kaspy Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2013 Po poskromieniu temperamentu mojego odpieniacza (BK SM 200) doczekałem się suchej piany, niestety mam wrażenie, że teraz przytyka ona kubek. Słyszałem coś na temat smarowania krawędzi kubka tłuszczem. Czy ktoś stosuje tą technikę i podzieliłby się spostrzeżeniami? Interesuje mnie co i czym smarować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2013 Nie zawsze jak widać ''kto smaruje ten jedzie'' tu smarując daleko nie dojedziesz... Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2013 Zdaje sie ze nawet instrukcja od RE mowi o smarowaniu krawedzi pokrywy i zewnetrznej czesci szyjki po to aby piana splywala do kubka a nie byla zawieszona. Nigdy tego nie robilem, choc rozumiem czemu mialoby to sluzyc Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2013 Ciekawe. O tym nie pomyślałem, ale ponieważ jestem początkujący, to dużo obserwuję... Zauważyłem, że jak nazbiera się piany pomiędzy lejkiem a pokrywką, to piana słabo "wypada" do kubka. Zdjęcie pokrywki pomaga. Podobnie zabrudzony lejek (oklejony brudem) powoduje, że piana nie podnosi się powyżej tegoż brudu. Tak jak Tester, rozumiem celowość, jeszcze tego nie robiłem i chyba nie zrobię, bo boję się, że "smar" dostanie się do odpieniacza i po odpienianiu. Napięcie powierzchniowe ma jednak znaczenie. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaspy Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2013 Olej w wodzie blokuje odpienianie tylko tymczasowo. Jak odpieniacz mi szalał na starcie, zwilżałem opuszki palców oliwą i wycierałem w wodzie w sumpie. Pompa Tunze przyszła do mnie z serwisu fabrycznego też przesmarowana jakimś olejem na ośce (strata czasu i pieniędzy na wysyłkę, ale to inny temat). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Olej w wodzie blokuje odpienianie tylko tymczasowo... Do smarowania (odpowiedniej) krawędzi kubka trzeba użyć smaru silikonowego np. takiego, jaki dodaje właśnie w tym celu Royal. Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez Reefbos (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach