacji itp stosowane na allegro.

No no, może jeszcze niech pokrywa straty tych co zostali wycyckani ? Powagi troszkę :)

Fajne jest to że jak ktoś ma problem z akwarium to nie raz czeka kilka godzin, dni na rzeczową pomoc.

A jak trafia się temat "d*pa" to jest na topie przez kilka dni :) świrusy moje kochane :)

Cytując klasyka:

Cóż - daj coś z siebie - to forum i da Tobie - takie moje zdanie .

W przypadkach awaryjnych można wystawić na allegro i poprosić NAS o wystawienie albo zaprzyjaźnionego kolegę.

A teraz już proponuję szklaneczkę JD albo herbatkę i zajmijmy się tematami naprawdę ważnymi ;)

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej to zrobić sondaż kto za, a kto przeciw. Ale z drugiej strony to decyzja należy do właściciela. Ja osobiście bardzo sobie cenię wiedzę jaką można tu pozyskać. Jednak jak zobaczyłem dział użytkownicy i jak sobie pomyśle o wysypie postów oh ah i nie na temat to myślę że forum straci tą klasę którą ma.

aby do 50 :scooter:

120-55-55Opti. 160l sump. refungium, Shuran150. Oświetlenie LED DIY. 2X54W t5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam niektóre wypowiedzi i krew się burzy...Czy to jest forum o akwarystyce morskiej czy forum handlowe?

Mam nadzieje ze o akwarystyce morskiej :) Jednak czasami kupi się jakiś sprzęt szczególnie na początku przygodny z akwarystyką morską okazuje się, że nie koniecznie pasujący do danego akwarium więc zamiast odkładać go na półkę lepiej go sprzedać i odzyskać część zainwestowanych pieniędzy. Limit 50 postów jest nie do osiągnięcia bo niby co mam doradzać jak sam mało wiem :) Mogę dopisywać jakieś komentarze do prezentowanych zbiorników np piękne akwarium lub ale masz szambo tylko według mnie nie o to chodzi.

Jestem konkretnym człowiekiem i jak już mam komuś coś doradzić to musi być to rzeczowe i prawdziwe a nie "ohy" i "ahy" o zbiornikach.

Może jakiś limit powinien być ale nie 50 postów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł może i dobry, ale nie do końca. Jest sporo miłośników akwarystyki morskiej, którzy nie generują ilości postów tylko po to by pokazać jak wielką mają wiedzę i jak to są bardzo doświadczeni. Dzięki forum mamy skarbnicę wiedzy i co najważniejsze nie tylko teoretycznej, ale przede wszystkim tej praktycznej. Ile razy przeglądając wątki znajdziemy teksty typu "czy wiesz co to wyszukiwarka", "przeczytaj najpierw dział dla nowicjuszy" itp. Zasadnym było by jednak mieć na uwadze czas rejestracji użytkownika, a nie ilość postów, w przeciwnym wypadku powstanie śmietnik. Zrodzą się tematy dublowane, nic niewnoszące posty ale niestety będą one niezbędne z punktu widzenia sprzedającego by osiągnąć magiczną cyfrę na liczniku 50.

300 litrów + 100 sump

ATI 6x54W DIMM

WP 40

WhiteSkim200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości. Czy ja mogę sprzedać nerkę ?

Jak masz taką potrzebę to pewnie tak ;)

Tylko szukaj działu sprzedam na forum medycznym :):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości. Czy ja mogę sprzedać nerkę ?

Tylko na alledrogo, poza tym nie znamy stanu Twojej nerki a sądząc z tego że masz morskie akwarium to może być w stanie opłakanym /vodka method/ :thumbup:

Pozdrawiam, Piotr

"Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwa jest w stopce ... a co do nerki ...odnaleziono ją w moim ciele po 10latach

Tylko na alledrogo, poza tym nie znamy stanu Twojej nerki a sądząc z tego że masz morskie akwarium to może być w stanie opłakanym /vodka method/ :thumbup:

Edytowane przez JanuszD (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z całym szacunkiem, pisałem kilka postów wyżej by nie szukać kwadratowych jaj bo i po co.

Autor tematu Skoczek (Rafał) moim skromnym zdaniem wywołał niepotrzebną dyskusję na temat Targowiska gdzie wszystko hula aż miło.

Jesteśmy rodziną zakręconą, skrzywioną albo postrzegana inaczej, ale mamy swojego konika i niech to zostanie między nami.

Rafał w każdej społeczności znajdzie się menda która będzie bruździć i robić ferment, jestem wrogiem nabijania sztucznych postów,

pozdrawiam

QUQU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podejrzewam że jest to wywołane po ostatnim oszustwie gościa co się zarejestrował i od razu wystawił korale i oszukał ludzi. Tylko myślę ze co po niektórym też powinno dać to do myślenie ze gość rejestruje się i od razu wystawia korale za dobrą cenę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostałem wywołany przez marbecz do odpowiedzi że skoro nowy to nie ma nic do sprzedania więc odpowiadam.

Kupiłem na start w moim 60l kropelce nowy cyrkulator JVP-101. Śpiąc praktycznie z głową obok baniaczka żona stwierdziłem że jest za głośno, kupiłem więc na forum 2 szt AquaEl Reef Circulator 2600 z myślą, że coś się wybierze niestety pomysł nie do końca trafiony. Trzech cyrkulacji nie wpakuję do tego baniaka bo całą wodę wychlapią na podłogę, na komodzie też tego nie ustawię, a i zupy też się na nich nie ugotuje.

Co do czytania to staram się dokładnie przeczytać zanim odpowiem, a cwaniactwa w ten sposób na pewno się nie wyeliminuje, kupujący powinni być na tyle rozsądni i wiedzieć, że jeśli ktoś się rejestruje na forum i wystawia mnóstwo rzeczy za bezcen to coś nie tak.

Akwarium 80x50x50h czyli 200l,

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand,

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Chwilowa likwidacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na to wszystko, mogę tylko stwierdzić, że zanim ten temat zostanie zamknięty, to większość z Was będzie już miała upragnione 50 postów. Tak strasznie dyskusja się kręci, że zaraz przestaniecie pisać z braku potrzeby (Wasza ilość postów wzrasta z każda mniej lub bardziej sensowną wypowiedzią i ciągłym "przecież nie będę pisał bez sensu..."

Ta cała dyskusja jest bez sensu.

Skoczek grzecznie poinformował, a tu jazda jakaś.

Proponuję zamknąć już temat i zostawić tylko info o zmianach.

Tyle ode mnie.

pzdr

Amen :coffee::close:

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.