Skocz do zawartości
ramus 590l

regulacja głośności durso w kominie .

Rekomendowane odpowiedzi

" Nie wiem jak to ustabilizować na nieco niższym poziomie wody w kominie. Tak by nie przelewało się przez rewizję."

Dlaczego nie ma sie przelewac przez rewizje ? Gdy troche tam pocieknie, to poziom w kominie sie ustabilizuje.

Kombinowales takie ustawienie, ze odrobinka wody zawsze wchodzi do rewizji ?

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem z tym, że nie wiem jak kombinować. Czym operować? Może w korku od durso wywiercić większy otwór?

Rewizję planowałem tak żeby służyła tylko w razie awarii spływu.Zrzut z rewizji jest wysoko nad lustrem wody w sumpie, co powoduje hałas.

Nie potrafię zrozumieć dlaczego poziom wody w kominie jest tak wysoki. Co ma na to wpływ? Pompa obiegowa nie ma regulacji. Dławiłem ją ściskając silikonowy wężyk, ale problem nie znikał.

325l + 112l (dwie komory), 380 l netto w obiegu

Oświetlenie 2x Giesemann Teszla,Led 65W

cyrkulacja JebaoRW-8, Tunze 6055 i 6045.

Odpieniacz WhiteSkim 200

Start 01.02.2015

http://nano-reef.pl/topic/71524-325l-wyrafowany/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz zawór na spływie?

Kostka 100x100x50cm,

Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower

Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055

Obieg: NewJet 4500

Reaktor Ca, DIY

Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz zawór na spływie?

Tak, na filmie jest otwarty na maksa.

Odpieniacz WhiteSkim 200

Start 01.02.2015

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak Nanorafa podpowiedzial,

chwyc zawor w reke i krec. Ustaw tak, zeby malutki ciurek plynal rewizja.

Nie wiecej niz przy prostacie, wiesz ?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie regulowalem spływ ze 3 dni i teraz mam idealnie cisza nic nie słychać, a z rewizji cienkie bardzo rzadko.

a4fa4b9893d1871578e378f937341efau649a580.png

Opti 155x50x50, Jebao WP25 x 2szt, LED -160 W, 2x T5- 80W,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zrobię w ostateczności. Tak jak pisałem wcześniej, nie planowałem na co dzień używać rewizji.

Planowałem coś takiego:

87429779fbcedf47med.png

i jestem rozczarowany i trochę załamany, że tak nie wyszło. A, że to moje pierwsze akwarium morskie, nie wiem w jaki sposób to wyregulować.

Edytowane przez diver (wyświetl historię edycji)

Odpieniacz WhiteSkim 200

Start 01.02.2015

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam durso i powiem - bez rewizji nic nie wskórasz. Zaworem na durso dławisz tak aby woda nieznacznie leciała przez rewizję.

Jeżeli rewizja jest wysoko nad taflą wody to dorabiasz tak rurki aby była rewizja pod wodą. Jak masz problem z zamontowaniem rurek to zostaje wąż, który da się nałożyć na rurę rewizji.

Dlaczego poziom wody nie jest stały. To wahania wydajności pompy. Nie ona musi być uszkodzona tylko są to wahania napięcia w sieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten korek czy co to jest na splywie (durso) nie jest potrzebny. Splyw zatop calkowicie i poziom wody podnies zaworem na splywie tak, zeby troszke cieklo rewizja.

Jesli jej nie bedziesz uzywal , to bedziesz mial glosno. W czym problem ?

Patrzac na rysunek, masz poziom wody w kominie o 1 mm za niski. Nie wiem, dlaczego "pozadany poziom wody" zaznaczono tak nisko i kto go pozada na tej wysokosci ?

Poza tym, docelowo, poziom wody w kominie, powinien byc 1-2 cm nizej niz dolna krawedz zebow grzebienia, zeby nawet woda wpadajaca do komina nie spadala nisko i nie halasowala.

Ja durso zalozylem na rewizje nie na utopiony splyw. Dzieki temu nie slysze nawet tej saczacej sie wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakty są takie że durso to nie są po prostu rury i kolanka jakie nam pasują - ich średnice są precyzyjnie dobrane do wydajności pomp - wczytaj się dokładnie w opis. Kup zawór, wstaw go na spływie, musi dać się wyregulować.

Kostka 100x100x50cm,

Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower

Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055

Obieg: NewJet 4500

Reaktor Ca, DIY

Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc. Tak jak napisał nanorafa - udało się wszystko wyregulować tak jak chciałem. Bez wykorzystania rewizji. Przede wszystkim dzięki za przypomnienie do czego służy zawór na spływie.

Powodem przelewania było to, że do sumpa spływem dostawało się tyle samo powietrza, co wody. Rura była za cienka na taką ilość pasażerów, poziom wody w kominie się podnosił i nadmiar wody trafiał do rewizji.

Zacząłem od zatkania dziury na korku durso. Poziom wody w kominie zaczął się obniżać, aż opadł do poziomu sitka spływu, którym zasysał powietrze. Strasznie to siorbało. W tym momencie zacząłem przykręcać zawór. Poziom wody zaczął się podnosić do pożądanego. Kilka minut zabawy zaworem i jest. Trochę potestowałem wyłączając i włączając pompę obiegową. Durso się nie zapowietrzało, a poziom wody w kominie stabilizował się.

Nie jestem jednak przekonany czy zostanę przy tym rozwiązaniu. Widzę, że kilka rzeczy muszę w hydraulice poprawić.

Odpieniacz WhiteSkim 200

Start 01.02.2015

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej dziury w durso powinien być włożony wężyk (np. od RO), który powinien byc tuż pod powierzchnią wody w normalnym trybie wtedy przy starcie samo się odpowierza, a podczas pracy zapobiega chlupotaniu, śorbaniu i zasysaniu powietrza bo zasysa wodę :).

Tak masz niekompletne durso i problemy z regulacją. I to co Stani pisał, delikatnie woda wpada rewizją, po to jest aby zaczęła działać od razu zamiast dopiero jak pozimy w sumpie i głownym lecą po kilka centymetrów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.