Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam troszę poczytałem na forum popytałem sie i zaczynam urządzać

standardowy zestaw aquael nano 30l do tego falownik carolina nano 900 grzałka aquaela żywy piach 4,5kg i jak narazie 3,6 kg żywej skały. Z filtra wyrzucone gabki a wsadzony sera siporax. poniżej kilka zdjęć sól do wody sery.

I mam pare pytań

1.piasek cały wsypać czy zostawić troche jaka powinna byc grubość warstwy piasku

2. czy skałę mozna przestawiać w dojżałym akwarium

3. czy mozna dokladac skałędo dojrzałego akwarium

4 czy 3,6 kg skały starczy czy dokupic bo tak patrząc na miejsce to ciężko bedzie coś wstawić

5 czy skałe układac na wsypany piach czy najpierw ułożyc skałe żeby dotykała szkła a potem wsypać piach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Siporaks to raczej zły pomysł.

1 Jeśli masz żywą skałę to lepiej poczekaj jak ze skały cały syf wyleci, odessij i dopiero wsyp.

2 Można

3 Jeśli żywą to lepiej poczekać i całość.

4 W zależności od porowatości skały myślę że wystarczy.

5 Skałę układać lepiej na szybie potem piach, przy podkopaniu przez zwierzaka skała cały czas jest stabilna na szybie.

Akwarium 80x50x50h czyli 200l,

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand,

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Chwilowa likwidacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.) Piasku nie za dużo, 1-2cm wystarczy.

2.) Można przestawiać czemu nie.

3.) i 4.) Nie warto dokładać a szczególnie w takim litrażu. 3,6kg wystarczy Ci zdecydowanie.

5.) Możesz dać sobie kawałek styropianu pod skałe. Ja osobiście mam na piasku ustawioną skałe.

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na opakowaniu piasku wyczytałem że 1 lb piasku na 1 galon to wychodzi na to akwarium 3,2 kg. teraz po wsypaniu jest 3 cm wyjąc go troche czy zostawić?

Edytowane przez cichy.waw (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Siporaks to raczej zły pomysł.

...

A niby czemu zły???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam kolejne pytanie posiadam w domu kaskady ze skimerem sa trzy wielkości, dołożyć którąś do akwarium żeby zbierało z powierzchni przyniesie to jakieś plusy w akwarium, poniżej linki do kaskad. Niewiem jak sie sprawdza ten skimer w nich bo nie testowałem.

http://allegro.pl/filtr-kaskadowy-skimmer-aqua-nova-nf-300-i3149308006.html

http://allegro.pl/filtr-kaskadowy-skimmer-aqua-nova-nf-600-i3159218489.html

http://allegro.pl/filtr-kaskadowy-nf-450-aqua-nova-do-100l-24m-gw-i3090790684.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro masz już FZN-3 to nie ma sensu dokładać kolejnej kaskady. Oczywiście usuniecie "kożucha" z lustra wody to istotna sprawa ale przy tak małym litrażu nie ma sensu zagracać szkła tylko dla tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to może włozyć ta najmniejszą powiesi się z boku a ma ona naprwdę małe wymiary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to może włozyć ta najmniejszą powiesi się z boku a ma ona naprwdę małe wymiary

Jak chcesz to powieś. Tobie ma się podobać. A syf z powierzchni warto zbierać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dasz pompę do góry i będzie ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A niby czemu zły???

Wydaje mi się że lepiej to troszkę miejsca wykorzystać na jakiś absorber w przyszłości, ewentualnie kawałeczki skały.

Ale skoro twierdzisz że to zły pomysł to przepraszam.

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że lepiej to troszkę miejsca wykorzystać na jakiś absorber w przyszłości, ewentualnie kawałeczki skały.

Ale skoro twierdzisz że to zły pomysł to przepraszam.

A mi się wydaje że nie masz pojęcia o czym piszesz.

Jaką role miała by spełniać ta skała w filtrze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w swojej kostce mam siporaks plus absorber. Na końcówkę co zasysa wodę z akwa od czasu do czasu zakładam taki materiał jak się z niego robi chusteczki dla dzieci do podcierania tyłka tylko że to jest sam materiał niczym nie nasączany. Ładnie zbiera zanieczyszczenia niby woda czysta ale jak popracuje jakiś czas to widać jak się na nim wszystko zbiera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzcie mi bo kiedyś słyszałem że nie może byc nic metlowego w akwariach morskich, jesli tak to nie wolno wkładać turbin co maja oścki z metalu a te kaskady własnie maja ośki metalowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takich tam pare uwag:

- jak masz FZN3 to druga kaskada chyba mija się z celem. Co do zbierania brudu z powierzchni to ma to sens, poszukaj na forum, ktoś do kaskady jak Twoja dorobil dodatkowy wlot odcięty z innego filtra.

- "metalowe"ośki to bardzo ogólne określenie, ja uzywam kaskad HBL...(też b. tanie), ośki ze stali, po 1,5 roku żadnych problemów.

- ja jestem zwolennikiem cienkiej warstwy piasku (1-2 cm) wtedy skałę możesz ustawiać po wsypaniu, lekko ja wciskając.

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się wydaje że nie masz pojęcia o czym piszesz.

Jaką role miała by spełniać ta skała w filtrze?

Jestem nowicjuszem cały czas czytając fora moja skromna wiedza się poszerza a wcześniej wyraziłem tylko swoją opinię.

Skała miałaby spełniać rolę filtra biologicznego tak jak w akwarium. Oczywiście w pełni się zgadzam z tobą że, można stosować siporaks, ale czy on jest lepszy od skały? Jeśli tak to następny start akwa zrobię na konstrukcji z siporaksu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skała miałaby spełniać rolę filtra biologicznego tak jak w akwarium. Oczywiście w pełni się zgadzam z tobą że, można stosować siporaks, ale czy on jest lepszy od skały? Jeśli tak to następny start akwa zrobię na konstrukcji z siporaksu.

Jeśli chodzi o porowatość siporax bije skałę kilkukrotnie szczególnie małe kawałki upchane w FZN3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeśli tak to następny start akwa zrobię na konstrukcji z siporaksu.

wa1ker nie uważasz czasem że kolega chyba nie wie do końca co to jest siporax i jaką rolę spełnia skoro napisał że chce zrobić konstrukcję właśnie z niego w kolejnym akwa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doskonale wiem co to siporaks ale skoro jest lepszy od żywej skały to może by tak spróbować jakiś baniaczek postawić na czymś takim. Mogło by to ciekawie wyglądać z jakimś nowoczesnym wystrojem salonu :thumbup:

OK więcej się nie wypowiadam żeby nie śmiecić koledze w temacie.

Edytowane przez k_bad (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, po trzech dniach tak zaczyna wyglądać akwarium. Dołozyłem jednak ta malutą kaskade ze skimerem powierzchnia wody zrobiła się czyściutka, dziś przyjedzie falownik karolina nano 900 oraz 2 kg martwej skały więc może cos dołoże.

Powiedzcie mi czy te 3 cm piachu:

-jest go zadużo i może przynieść jakieś kłopoty w funkcjonowaniu akwarium

-nie ma to naczenia ile jest piachu

czy może taka warstwa dać jakieś korzyści.

post-11390-0-23551300-1365748097_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piachu masz lekko przy dużo skały bym już nie dokładał i jeżeli ta skała która jest w zbiorku to żywa skała to natychmiast wsadź tam jakąś cyrkulację bo będzie zupa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest żywa skała falownik będzie dziś w nocy teraz moge jedynie jakaś turbine włożyć np. fan3 albo pfn 1500 do oczka wodnego. A co do piachu to odciagne troche ale co zrobić z nim był kupiony jako żywy, wypłukac po wyjęcu nie płukac wysłuszyć czy będzie go możliwośc użycia do wiekszego zbiornika w przeszłości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.